Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Nyt alkoi kasvomaskien hamstraus – joistakin kaupoista suojat ovat jo loppuneet

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kuluttajille tarkoitettujen kasvomaskien kysyntä on räjähtänyt alkuviikolla käsiin, ja ainakin monissa Prismoissa ja Citymarketeissa maskinostajia odottavat vain tyhjät hyllyt.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Havainnolle löytyy tukea Keskosta ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK).

– Viime viikon aikana menekki kolminkertaistui ja eilen jopa kymmenkertaistui, eli joistakin kaupoista maskit ovat päässeet loppumaan, Keskon tavarakaupan johtaja Harri Hovi kertoo.

Hovin mukaan maskeja on varastossa runsaasti, joten täydennystä kauppojen hyllyille on tulossa lähipäivinä kauppojen kuormapäivistä riippuen. Hän uskoo, että Citymarketien lisäksi maskihyllyt ovat voineet hetkellisesti tyhjentyä muissakin maskeja myyvissä K-ryhmän kaupoissa.

– Uskon, että huomenna asia on jo pitkälti kunnossa. Tämä menekin kolmin- ja kymmenkertaistuminen ei ollut ihan yhtä nopeaa kuin wc-paperin hamstraus alkuvuonna, joten tähän on ehditty reagoida paremmin, Hovi sanoo.

Maskien menekkiennustetta aiotaan Keskolla päivittää, jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antaa suosituksen maskien käytöstä.

Samasta maskikiinnostuksesta kertoo SOK:n valikoimajohtaja Janne Paananen.

– Eilinen menekki oli meillä yllättävän kova, ja tuotteet voivat olla tilapäisesti loppu joistain myymälöistä, mutta täydennystä on tulossa lisää huomenna, hän sanoo.

Paanasen mukaan maanantain aikana myytiin maskeja lähes saman verran kuin viime viikolla yhteensä. Maskeja löytyy kuitenkin vielä varastoista.

– Täytämme myymälöitä parhaamme mukaan. Osassa myymälöistä saattaa eilisen myynnin perusteella tulla pieni katve, mutta huomenna tuotetta menee hyllyille taas lisää, Paananen kertoo.

THL keskustelee maskisuosituksesta tällä viikolla.

Kuluttajille tarkoitettujen kasvomaskien on tarkoitus etupäässä estää ihmistä levittämästä taudinaiheuttajia, kuten koronavirusta, muihin ihmisiin. Käyttäjää itseään maski ei olennaisesti suojaa tartuntariskiltä.

Yle uutisoi sunnuntaina, että THL olisi aikeissa suosittaa kasvomaskien käyttämistä julkisissa tiloissa. THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi tuolloin Ylelle, että asiasta keskustellaan alkuviikosta.

STT–Tapio Pellinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE