Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistöstä tehdään rintakuva Presidentinlinnaan – eduskunnassa vastaavaa hanketta ei ole vireillä

Johannes Ijäs
Presidenttien Urho Kekkonen ja Kyösti Kallio rintakuvat eduskuntatalon Valtiosalissa.

Pian presidenttikautensa päättävä tasavallan presidentti Sauli Niinistö saa Presidentinlinnaan rintakuvan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Demokraatille, että presidentti Niinistön rintakuva asetetaan Presidentinlinnan Atriumiin kuten on toimittu kaikkien edellisten tasavallan presidenttien kohdalla.

Kuvan hankinta käynnistetään presidenttikauden jälkeen.

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion muotokuva paljastettiin eilen Presidentinlinnassa.

Tohtori Haukion muotokuva jatkaa lähes satavuotista perinnettä tasavallan presidentin puolisojen muotokuvista. Muotokuva on sijoitettu Presidentinlinnan Atriumin parvelle, jossa ovat myös aikaisempien tasavallan presidenttien puolisoiden muotokuvat.

EDUSKUNNAN Valtiosalissa piipahtaville vierasryhmille esitellään rintakuvia. Niitä on K.J. Ståhlbergista, Lauri Kr. Relanderista, P.E. Svinhufvudista, Kyösti Kalliosta sekä Urho Kekkosesta.

Kyseessä ovat rintakuvat henkilöistä, jotka ovat palvelleet isänmaata niin presidenttinä kuin eduskunnan puhemiehenä. Tässä joukossa on heidän lisäkseen myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistön rintakuva eduskunnasta kuitenkin puuttuu.

Eduskunnan intendentti Tiina Tuukkanen kertoo, että eduskunnassa ei ole ainakaan tällä hetkellä suunnitelmaa Niinistön rintakuva-asian edistämiseksi.

Hän muistuttaa, että eduskunnan rintakuvat ovat tulleet eduskuntaan kovin erilaisia teitä. Mistään suunnitelmallisesta kokoelmasta ei siis ole kysymys.

– Presidentinlinnassa on vahvempi traditio rintakuvista, Tuukkanen toteaa ja lisää, että eduskunnassa on sen sijaan vahva traditio teetättää puhemiehistä muotokuvat.

Myös puhemies Niinistöstä on tehty muotokuva vuonna 2013.

Eduskunnan entinen intendentti Liisa Lindgren on kirjoittanut Mitalitaiteen vuosikirjaan 2020 eduskunnan puhemiehinä toimineiden presidenttien rintakuvista perusteellisen artikkelin.

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko (kok.) toteaa hänkin, että presidentti Sauli Niinistön rintakuvasta ei ole ollut eduskunnassa vielä puhetta.

– Ei ole tietenkään haluttu vielä tässä vaiheessa keskustella tästä, koska on ollut kuitenkin istuva presidentti. Tämä jää sitten myöhempiin aikoihin pohdittavaksi, Risikko sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE