Internationellt

New Hampshires guvernör Chris Sununu stöder Nikki Haley i republikanernas primärval

Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Chris Sununu 2022.

Chris Sununu, guvernör i delstaten New Hampshire, har meddelat att han stöder den före detta FN-ambassadören och guvernören Nikki Haley i Republikanska partiets primärval inför presidentvalet i USA 2024.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Det har länge ansetts vara mer eller mindre givet att USA:s före detta president Donald Trump får en chans till som Republikanska partiets kandidat. Men primärvalssäsongen har inte börjat ännu och nu har en politiker med en relativt hög profil i en liten delstat som har en stor tyngd i processen ställt sig på tvären.

Att Sununu nu meddelar att Nikki Haley är hans kandidat är avsett att hjälpa henne få momentum inför primärvalet i New Hampshire och väcka allmänheten att inse att det finns ett alternativ till Trump.

Länge var Floridas guvernör Ron DeSantis den kandidat som man trodde hade de bästa chanserna att besegra Trump. Men hans kampanj har varit svag från första början.

När primärvalssäsongen närmar sig, verkar Haley vara snäppet vassare än DeSantis och Trumps övriga utmanare. Inte heller hennes kampanj har fått ordentlig fart, men tajmingen är helt avgörande. Det gäller att ha uppsving just i det ögonblicket när primärvalen hålls, inte i opinionsmätningar flera månader före valet. Det som Sununu nu hoppas på är att Haley, med hans hjälp, kan komma igång med en trovärdig kampanj och partiet slipper tampas med det självdestruktiva kaos som förknippas med Trump.

Det finns ett enormt problem för Sununu och hans kandidat Haley. Trump är fortfarande ytterst populär bland de republikanska gräsrötterna.

Också om det skulle gå hela vägen i New Hampshire och Haley skulle klara av att vinna där, är det inte alls klart att de republikanska väljarna i sydstaterna skulle ens särskilt mycket notera resultatet i en liten delstat i nordöstra USA. Väljarkåren i New Hampshire är helt enkelt för moderat och i otakt med partiets ytterhögerdominerade stora linje.

Visst har primärvalet i New Hampshire varit av stor betydelse rätt ofta när man betraktar amerikansk presidenthistoria. Men i dagens läge har New Hampshire blivit klart viktigare när man tävlar om Demokratiska partiets nominering än när man tävlar om Republikanska partiets nominering.

Nikki Haley i Las Vegas i oktober 2023. (Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons)

En annan sak är att Nikki Haley är före detta guvernör i South Carolina av alla delstater. Där finns det en viktig delstat i det republikanska sammanhanget som är tillräckligt ärkekonservativ och högervriden för att vara representativ av partiets åsikter i stort.

Tävlan om republikanernas nominering inleds med nomineringsmöten i Iowa den 15 januari. Demokratiska partiet har en annan tidtabell och för dem är primärvalet i New Hampshire den 23 januari var det hela börjar, medan Iowa står i tur först i mars för deras del. Republikanerna håller också primärvalet i New Hampshire 23 januari. South Carolina har skilda datum för de två stora partierna. Demokraterna i delstaten röstar redan där den 3 februari. Republikanerna har nomineringsmöten i Nevada och Amerikanska Jungfruöarna den 8 februari och primärvalet i South Carolina först den 24 februari.

För Nikki Haley gäller det att vinna eller försvinna den 24 februari. Hon är känd i South Carolina men även en seger där garanterar ingenting för hennes del. Det är inte ovanligt att en politiker som är populär i den egna delstaten vinner just där för att sedan floppa i andra delstater där väljarna inte alls är lika bekanta med vem det är. Enligt opinionsmätningarna stöds Trump av knappt över 50 procent av de republikanska väljarna i South Carolina för tillfället, medan understödet för Haley som är på andra plats i South Carolina är något över 20 procent. I och med att det är Haley och inte Trump som är före detta guvernör i delstaten, är trycket på henne dessutom betydligt högre att klara sig bra just i det primärvalet.

Det är än så länge svårt att se någon annan utgång än att Trump nomineras av Republikanska partiet och även om det ser oroväckande ut för president Joe Biden just nu, är Trump den av republikanerna som gör det lättast att mobilisera demokratiska väljare.

Få tror att nomineringen av Haley skulle innebära någon risk för statskupp och åsidosättande av det demokratiska systemet. Därför åtnjuter hon ett starkare stöd bland moderata och obundna väljare än Trump gör och enligt de senaste opinionsmätningarna skulle hon klara sig bättre mot Biden än vad fallet är för Trump.

Men det är de republikanska gräsrötterna som i sista hand avgör vem som är partiets kandidat. Och där verkar det vara utan tvivel Trump man vill ha, helt oavsett vad han säger och gör och hur det går i rättsprocesserna mot honom.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE