Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Nordea nousi taas tikunnokkaan veroparatiisikohussa – oppositio kritisoi hallitusta hampaattomuudesta

Mediatalot ympäri maailmaa julkaisevat taas uusia paljastuksia yritysten veroparatiisikytköksistä.

Yle kertoi maanantaina, että esimerkiksi Nordea on myöntänyt miljardilainoja veroparatiiseihin rekisteröidyille varustamoyhtiöille.

Valtion lähes kokonaan omistama Finnfund on Ylen mukaan sijoittanut puolestaan 8 miljoonaa euroa rahastoon, joka on rekisteröity Caymansaarille. Finnfund tekee yrityspohjaista kehitysyhteistyötä tarjoamalla rahoitusta yritysten hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä.

Veroparatiiseihin kytkeytyvä valtava tietovuoto “Paratiisin paperit” on jatkoa Panaman papereille, joista uutisoitiin viime vuonna. Tiedot ovat peräisin veroparatiisipalveluita myyvistä yhtiöistä Applebystä sekä Asiaciti Trustista.

Tiedot vuodettiin ensin saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille, joka jakoi ne kansainvälisen tutkivien toimittajien verkoston kanssa. Suomesta tietoja on ollut analysoimassa Yle.

Tuore tietovuoto veroparatiiseista kasvattaa EU-maiden paineita kiristää jälleen otettaan verojen välttelystä ja rahanpesusta.

Hallitus on mennyt siitä, mistä aita on matalin.

Lisää aiheesta

Paljastusten odotetaan nousevan pöydälle tiistaina EU:n valtiovarainministerien kokouksessa. Esillä on kaksi jo tuttua uudistusta: niskuroivien maiden “musta lista” ja rahanpesudirektiivin tiukentaminen.

Oppositiosta arvosteltiin maanantaina Suomen hallitusta siitä, että se on mennyt nykyisen rahanpesudirektiivin toteuttamisessa siitä mistä aita on matalin.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka moitti, että hallitus on säätänyt yhteisöjen velvollisuuden rekisteröidä edunsaajansa liian alhaiseksi.

– Hallitus toteutti viime kesänä direktiivin minimivaatimuksen ja edellytti yhteisöjen rekisteröivän 25 prosentin edunsaajansa, Harakka sanoi STT:lle ja muistutti SDP:n ajaneen komission esittämää 10 prosentin rajaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan EU:ssa on jo tehty paljon veronkierron estämiseksi, ja Suomi on tehnyt osansa sitä mukaa kuin ajoittain tuskastuttavankin hidas lainsäädäntötyö on edennyt.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE