Norjan langennut hiihtotähti Johaug: Olen erittäin iloinen, että dopingviranomaiset uskoivat minua

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Maastohiihtäjä Therese Johaug ei ymmärrä kilpailukieltoaan. Norjan antidopingviranomaiset ovat langettamassa hänelle 14 kuukauden kilpailukieltoa dopinginkäytöstä.

Johaug sanoo uutistoimisto NTB:lle olevansa erittäin iloinen siitä, että dopingviranomaiset ovat uskoneet, mitä hän on sanonut. Johaug lisää, ettei kuitenkaan ymmärrä, millä perusteella hän on saamassa 14 kuukauden kilpailukiellon.

Johaugin manageri Jörn Ernst kommentoi uutistoimisto NTB:lle, että 14 kuukauden mittainen panna tuntuu kovalta. Ernst muistutti myös, että kilpailukiellon pituus on tässä vaiheessa ehdotus.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Tähdelle sataa hehkutusta — Heinäluoma: ”Olit kiistatta paras!”

Kuva: Lehtikuva

Myös SDP:n kansanedustajat ovat kommentoineet ratakelaaja Leo-Pekka Tähden valintaa Vuoden urheilijaksi tiistaina. Erkki Tuomioja kirjoittaa Facebookissa, että Tähden eilinen palkitseminen on yksiselitteisen hieno asia sen jälkeen, kun ymmärretään, että kyse on Vuoden urheilijasta.

”Eikä mahdottomasta yrityksestä asettaa yhteismitattomia asioita järjestykseen vuoden ”paras” urheilija nimikkeellä”, hän sanoo.

Eero Heinäluoma onnittelee moninkertaista olympiavoittajaa Twitterissä.

”Viimeinkin. Onnittelut Leo-Pekka Tähdelle. Olit kiistatta paras! Tasa-arvon tiellä yksi askel eteenpäin.”

Joona Räsänen yhdistää twiitissään Urheilugaalan tapahtumat eilisen toiseen puheenaiheeseen.

”Urheilutoimittajat tekivät loistavan valinnan vuoden urheilijaksi. Mepit taas huonomman valinnan EU-parlamentin uudeksi puhemieheksi.”

Kristiina Salonenkin onnitteli Tähteä.

”Hienoa! Vuoden urheilija on paraurheilija. Vihdoinkin ansaitun voiton sai Leo-Pekka Tähti. Onnea Tähti ja moniarvoisempi Suomi!”

AVAINSANAT

Vihdoinkin: Tähti loisti kirkkaimpana!

Kuva: Lehtikuva

Useasti valintakeskusteluissa vahvasti esillä ollut Leo-Pekka Tähti valittiin vihdoin Vuoden urheilijaksi tiistaina. Tähti nappasi ykkössijan kerättyään äänestyksessä 5 017 pistettä.

– Vuoden 2012 jälkeen tästä ei ole oikein uskaltanut haaveilla, liikuttunut Tähti sanoi Helsingin Areenassa voittajalle jaettava kultakiekko sylissään.

Vuonna 2012 Tähti sijoittui kolmanneksi, mutta tällä kertaa napsahti jättipotti.

Tähden takana toiseksi tuli tenniksenpelaaja Henri Kontinen, kolmanneksi nyrkkeilijä Mira Potkonen, neljänneksi maantiepyöräilijä Lotta Lepistö ja viidenneksi jääkiekkoilija Patrik Laine. Kontisen äänipotti oli 4 537 ja Potkosen 3 890 pistettä.

Urheilugaalan Vuoden urheilija -valinta herättää usein runsaasti mielipiteitä jo ennakkoon, ja niin oli myös tällä kertaa.

Tähti, 33, pani ympärillään käydyn ennakkokeskustelun merkille, vaikka hän pyrki pysymään siitä hieman sivussa.

– Keskustelu on jo sinällään hyvin myönteinen asia. Paraurheilu ja ehkä pienet lajit laajemminkin pääsevät tätä kautta entistä enemmän esille.

Tähden valinta Vuoden urheilijaksi on historiallinen, sillä koskaan aiemmin vammaisurheilija ei ole Suomessa vienyt ykkössijaa.

Vastoinkäymisten jälkeen voittoon

Urheilutoimittajien tekemässä valinnassa Tähden puolesta painoi etenkin Rion paralympialaisten 100 metrin kelauskulta T54-luokassa. Kesällä hän juhli EM-kultaa.

Tähti itse ei pidä viime vuotta tähänastisen uransa parhaana. Hänen listallaan ykköseksi nousee Lontoon paralympiavuosi 2012.

– Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen tämä menee varmaan top kolmeen, Tähti sanoi.

Vastoinkäymisillä Tähti tarkoittaa kyynärpäävammaa, joka vei hänet kesällä tähystykseen.

– Aika huima tarina kehittyi sitten loppuvuodeksi, suomalaiskelaaja riemuitsi.

Huima oli myös Kontisen, Potkosen, Lepistön ja Laineen vuosi.

Kontinen nakutti nelinpelissä turnausvoittoja, joiden joukossa olivat Wimbledonin sekanelinpelin ja Lontoossa pelatun ATP:n finaaliturnauksen ykkössijat.

Potkonen ylsi olympia- ja MM-pronssille sekä EM-hopealle.

– Olihan se mahtava vuosi. Riossa oli mahtava otella. Ne olivat elämäni hienoimpia otteluita, kun sain fiiliksen ja tekemisen riemun kehään, Potkonen tiivisti.

Tokio välkkyy mielessä

Tähden mielessä välkkyvät Tokion vuoden 2020 paralympialaiset.

– Haluaisin huipentaa ja lopettaa urani mahdollisimman menestyksekkäästi Tokiossa, hän sanoi.

Tähti on lajinsa supertähti, jolla on tilillään peräti viisi paralympiakultaa. Tavoitteita on kuitenkin jäljellä.

– Haluaisin parantaa maailmanennätystäni. Tuntuu, että rahkeissa on vielä varaa, jos kroppa pysyy terveenä, hän sanoi viitaten satasen ME-aikaansa 13,63.

Kelaajatähden mukaan suomalaismedian ja koko urheiluyleisön tietämys paraurheilusta on lisääntynyt viime vuosina.

– En halua, että paraurheilua silitellään. Rion paralympialaiset menivät Suomelta huonosti, eikä sitä jälkipyykkiä ole mielestäni mediassa täysin pesty, Tähti muistutti rehellisesti.

STT–TAPIO KESKITALO

Palloliiton Alaja sairauslomalla helmikuun loppuun saakka — vaativat hoidot alkavat jo lähipäivinä

Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja on sairauslomalla helmikuun loppuun saakka, liitto tiedotti tiistaina. Palloliitto kertoi, että laajojen tutkimusten jälkeen Alajalle aloitetaan lähipäivinä vaativat hoidot.

64-vuotias Alaja jäi sairauslomalle vuodenvaihteessa. Tuolloin poissaolon pituutta ei täsmennetty.

Alajan poissaoloaikana Palloliiton puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja Markku Lehtola.

Alaja on toiminut Palloliiton puheenjohtajana vuodesta 2012. Viime huhtikuussa hänet valittiin nelivuotiselle jatkokaudelle ilman vastaehdokkaita.

AVAINSANAT

Nyt se on varmaa: suomalaistähdelle elämänsä tilaisuus — näin hän kommentoi mahdollisuuksiaan lajin supernimeä vastaan

Kuva: Lehtikuva

F1-sarjassa Williamsilta Mercedekselle siirtynyt Valtteri Bottas sanoo, että hänen ensimmäinen tavoitteensa uudessa tallissa on ottaa uran ensimmäinen F1-osakilpailuvoitto.

Bottas on ajanut urallaan 78 gp-kilpailua. Niissä hän on saavuttanut yhteensä yhdeksän palkintosijaa. F1-osakilpailun voitto häneltä vielä puuttuu.

Bottas arvioi, että hän muodostaa vahvan kuljettajakaksikon Mercedeksellä kolminkertaisen maailmanmestarin Lewis Hamiltonin kanssa. Bottas totesi, että Hamilton on erittäin nopea kuljettaja ja hyvä tasonmittari hänelle.

– Kilpailustamme Lewisin kanssa tulee varmaankin tasaista, Bottas tuumi Mercedeksen F1-tallin julkaisemalla videolla.

Williams-talli vahvisti tänään, että Bottas siirtyy Mercedekselle ensi kaudeksi. Bottas korvaa uransa lopettaneen Nico Rosbergin, joka päätti uransa ajettuaan maailmanmestariksi Mercedeksellä viime kauden päätteeksi.

Williamsin ilmoitus oli odotettu, sillä Bottaksen siirrosta Mercedekselle oli spekuloitu melko pitkään. Ensitietojen mukaan Bottaksen Mercedes-sopimus olisi yksivuotinen.

– Olemme tehneet kovasti töitä varmistaaksemme sopimuksen Mercedeksen kanssa, jotta saamme annettua Valtterille tämän loistavan mahdollisuuden. Kiitän Valtteria koko tallimme puolesta ja toivotan hänelle menestyksekästä kautta Mercedeksellä, lausui Williamsin johtoportaaseen kuuluva Claire Williams tiedotteessa.

Bottaksen Williamsilla korvaa brasilialaiskonkari Felipe Massa, joka ehti jo ilmoittaa lopettavansa uransa. Massa ajoi Williamsilla myös viime kaudella.

– Felipe on rakastettu jäsen Williams-perheessä. Odotamme innolla työskentelemistään jälleen hänen kanssaan, Claire Williams selvitti.

AVAINSANAT

”Perspakittaminen päin puolustajaa yleistynyt” — Pentti Salmi: Parketilla ei tarvita puskutraktoreita

Koris on aina ollut hyökkääjää suosiva pallopeli. Puolustajan oikeudet ovat olleet korin lähellä melko vähäiset, nykyjään valitettavasti suorastaan minimaaliset. Pahin epäkohta on ilman muuta se, kun sentterit lanaavat korin tuntumaan ja ajavat puolustavan pelaajan maanrakoon.

Onhan niitä puskutraktoreita korisparketeilla nähty ajan saatossa ennenkin. Jo 60-luvulla bulgarialainen, 201-senttinen Ilja Mirtshev antoi esimakua siitä, kuinka vastustaja pusketaan kumoon, vaikka tämä olisi tilanteessa kuinka oikein sääntöjen mukaisesti sijoittautunutkin.

Kun pelin fyysisyyden jatkuvasti kasvaessa kenttään piirrettiin korin alle ns. törmäysvapaa alue, niin puskutraktoreita alkoi ilmaantua yhä lisää, koska sillä tontilla saa pallollinen hyökkääjä mellastaa melko surutta.

Olka- ja kyynärpäällä kolauttaminen tai yleistynyt perspakittaminen päin puolustajaa eivät muka olekaan hyökkääjän virheitä.

Nyt on kuitenkin käynyt meidän kotoisissa sarjoissamme niin, että erotuomarit sallivat hyökkääjän suorastaan poraavan reikää sääntöjen mukaan sijoittuvaan puolustajaan törmäyskaaren ulkopuolellakin. Tuo tilan raivaaminen kaaren ulkopuolella menee tuomarikunnalta valitettavasti läpi kuin tyhjää vain. Olka- ja kyynärpäällä kolauttaminen tai yleistynyt perspakittaminen päin puolustajaa eivät muka olekaan hyökkääjän virheitä.

Liigan yksi ahkerimmista puskijoista törmäysalueen ulkopuolisessa tilanraivaamisessa on KTP:n Sherman Gay. Ja kappas vaan, hän saa erotuomareilta silti palkintona ylivoimaisesti eniten vapaaheittoja koko sarjassa. Gay on heittänyt 6,9 vaparia per matsi, kun yksikään toinen pelaaja ei ole päässyt edes viiteen vapaaheittoon ottelua kohden. Osa vapareista on ihan ok, koska mies on pelote korin alla, mutta osa tulee myös löysin perustein.

Ainakaan kotoinen korisliigamme ei kaipaa tilaa raivaavia puskutraktoreita peliparketeille. Sen sijaan näytöt taidon lisäyksestä eivät olisi yhtään pahitteeksi.

Virheratkaisuja tulee väistämättä, mutta niiden minimoimiseen silti on pyrittävä.

Tiedän omasta kokemuksestani, ettei erotuomaritoiminta ole niitä maailman helpoimpia juttuja. Virheratkaisuja tulee väistämättä, mutta niiden minimoimiseen silti on pyrittävä. Kaiken tämän jälkeen voidaan kuitenkin todeta, että nämä ovat pelin sisällä suuria asioita, mutta pelkkiä tuloksia seuraavalle yleisölle pikkujuttuja.

Pelin suurista asioista puhuttaessa kirjattiin liigan keskiviikkokierroksella superyllätys, kun siipirikkoinen Kouvot upotti viime aikoina lentoon nousseen Salon Vilppaan. Miten se sitten oli mahdollista?

Ei siihen tarvittu kuin Kouvojen valmentajan Pieti Poikolan taktinen veto: paikkapuolustus. Tätä puolustusmuotoahan käytetään Suomessa nykyisin jopa turhan säästeliäästi, mutta nyt se puri murhaavasti. Tietysti voittoon tarvittiin puolustuksen lisäksi Kouvojen kova heittopelikin, kolmoset 16/32, pääpommittajina Osku Heinonen ja Rakeem Buckles.

Vilppaalle Kouvolan Mansikka-aho on muuten pelikenttänä varsinainen sudenkuoppa. Vuodesta 2005 alkaen se on käynyt siellä 16 liigaottelua ja voittanut niistä ainoastaan yhden!

AVAINSANAT