Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Nyt sanat tuntuvat jotenkin enteellisiltä” – Miina Sillanpää on esikuva tämän päivän poliitikoille

Miina Sillanpään säätiö

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) pohtii blogissaan Suomen ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään merkitystä tämän päivän poliitikoille ja naisasianaisille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Miina Sillanpää on esikuva, maamme ensimmäinen nainen ministerinä, jonka luomalle perustalle minä ja lukemattomat muut naiset olemme voineet rakentaa niin omaa tietämme politiikkaan kuin ylipäänsä kasvamistamme yhteiskunnan täysimääräisiksi jäseniksi, hän kirjoittaa blogissaan.

Tuppurainen pitää Sillanpäätä mahdollistajana. Hän muistelee, kuinka päätti vuonna 2014 Kalevan kesäkolumninsa sanoihin: ”Jos Miina Sillanpää puhuisi eduskunnassa tänään, hän puhuisi yksin työskentelevän Siwan kassan työolojen parantamisen puolesta. Ja hänestä tulisi seuraava pääministeri.”

– Nyt sanat tuntuvat jotenkin enteellisiltä.

Hän viittaa siihen, että tänä vuonna, kun Miina Sillanpään syntymästä on kulunut 154 vuotta, Suomen pääministeri on nainen, SDP:n Sanna Marin.

– Hän johtaa maata viisikossa, jonka jokainen jäsen sattuu olemaan nainen. Nimenomaan sattuu olemaan. He ovat kaikki nousseet johtoon, koska he voittivat kilpakumppaninsa vaalissa, ja koska heidät on koettu parhaiksi kyseiseen tehtävään.

Tuppurainen muistuttaa, että politiikka on aina valmistautumista huomiseen.

– Vaikka päätökset syntyvät ajassa, ei niitä tehdä vain tätä hetkeä varten. Politiikka on aina myös tulevien sukupolvien eteen tehtävää työtä.

”Sillanpäätä ei vaiennettu.”

Hänen mukaansa Sillanpään tekemä työ tasa-arvon eteen tapahtui monella rintamalla: ”Hän rakensi turvaverkkoja työläisnaisille ja yksinäisille äideille. Hän raivasi naisille tietä politiikkaan, päättäjien pöytiin ja ministeriöihin. Ensi- ja turvakodit muistuttavat meitä Miinan työstä hyvinvoinnin eteen.”

– Me tämän päivän poliitikot ja naisasianaiset seisomme jättiläisten harteilla. Ilman Miina Sillanpään kaltaisia tienraivaajia ja lasikattojen murtajia kulkisimme paljon kivisempää polkua.

Tytti Tuppurainen siteerasi sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa Sillanpäätä, kun Suomen yleinen ja yhtäläinen äänioikeus täytti 110 vuotta: ”Minä kumminkin käytän puheenvuoroa.”

– Sillanpäätä ei vaiennettu. Hän otti paikkansa ja piti puolensa, sillä hän tiesi, että jos hän vaikenee, ilman ääntä jäävät myös kaikki he, joiden ääni on jätetty yhteiskunnan marginaaliin. Miina puhui, sillä ensimmäinen askel kohti tasa-arvoa on kuulluksi tuleminen.

Tänään liputetaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE