Norden

4.7.2021 15:47 ・ Uppdaterad: 4.7.2021 15:47

Nordiska rådet uppmanar Turkiet att återansluta sig till Istanbulkonventionen

Foto: Musa Köse/Pixabay
Enligt Nordiska rådet bör Turkiet återansluta sig till Istanbulkonventionen.

Turkiet bör återansluta sig till Istanbulkonventionen, som är till för att skydda kvinnor och flickor mot våld. Så lyder uppmaningen i ett uttalande som Nordiska rådets presidium och Utskottet för välfärd i Norden kom med i samband med rådets temasession.

ABL

 

 

– Istanbulkonventionen är viktigare än någonsin, i en tid då både covid19-pandemin, krig och konflikter har medfört mer våld och övergrepp mot kvinnor. Därför är det djupt oroväckande att Turkiet just i dessa dagar väljer att dra sig ur Istanbulkonventionen. Beslutet försvagar turkiska flickors och kvinnors grundläggande rättigheter, och fråntar dem nödvändigt rättsligt beskydd mot våld, heter det i uttalandet.

 

Presidiet och utskottet uppmanar Turkiet till att återansluta sig till Istanbulkonventionen igen, och på så sätt ta en tydlig ståndpunkt till försvar för flickors och kvinnors rättigheter.

 

Jämställdhet högt på agendan

 

– Norden ska gemensamt stå upp mot åtgärder som kränker kvinnors rättigheter oavsett var i världen de sker. Utskottet för välfärd i Nordiska rådet har jämställdhet och rättigheter högt på agendan och ser det som en naturlig sak att rådet involverar sig i internationella frågor som utmanar mänskliga rättigheter och nordiska värderingar, säger Bente Stein Mathisen och Nina Sandberg, ordförande och vice ordförande i Nordiska rådets utskott för välfärd i Norden.

 

Det var utskottet för välfärd som ursprungligen tog initiativ till uttalandet, som också presidiet ställde sig bakom på sitt efterföljande möte. Välfärdsutskottet arbetar bland annat för jämställdhet mellan könen och är ett av fyra utskott i Nordiska rådet.

 

Initiativ från välfärdsutskottet

 

Det var i mars 2021 som Turkiet meddelade att landet drar sig ur konventionen. Beslutet har mötts av protester både nationellt och internationellt.

 

– Demokrati, rättsstatsprincipen, jämlikhet och mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors rättigheter, är grundläggande värderingar för Nordiska rådet och dem vill vi även stå upp för internationellt. Det här är värderingar som också lyfts fram i Nordiska rådets internationella strategi, säger Nordiska rådets president Bertel Haarder.

 

Både välfärdsutskottet och presidiet har ställt sig fullständigt eniga bakom uttalandet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU