Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Nyt pyrstötähteä bongaamaan – pilvinen sää voi tärvellä näkyvyyden

LEHTIKUVA / HANDOUT / JARI SAUKKONEN

Pilvinen sää voi vaikeuttaa pyrstötähden näkemistä Suomen taivaalla ensi yönä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on ennakoinut, että tuleva yö olisi otollisin aika havaita pyrstötähti eli komeetta Tsuchinshan-ATLAS.

Ursa huomauttaa, että komeetan kirkkauden vaihtelevuuden vuoksi näkyvyyttä on kuitenkin vaikea ennustaa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että yö on laajalti selkeä, mutta päivällä maan yli liikkuneista sateista nousee sumupilveä taivaalle illaksi ja yöksi. Selkeintä on länsirannikolla ja Lapissa, missä pyrstötähden voi havainnoida taivaalta paljain silmin.

Sadealueita on liikkunut lauantain aikana Uudellamaalla ja Pohjanmaan sekä länsirannikon suunnilla, mistä ne siirtyvät illaksi ja yöksi kohti itää.

Pyrstötähti erottunee Ursan mukaan vielä parin viikon ajan.

-  Kun iltapäivän ja illan aikana tulee sateita ja sitten sää selkenee, matala sumupilvi muodostuu maan etelä- ja keskiosiin aika kattavasti, Tuovinen kertoo.

Sumupilvet muodostuvat myöhäisillasta ja alkuyöstä, mutta sitä ennen pyrstötähden näkyvyyttä voivat häiritä paikalliset sadepilvet.

Pyrstötähti erottunee Ursan mukaan vielä parin viikon ajan. Sen ennakoitiin ilmaantuvan Suomen iltataivaalle perjantaina ja nousevan tämän jälkeen ilta illalta korkeammalle. Samalla se kuitenkin muuttuu himmeämmäksi.

Komeetta C/2023 A3 eli Tsuchinshan-ATLAS jää Ursan mukaan kuitenkin himmeämmäksi kuin 1990-luvun lopulla nähdyt hyvin kirkkaat komeetat, Hyakutake ja Hale-Bopp.

PYRSTÖTÄHDEN lisäksi taivaalta on voinut viime öinä bongata revontulia.

Parhaat mahdollisuudet siihen oli torstain ja perjantain välisenä yönä, kun revontulia havaittiin Keski- ja Etelä-Euroopassa asti. Tuolloin suurin osa Suomesta oli pilvien peitossa, joten revontulet jäivät pääosin näkemättä.

Viikonloppuna paras todennäköisyys revontulien bongaamiseen oli perjantain ja lauantain välisenä yönä, jolloin sää oli myös laajalti selkeä. Todennäköisesti taivaan väriloistoa on ollut pohjoisessa, mutta maan etelä-, keski- ja itäosissa revontulia ei välttämättä voinut pilvien takaa nähdä.

Tulevana yönä revontulien mahdollisuus on ennusteeltaan enää kohtalainen.

URSAN mukaan komeetta on saanut nimensä löytövuotensa, -observatorionsa ja -menetelmänsä mukaan.

Nimi Tsuchinshan viittaa kiinalaiseen Purppuravuoren observatorioon, jossa pyrstötähti löydettiin alkuvuodesta (A3) 2023. Komeetta löydettiin itsenäisesti pian myös Etelä-Afrikasta käsin asteroidinetsintäohjelmassa nimeltä ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), Ursa taustoittaa sivuillaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE