Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

1.6.2021 11:02 ・ Päivitetty: 1.6.2021 11:02

Niko Ranta-aho teki yllätystunnustuksen

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Niko Ranta-aho.

Niko Ranta-aho myöntää järjestäneensä yli 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Slovakiasta Suomeen. Ranta-ahon mukaan tablettitilaus liittyy Katiska 1:een ja hänet on jo kyseisistä tableteista tuomittu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Ne ovat Katiska 1:n eristä jäljelle jääneet tabletit, jotka ovat jääneet silloin Slovakiaan. Kun olen vapautunut, olen toimittanut ne Suomeen, Ranta-aho sanoi tänään Katiska 2:n oikeudenkäynnissä.

Tablettierään liittyen on syytteessä myös neljä muuta miestä. Heidän mahdollista osallisuuttaan Ranta-aho ei halunnut kommentoida.

Yksi syytetyistä pyörsi aiemmat puheensa

Ennen Ranta-ahon kuulemista yksi tablettierästä syytetyistä muutti täysin kertomustaan. Mies oli toimittanut ennen oikeuskäsittelyä käräjäoikeudelle kirjallisen vastauksen, missä hän kertoi antaneensa toiselle syytetylle ”erään naishenkilön” nimi- ja osoitetiedot tablettien toimittamista ja vastaanottamista varten. Sitä ennen esitutkinnassa mies oli kertonut, että nainen oli hänen tyttöystävänsä ja osoite sama, jossa mies myös itse tuolloin asui.

Kirjallisessa vastauksessaan mies myös sanoi saaneensa toiselta syytetyltä puhelimen ja prepaid-liittymän sitä varten, että siihen tulisi tiedot ja ohjeet postilähetyksen vastaanottamiseen ja edelleen välittämiseen. Mies sanoi, että hänelle kerrottiin lähetyksen sisältävän vain muutama sata levyä huumausaineeksi luokiteltavaa Ksalol-lääkeainetta.

Tiistaina miestä kuultiin videoyhteydellä vankilasta. Heti alkuun mies sanoi valehdelleensa kuulusteluissa, koska häntä oli painostettu.

– Minua on ulkopuolisten henkilöiden toimesta painostettu johdattelemaan poliiseja väärien henkilöiden jäljille. Kyseiset henkilöt, joista puhun, eivät ole tässä käsittelyssä mukana. Toimeksiantajani eivät ole ne, joita olen sanonut, vaan olen valehdellut kuulusteluissa, mies sanoi.

Oli pyytänyt videoyhteyttä turvallisuussyistä

Syyttäjä Heli Vesaaja kysyi, oliko miestä uhkailtu nyt käsiteltävän asian takia, johon mies vastasi kieltävästi. Sitten syyttäjä kysyi, onko tapauksessa nimettyä naista uhkailtu.

– En tiedä. Ei, mies vastasi.

Esitutkinnassa mies oli kertonut, että yksi muista syytetyistä oli yrittänyt ”lähestyä” häntä hänen ollessaan Kylmäkosken vankilassa. Nyt mies kiisti näin tapahtuneen.

Syyttäjä toi esiin, että mies oli itse pyytänyt kuulemista videoyhteydellä, koska ei halunnut turvallisuussyistä tulla paikalle käräjäoikeuteen.

– Jos kukaan täällä salissa oleva henkilö ei liity teihin, miksi tällainen järjestely piti tehdä? syyttäjä kysyi.

Mies sanoi pelkäävänsä kostoa.

– He eivät varmaan katso hyvällä sitä, että olen nimennyt vääriä henkilöitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU