Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Nuorten suhde uskontoon voimakkaassa muutoksessa – naiset ottavat etäisyyttä

Alle 35-vuotiaiden suomalaisten suhde uskontoon on voimakkaassa muutoksessa. Erityisesti nuoret naiset ovat ottamassa etäisyyttä perinteiseen uskontoon.

Samaan aikaan Jeesukselle omistautuminen on 15–24-vuotiaiden miesten parissa yli kolme kertaa samanikäisiä naisia yleisempää, kertoo suomalaisten uskonnollisuutta kartoittava uusi tutkimus.

Millenniaalisukupolvesta eli 25–34-vuotiaista jopa kolmasosa on muuttanut käsitystään esimerkiksi jumalauskosta, kertoo tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta. Osuus on suurempi kuin missään muussa ikäryhmässä.

– Uskonnollisuus nuorten ikäryhmien parissa on tällä hetkellä varsin herkkäliikkeistä, Ketola lisää.

Kehitys kertoo hänen mukaansa nuorempien ikäluokkien maallistumisesta. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien henkilöiden määrä oli vuoden 2017 lopussa noussut 1,45 miljoonaan suomalaiseen.

Tilastokeskuksen mukaan uskontokuntiin kuulumattomien osuus oli suurin 30–39-vuotiaiden joukossa, joista 40 prosenttia ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.

Nuoret naiset kokeneet hengellisen herätyksen muita harvemmin

Kimmo Ketolan mukaan moni kohta tutkimuksen tuloksissa kertoo siitä, että erityisesti nuoret naiset ovat ottamassa etäisyyttä perinteiseen uskontoon

Keskimäärin kahdeksan prosenttia suomalaisista ilmoitti kokeneensa jossain vaiheessa elämässään käännekohdan, jolloin he omistautuivat Jeesukselle. Luku oli korkein 65–75-vuotiaiden naisten parissa, joista 14 prosenttia kertoi omistautuneensa Jeesukselle.

15–24-vuotiaat naiset puolestaan olivat kokeneet hengellisen herätyksen muita harvemmin. Heistä asian ilmoitti vain kolme prosenttia ja samanikäisistä miehistä noin 11 prosenttia vastaajista.

Tutkimus suomalaisten uskonnollisuudesta oli osa kansainvälisen International Social Survey Programme -kyselyä.

Tilastokeskus keräsi tiedot internet- ja postikyselyllä viime vuoden syys–joulukuussa. Kyselyyn vastasi reilut 1 200 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.
STT–REETA PAAKKINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE