Politiikka

Nyt myös PAM älähtää kohupomo Mattilalle: ”EK:n tavoitteena on nykyisen työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen”

Anna-Liisa Blomberg
Anna-Liisa Blomberg
Anna-Liisa Blomberg

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus pitää EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattilan puheita loukkaavina hänen vähätellessään työntekijöiden tekemiä uhrauksia yritysten kilpailukyvyn puolesta. PAM odottaa EK:n ajattelevan enemmän yhteistä etua ja luovan sopimiselle edellytyksiä.

PAMin hallituksen jäsenet ihmettelivät Mattilan Helsingin Sanomissa esittämää näkemystä, että kaikki työehdot pitäisi sopia paikallisesti.

Puheenjohtaja Ann Selin kysyy, ovatko EK:n jäsenliitot yhtenäisesti Mattilan puheiden takana.

– Mattila ei jättänyt epäselväksi, että EK:n tavoitteena on nykyisen työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen ja sopimisen siirtäminen täysin paikalliseksi. Viestit työnantajien suunnalta ovat kuitenkin ristiriitaisia, sillä olemme kuulleet monen työnantajan irtisanoutuneen Mattilan puheista.

PAMin hallituksen mielestä kaikkien työehtojen sopiminen paikallisesti heikentäisi merkittävästi monen palvelualan työntekijän toimeentuloa ja työehtoja. Tämän suunnan PAMin hallitus tyrmää ja näkee, ettei yhteiskuntaa voi rakentaa pienten palkkojen ja epävarmuuden varaan.

– Paikallisen sopimisen pohjana on oltava kaikille yhtäläiset oikeudet minimityöehtoihin. Emme voi hyväksyä työnantajien yksipuolista sanelua, joka johtaisi työntekijöiden toimeentulon heikentymiseen ja pahimmillaan palkkaköyhyyteen, korostaa Selin.

PAMin hallitus odottaa, että EK toimii sopimista edistävästi, eikä vaikeuta toimillaan tulevia työehtosopimusneuvotteluja.

– Tilanne on kestämätön, jos EK aikoo sanella jäsenjärjestöilleen tiukat raamit työehtosopimusneuvotteluihin, vaikka on ulkoistanut itseltään sopimisen vastuun. Jos EK ei muuta toimintatapaansa, niin voimme olla varmoja, että tulevat työehtosopimusneuvottelut ovat vaikeat, ennustaa Selin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat