Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

1.4.2022 14:58 ・ Päivitetty: 1.4.2022 15:13

Nyt se varmistui: STM ryhtyy valmistelemaan potilasturvallisuuslakia koskevaa esitystä

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hallitus valmistautuu pakottamaan hoitajia töihin lainsäädännöllä, sillä sosiaali- ja terveysministeriön mukaan voimassa olevan lain mukaiset turvaamistoimet eivät riitä potilasturvallisuuden varmistamiseen. Ministeriö ilmoitti asiasta illansuussa perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Valvovien viranomaisten raportointien perusteella on ilmeistä, että potilasturvallisuuden ja välttämättömien sekä kiireellisten palveluiden edellyttämä suojelutyö on viime kädessä turvattava lainsäädännöllä, ministeriö totesi tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi aiemmin perjantaina STT:lle, että jos laki potilasturvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan, tavoite on saada se heti ensi viikon alussa valtioneuvoston istuntoon ja eduskuntaan.

Varhilan mukaan hoitoalan ensimmäisen lakkopäivän eli perjantain jälkeen selviää, onko säädökselle tarvetta, kun nähdään, onko henkilökuntaa riittävästi suojelutyöhön vai ei.

Hän sanoi, että tärkeimmät perusteet, joilla lakossa olevia hoitajia voisi lailla määrätä töihin, ovat riittävä suojelutyöhön osallistuminen vammautumisten ja kuolemien ehkäisemiseksi ja potilasturvallisuuden turvaamiseksi.

Vuonna 2007 hoitajien työtaistelun aikaan valmisteltiin myös potilasturvallisuuslaki, mutta ihan vastaava määräaikainen laki ei tähän tilanteeseen Varhilan mukaan soveltuisi.

-  Ainakin lain perustelut olisivat erilaiset, koska 2007 taustalla oli joukkoirtisanoutuminen toisin kuin nyt, kun kyseessä saattaa olla suojelutyön riittävyys potilasturvallisuudelle.

Nyt valmisteltava lakiesitys koskee välttämättömiä hoitoja, joita ovat muun muassa tehohoito, päivystys ja siihen välittömästi liittyvä hoito, ensihoito, synnytykset, välitöntä hoitoa vaativat syöpätapaukset sekä muu näihin verrattava potilaiden hengen turvaamiseksi tai vammautumisen estämiseksi tarvittava hoito.

Hoitajat vetoavat eduskuntaan

Jo uumoilu potilasturvalain säätämisestä aiheutti hoitajissa raivoa, kertoi Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi perjantaina STT:lle.

-  Potilasturvalain säätäminen on perustuslain vastaista ja rikkoo hoitajien lakko-oikeutta. Toivomme, että eduskunnalla on viisautta jättää säätämättä laki, joka pakottaa hoitajat töihin.

Kirvesniemen mukaan suojelutyöstä on neuvoteltu paikallisesti ja sitä on annettu lakkoilmoituksen mukaisesti. Jos haasteita työpaikalla on, se johtuu hänen mukaansa työnantajan riittämättömästä valmistautumisesta lakkotilanteeseen.

-  Aikaa on ollut monta viikkoa. Työnantaja vastaa aina potilasturvallisuudesta – ei hoitajat tai hoitajaliitot.

Kirvesniemi sanoo, että paikalliset neuvottelut ovat olleet vaikeita, koska monilla työpaikoilla työnantaja on esittänyt hänen mukaansa jopa normaalivahvuuksia suurempia suojelutyömääriä.

-  Tällaiseen ei tietenkään ole suostuttu.

-  Suojelutyö ei suinkaan ole ainoa, miten työnantaja voi turvata potilaiden turvallisuuden. STM on antanut ohjauskirjeen 21. maaliskuuta. Siinä on kuuden esimerkin lista, mitä työnantaja voi tehdä potilasturvallisuuden eteen. Käsityksemme mukaan työnantaja ei ole ryhtynyt riittävän ajoissa näihin muihin suojelutoimenpiteisiin.

Kirvesniemi huomauttaa, että lakko loppuu, kun palkoista ja työolojen parantamisesta saadaan sopimus aikaiseksi, mutta tällä hetkellä kukaan ei neuvottele lakon lopettamisesta.

Myös STM painotti torstaina tiedotteessaan, että ensisijainen vastuu riskeihin varautumisesta ja jatkuvuudenhallinnasta on palveluita järjestävillä ja tuottavilla organisaatioilla ja viranomaisilla. Ministeriön on kuitenkin tuettava kansalaisten oikeutta saada välttämätön kiireellinen hoito.

Huolta sairaanhoitopiireissä

Tehyn ja Superin lakko alkoi perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä. Ammattiliittojen mukaan tällä lakkokierroksella on mukana 25  000 hoitajaa.

Seuraava, 13 sairaanhoitopiirin ja 40  000 hoitajan lakko alkaa kahden viikon päästä, ellei sopua synny sitä ennen.

Kaikista kuudesta sairaanhoitopiiristä on esitetty huolia, joiden mukaan työntekijäjärjestöjen paikallisissa neuvotteluissa esittämä suojelutyöresurssi on riittämätön turvaamaan välttämättömän kiireellisen hoidon.

-  Uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen, johtajaylilääkärien allekirjoittamassa kannanotossa todettiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU