Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nuoret ja maahanmuuttajat alepalkalla töihin?” – SAK kyseenalaistaa uuden koulutussopimusmallin

SAK:n mielestä pidempi työssä oppiminen tulisi aina suorittaa oppisopimuksella. Kuva Vallilan ammattikoulusta Helsingissä.

Ammatilliseen koulutukseen esitetään uutta koulutussopimusmallia, joka lisäisi työpaikoilla järjestettävää oppimista käytännön työssä.

Esitys luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) tänään.

Opiskelijalle ei lähtökohtaisesti maksettaisi korvausta työpaikalla opiskelusta. Selvityshenkilöt esittävät, että koulutussopimusmalli otettaisiin käyttöön vuoden 2018 alkuun menness

SAK oudoksuu esitystä koulutussopimuksesta.

– Koulutussopimus antaa työnantajalle mahdollisuuden maksaa opiskelijalle haluamansa korvauksen ilman, että työssäoppijalla on työsuhde työnantajaan. Haavoittuvimmassa asemassa olisivat nuoret ja maahanmuuttajat, SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen huomauttaa.

Koulutussopimukseen ei tänään jätetyssä selvityksessä sovellettaisi miltään osin työsopimuslakia tai työlainsäädäntöä, vaikka työntekijälle maksettaisiin ”alepalkkaa”.

Esitys puuttuu työsuhteen perusasioihin. Jos työntekijälle maksetaan vastiketta työstä, kyseessä on työsuhde.

Lisää aiheesta

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö muistuttaa voimassaolevasta periaatteesta, jonka mukaan koulutukseen liittyvästä työssäoppimisesta ei makseta palkkaa eikä siitä synny työsuhdetta.

– Työssäoppiminen on oikeasti oppimista, eivätkä oppijat voi korvata oikeaa työvoimaa. Esitys puuttuukin työsuhteen perusasioihin. Jos työntekijälle maksetaan vastiketta työstä, kyseessä on työsuhde, Rönni-Sällinen huomauttaa.

SAK painottaa, ettei se vastusta palkan maksamista työssäoppijalle.

– Tällöin on kyse työsuhteesta ja työnantaja voi tehdä työntekijän kanssa oppisopimuksen. SAK:n mielestä pidempi työssä oppiminen tulisikin aina suorittaa oppisopimuksella.

SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen kiittää opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamaa selvitystä muilta osin.

– Nykyinen työharjoitteluviidakko avautuu hankalasti työpaikoilla. On erityisen hyvä, jos erilaisia työssäoppimisen muotoja yhdistetään kokonaisuudeksi ja samalla kevennetään työpaikan hallinnollista taakkaa.

– Tervetullutta on myös koulutuksen järjestäjän vastuun lisääminen. Sillä voidaan varmistaa riittävä ohjaus opiskelijalle sekä se, että työpaikalla oppiminen vastaa tutkintovaatimuksia, Koskinen huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE