Politiikka
9.2.2024 15:00 ・ Päivitetty: 9.2.2024 15:00
“Nolo yritys” – SDP:n Mäkynen syyttää hallitusta pyrkimyksestä pestä käsiä
EU-maiden äänestys yritysvastuudirektiivistä on lykkääntynyt muun muassa Suomen vastustuksen vuoksi. SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen kertoo tiedotteessaan olevansa pettynyt hallituksen toimintaan tämän päivän neuvotteluissa.
– Yritysvastuudirektiivistä on neuvoteltu lähes kaksi vuotta ja sen hyväksymisen olisi pitänyt olla lähinnä muodollisuus. Nyt Suomen hallitus oli etulinjassa vastustamassa direktiiviä, vaikka se tietää hyvin, että äänestyksen lykkääntyminen johtaa todennäköisesti koko direktiivin kaatumiseen. Kyseessä on nolo yritys pestä hallituksen kädet päätöksestä, joka ei kestä päivänvaloa.
Mikäli yritysvastuudirektiiviä ei saada vietyä läpi, on se Mäkysen mukaan suuri epäonnistuminen Euroopan unionilta ja etenkin Suomen hallitukselta.
– Direktiivi pakottaisi suuryritykset valvomaan ja puuttumaan toimitusketjussaan tapahtuviin väärinkäytöksiin, kuten lapsityövoiman ja pakkotyövoiman käyttöön sekä ympäristötuhoihin. Se toisi myös kilpailuetua vastuullisille suomalaisille yrityksille, jotka nykytilanteessa joutuvat kilpailemaan sellaisten suuryritysten kanssa, jotka hakevat säästöjä sulkemalla silmänsä esimerkiksi lapsityövoiman käytöltä toimitusketjussaan.
HALLITUS oli perustellut kantaansa sillä, että direktiiviin sisällytetty joukkokanneoikeus esimerkiksi ay-liikkeelle ja ympäristöjärjestöille olisi Suomen oikeusjärjestelmälle vieras. Mäkysen mukaan perustelut eivät pidä paikkaansa.
– Suomessa on jo nyt olemassa mahdollisuus nostaa joukkokanne kuluttaja-asioissa. Useat oikeudelliset asiantuntijat ovat todenneet, että joukkokannetta voisi hyvin käyttää myös yritysvastuuasioissa. Myös puheet direktiivin puutteellisista vaikutusarvioinneista ovat selvästi pelkkä tekosyy, kun samaan aikaan hallitus ajaa kotimaassa työntekijöiden asemaan merkittäviä heikennyksiä, joiden vaikutusarviot perustuvat puhtaasti yrittäjien etujärjestön kyselyyn ja valtiovarainministerin ”arkijärkeen”.
Näyttääkin siltä, että hallituksen halussa kaataa direktiivi oli todellisuudessa kyse ammattiyhdistysliikkeen vastustamisesta, arvioi Mäkynen. Kärsijöiksi hallituksen päätöksestä uhkaavat hänen mukaansa joutua yritysten väärinkäytösten uhrit, joilla ei ole mahdollisuutta puolustaa itse omia oikeuksiaan.
– Joukkokanneoikeus on monessa tapauksessa ainoa keino hakea oikeutta esimerkiksi lapsityöntekijöille ja siirtotyöläisille. On pysäyttävää, että Orpon ja Purran hallituksen ay-vastaisuus ulottuu niin syvälle, että hallitus päätti mieluummin mahdollistaa lapsityövoiman käytön ja esimerkiksi ympäristötuhojen jatkumisen kuin antaa ay-liikkeelle mahdollisuuden ajaa uhrien asiaa oikeudessa.
Hallituksen tulisi nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja vaatia EU-maita palaamaan kiireesti neuvottelupöytään, jotta yritysvastuudirektiivi voidaan vielä pelastaa, Mäkynen painottaa.
– Suomen hallituksen halu heikentää työntekijöiden oikeuksia niin kotimaassa kuin EU-tasolla ei voi johtaa siihen, että emme Eurooppana puutu tehokkaasti globaalien yritysten toimintaketjuissa tapahtuviin väärinkäytöksiin ja ympäristörikkomuksiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.