Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt heräsi huoli, voiko koronan takia eristetty äänestää kuntavaaleissa?

LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Kuntavaalien koronajärjestelyiden hidas eteneminen ja epäselväksi jääneet yksityiskohdat huolettavat kokoomusta. Puoluesihteeri Kristiina Kokko vaatii oikeusministeriöltä ripeämpää ja luovempaa otetta. Hänen mukaansa olisi tärkeää saada pikimmiten tietää esimerkiksi se, onko koronatartunnan saaneilla ja eristykseen määrätyillä oikeutta äänestää.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Onko niin, että eristys menee ohi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vai ei? hän kysyy.

Kokko pelkää, että jopa tuhansilta voi mennä oikeus äänestää, jos eristetyt eivät saa äänestää ennakkoäänestyksessä tai varsinaisena vaalipäivänä. Niin sanottu kotiäänestys, jossa vaalivirkailija tulee kotiin hakemaan äänen, on tulossa mahdolliseksi virallisessa koronakaranteenissa oleville.

Vaalilakia ja tartuntatautilakia tulkitaan oikeusministeriössä (OM) ja Terveyden ja hyvinvointilaitoksessa (THL) niin, että kotiäänestykseen ovat oikeutettuja ne, jotka tartuntatautilääkäri on määrännyt niin sanottuun viralliseen karanteeniin. Tartunnan saaneella, eristykseen määrätyllä ei kuitenkaan olisi mahdollisuutta kotiäänestykseen.

–  Eristys perustuu lääketieteelliseen arvioon. Se on niin vakava toimenpide, että sille ei vaan voi äänestämisen osalta mitään, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Hän muistuttaa, että aina on ollut joukko kansalaisia, jotka eivät terveydellisistä syistä johtuen pääse äänestämään.

–  Ei tässä sinällään mitään ihmeellistä ja uutta ole, mutta periaatetasolla on aina tietysti ikävää, että tulee tällaisia esteitä.

Lisää aiheesta

Kotiäänestys on osa ennakkoäänestystä, joka kestää seitsemän päivää. Vaalipäivä on siitä viiden päivän päästä.

Kokoomuksesta ehdotetaan ennakkoäänestysajan pidentämistä, jotta saataisiin pienennettyä mahdollisuutta sille, että eristys tai karanteeni sattuu päällekkäin ennakkoäänestyksen kanssa.

Ennakkoäänestysajan pidentäminen ei kuitenkaan Jääskeläisen mukaan tule enää kyseeseen, sillä se edellyttäisi lakimuutoksia, joita ei enää ehditä tehdä. Asiaa pohdittiin jo loppukesällä, mutta silloin tultiin lopputulokseen, ettei pidennys ole tarpeen.

Jääskeläisen mukaan vaalipäivänä karanteeniin määrätyllä saattaa kuitenkin olla mahdollisuus äänestää äänestyspaikan pihalla.

Kunnat ovat saamassa ohjeistusta äänestyksen turvalliseksi järjestämiseksi OM:ltä ja THL:ltä helmikuun aikana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE