Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Niinistö kommentoi asiakirjaa, josta eduskunta ei tiennyt: ”Olisin minäkin voinut hyvin hoksata”

LEHTIKUVA / HANDOUT / HEIKKI SAUKKOMAA
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yle uutisoi toissapäivänä, että puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien jäsenet kokevat jääneensä pimentoon vuonna 2018 tehdystä Suomen, Ruotsin ja NATOn järjestelyasiakirjasta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Asiakirjan mukaan kriisiytyvässä tai vaikeassa tilanteessa Suomi, Ruotsi ja NATO voisivat erikseen sopia tiedonvaihdon ja vuorovaikutuksen syventämisestä.

Asia liittyy siihen, kun eduskunnassa tarkastellaan laajasti, miten sen tiedonsaantioikeus toteutuu.

Ylen lähteen mukaan järjestelyasiakirjaa on aikoinaan käsitelty presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (TP-Utva). Eduskunta sai tiedon asiasta vasta viime helmikuussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa tänään Kultaranta-keskusteluja alustaneessa lehdistötilaisuudessa.
Hän totesi, että asia on nyt ollut esillä valiokunnissa muutaman kuukauden ajan. Hänenkin suuntaan asiasta on keskusteltu helmikuussa.

– Nyt on hyvä, että valiokunnilla on tieto kaikista asiakirjoista. Ja ilmeisesti kumpikin valiokunta aikoo niihin nyt sitten tosissaan paneutua.

Tiedonantamista eduskunnalle kommentoidessaan Niinistö sanoi, että kysymys on Naton päätöksestä. Vuorovaikutusmalli pitäisi aina erillisellä päätöksellä hyväksyä otettavaksi käyttöön.

– Jotenka varsinaisia vaikutuksia sillä ei ole ennen kuin sitten tehdään niitä päätöksiä. Ehkä juuri tuo seikka, että se on tietyllä tavalla Naton päätös, ei siis mikään allekirjoitettu sopimus, on voinut aiheuttaa sitten herkkyyttä siinä suhteessa mitä ulospäin Suomessa kerrotaan. Kohdaltani voin todeta, että olisin minäkin voinut hyvin hoksata, että tämä olisi ollut hyvä viedä eduskuntaan jo ajat sitten eli silloin kun se oli vireillä, Niinistö sanoi.

– Mutta varmasti tuo rakenne oli vähän sen tapainen, että kun kysymys ei todellakaan ollut selvästä sopimuksesta, rakenne sitten varmaan aiheutti tämän pidättyväisyyden. Onneksi sitten nyt kaikki on esillä, presidentti jatkoi.

”Vetäytyminen taitaa nyt sitten tapahtua.”

Presidentti Niinistöltä kysyttiin myös ensi vuonna Suomessa järjestettävästi pääsotaharjoituksesta ja siitä, millaisella joukolla ja kalustuksella USA on tulossa mukaan.

Niinistön mukaan harjoitus on johdonmukaista jatkumoa Suomen aikaisemmalle harjoittelutoiminnalle eikä siinä ole mitään merkittävää uutta sanomaa. Niinistön mukaan harjoitusten suunnittelu on alkuvaiheessa ja USA:n joukkojen osalta asia tarkentuu.

Open Skies -sopimus on mahdollistanut sen allekirjoittaneiden valtioiden tarkkailulennot, Suomi mukaan lukien, toistensa ilmatilassa. Presidentti Donald Trump on nyt uhannut vetäytyä sopimuksesta syyttäen Venäjää, ettei se noudata sitä.

– Vetäytyminen taitaa nyt sitten tapahtua, presidentti Niinistö sanoi ja totesi tämän olevan eräs yksityiskohta kehityksessä, joka ei ole ollut ollenkaan hyvä.

Presidentti arvioi, että USA pyrkisi näin toimimalla laajempiin sopimuspöytiin mutta ennuste ei tällä hetkellä ole kovin hyvä tällä hetkellä.

– Suomi jatkaa vahvasti sillä linjalla, että aseistariisunta ja asevalvonta ovat kansainvälisessä politiikassa ehdottomasti ykkösaiheita.

Venäjän kansainvälisiin suhteisiin maan vaikealla virustilanteella Sauli Niinistö ei ole huomannut vaikutuksia. Hän arveli, että muun muassa öljyn hinnan romahdus tuo sisäpoliittisia ongelmia Venäjälle ja maa keskittyy nyt niihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE