Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Norja, Espanja ja Irlanti ilmoittivat tunnustavansa Palestiinan valtion

AFP / LEHTIKUVA / PAUL FAITH
Kuvassa Irlannin pääministeri Simon Harris.

Norja, Espanja ja Irlanti ovat tänään ilmoittaneet tunnustavansa Palestiinan valtion välittämättä Israelin varoituksista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Norjassa päätös tulee virallisesti voimaan ensi viikon tiistaina 28. toukokuuta, kertoi pääministeri Jonas Gahr Störe lehdistötilaisuudessa. Tunnustamisesta ilmoitettiin lähes samanaikaisesti myös Irlannissa ja Espanjassa, joissa molemmissa Palestiinan valtio tunnustetaan samana päivänä Norjan kanssa eli ensi tiistaina.

Irlannin pääkaupungissa Dublinissa hallitusrakennusten edustalla puhunut pääministeri Simon Harris kutsui päivää historialliseksi.

Israel oli varoittanut maita etenemästä asiassa, ja maan ulkoministeriö kutsui tänään Norjan ja Irlannin suurlähettiläät puhutteluun asiasta.

Israelin ulkoministeri Israel Katz sanoi X-viestipalvelussa kertoneensa lähettiläille, ettei se vaikene niiden edessä, jotka heikentävät Israelin suvereniteettia ja vaarantavat sen turvallisuuden. Israel varoitti viestissä myös Espanjaa.

Espanjan parlamentille tänään puhunut pääministeri Pedro Sanchez syytti puolestaan Israelia siitä, että maa itse olisi vaarantanut kahden valtion ratkaisumallin kylvämällä “kärsimystä ja tuhoa” Gazan kaistalla.

ISRAELIN mukaan maat pelaavat tunnustamisella terroristien pussiin.

- Tämänpäiväinen päätös lähettää viestin palestiinalaisille ja maailmalle siitä, että terrorismi kannattaa, Katz syytti viestissään.

- Sen jälkeen, kun terrorijärjestö Hamas suoritti suurimman juutalaisten joukkomurhan sitten holokaustin ja teki hirvittäviä seksuaalirikoksia maailman nähden, päättivät nämä maat palkita Hamasin ja Iranin tunnustamalla Palestiinan valtion, hän sanoi.

Israelin ulkoministeriö varoitti X-viestipalvelussa myös, että palestiinalaisvaltion tunnustaminen muuttaisi maat “pelinappuloiksi Iranin ja äärijärjestö Hamasin käsissä”. Israelin mukaan tällainen siirto ainoastaan ruokkii ääriliikkeitä ja epävakautta Lähi-idässä.

Sekä Hamas että Palestiinan vapautusjärjestö (PLO) ottivat uutiset Palestiinan tunnustamisesta innolla vastaan.

PLO:n toimeenpanevaa komiteaa johtava Hussein al-Sheikh hehkutti hetkeä historialliseksi viestipalvelu X:ssä.

- Pidämme tätä tärkeänä askeleena kohti sitä, että oikeutemme maahamme vahvistetaan, sanottiin puolestaan Hamasin lausunnossa.

Irlannin pääministeri kuitenkin korosti kommenteissaan eroa Hamasin ja tavallisten palestiinalaisten välillä ja muun muassa vaati Hamasin ottamien panttivankien palauttamista.

- Mutta haluan myös tehdä selväksi, että Hamas ei ole sama asia kuin Palestiinan kansa. Tämänpäiväinen päätös tunnustaa Palestiina on tehty rauhanomaisen tulevaisuuden luomiseksi, Harris sanoi.

Kahden valtion malli on Harrisin mukaan ainoa uskottava tie rauhaan ja turvallisuuteen Israelissa ja Palestiinassa.

Irlannin parlamentti oli hyväksynyt palestiinalaisvaltion tunnustamisen jo aiemmin, mutta oli toivonut Euroopan unionin tunnustavan Palestiinan suuremman vaikutuksen toivossa.

PALESTIINA julistautui itsenäiseksi vuonna 1988. Pitkälti toistasataa valtiota on tunnustanut sen. Joukossa ovat Euroopan maista myös esimerkiksi Ruotsi, Islanti ja Kreikka. Osa joukossa olevista EU-maista oli tunnustanut Palestiinan ennen EU-jäseneksi tulemista.

Palestiinan lippu nostettiin ensimmäistä kertaa salkoon YK:n päämajan edustalla New Yorkissa.

Suomi ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota perusteenaan se, että Suomi kannattaa kahden valtion periaatetta Lähi-idässä.

Vaatimuksia asiasta on kuitenkin nostettu esiin aika ajoin. Ruotsin ilmoitettua kymmenen vuotta sitten aikovansa tunnustaa Palestiinan, myös presidentti Tarja Halonen sanoi kannattavansa tunnustamista, samoin kuin maat ovat tunnustaneet myös Israelin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE