Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Niin tiukkaa paikkaa ei ole, että säästölistalle kannattaa laittaa tulevaisuus” – SDP toivoo laajaa yhteisymmärrystä koulutuspolitiikasta

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) korostaa, että hallituksen koulutuspoliittinen selonteko antaa tilaisuuden hakea laajaa poliittista yhteisymmärrystä tavoitteista ja keinoista, joilla Suomi ja suomalaiset pärjäävät.

Demokraatti

Demokraatti

Hallituksen selonteko esittelee 2040-luvulle ulottuvan koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetilan ja toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan Elorannan mukaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samansuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

Elorannan mielestä selonteko antaa yhteisen tilaisuuden hakea laajaa poliittista yhteisymmärrystä tavoitteista ja myös keinoista, joilla tavoitteisiin päästään.

– On välttämätöntä, että eduskunta voi yhdessä sitoutua koulutus- ja osaamistason nostamisen ja koulutuksellisen tasa-arvon turvaamisen tavoitteisiin sekä siihen, että niitä varten tarvittaviin toimiin ryhdytään. Niin tiukkaa paikkaa ei ole, että säästölistalle kannattaa laittaa tulevaisuus, hän painotti SDP:n ryhmäpuheenvuorossa, kun eduskunta käsitteli selontekoa lähetekeskustelussaan.

Selonteko tunnistaa hänen mukaansa hyvin tasa-arvon monet ulottuvuudet ja tuo tärkeitä keinoja koulutuksellisen tasa-arvon parantamiseen. Näistä yhtenä hän mainitsee koulutuspolun alun eli varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostamisen pohjoismaiselle tasolle.

“Tämä suunta on välttämätöntä muuttaa.”

– Koulutuksellinen eriarvoisuus on kuitenkin kasvanut Suomessa monella mittarilla 2000-luvun aikana. Sosioekonomiset erot ja alueelliset erot mahdollisuuksissa ovat tulleet esille oppimistuloksissa ja ne näkyvät myös koulutusuran pituudessa. Näihin epäkohtiin on puututtava voimakkaasti.

Peruskoulun päättävien osaamisen taso on Pisa-tutkimuksissa laskenut jo vuoden oppimista vastaavan määrän reilussa vuosikymmenessä. Peruskoulun päättävistä nuorista 11 % nuorista ymmärtää ja omaksuu tekstiä niin heikosti, että se vaikeuttaa jokapäiväisessä elämässä selviytymistä ja saattaa olla esteenä jatko-opinnoissa.

– Tämä suunta on välttämätöntä muuttaa, kun teemme suomalaisesta koulusta parempaa, sillä esimerkiksi lukutaito on kaiken oppimisen perusta ja yhteiskunnassa toimimisen perusta. Hyvinvoiva lapsi ja nuori voi oppia sekä kasvaa potentiaaliinsa ja tasapainoiseksi aikuiseksi, Eloranta painotti.

Oppilaan opintojen etenemistä ja hyvinvointia uhkaaviin tekijöihin pitää hänen mukaansa löytää tukea ja apua mahdollisimman varhain koko koulutuspolulla. Näitä ovat etenkin mielenterveysongelmien ja neuropsykiatristen ongelmien sekä oppimisvaikeuksien ja oppimisen esteiden varhainen tunnistaminen, pedagoginen tuki ja hoito.

– Ainoastaan näin voimme huolehtia siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus tasavertaiseen oppimiseen.

“Tavoitteen saavuttaminen on haastavaa.”

Eloranta pitää keskeisenä jatkuvan oppimisen tavoitteiden lisäksi koulutustasoa nostetaan niin, että koko nuorten ikäluokka suorittaa toisen asteen tutkinnon. Se avaa ovet jatko-opintoihin ja työelämään.

– Eduskunnan jo hyväksymä oppivelvollisuuslaki vie tätä tavoitetta ison askeleen eteenpäin – ja se, että vuonna 2030 vähintään puolet 25–34-vuotiaista on suorittanut korkeakoulututkinnon.

Tärkeäksi Suomen edelläkävijäosaamiselle hän nostaa myös TKI-menojen nostamisen neljän prosentin tasolle bruttokansantuotteesta.

– Tavoitteen saavuttaminen on haastavaa, mutta äärimmäisen tärkeää Suomen tulevaisuudelle. Vaikka hallitus 2020 lisäsi merkittävästi korkeakoulutuksen aloituspaikkoja, niitä tarvitaan vielä lisää, jos halutaan päästä lähemmäs tavoitetta. Tämä, kuten TKI-menojen kasvattaminenkin, vaatii merkittäviä resursseja. Mutta ne ovat myös tärkeitä tulevaisuusinvestointeja, joita meillä ei ole varaa olla tekemättä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE