Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt tuli tyly lista – “Suomi saatettu häpeään rasismista eurooppalaisessa selvityksessä”

Suomi nousee hyvin kielteisesti esiin tuoreessa eurooppalaisessa selvityksessä, jossa on tutkittu maahanmuuttajien kokemaa syrjintää ja häirintää.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Saharan eteläpuolisesta Afrikasta lähtöisin olevista maahanmuuttajista jopa 63 prosenttia kertoo kokeneensa häirintää viiden viime vuoden aikana. Jäljessä tulee Luxemburg 52 prosentilla.

Euroopan unionin perusoikeusviraston selvityksessä oli mukana 12 maata Euroopasta. Siinä olivat Suomi, Britannia, Irlanti, Itävalta, Luxemburg, Saksa, Tanska, Malta, Ruotsi, Ranska, Italia ja Portugali.

Suomesta haastateltiin 502:ta henkilöä, joiden juuret olivat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Häirinnän lisäksi Suomessa koetaan selvästi vertailumaita enemmän syrjintää. Afrikkalaistaustaisista maahanmuuttajista kolmannes kertoi syrjinnästä.

Koko selvityksen lopputulema on selkeä: maahanmuuttajat, heidän jälkeläisensä ja etniset vähemmistöt kohtaavat laajalle levinnyttä syrjintää ympäri Euroopan. Kaikkein useimmiten syrjintää koetaan työtä hakiessa.

Eurooppalaisesta tutkimuksesta on uutisoitu myös kansainvälisessä mediassa. Esimerkiksi EUObserver otsikoi juttunsa “Suomi saatettu häpeään rasismista eurooppalaisessa selvityksessä”.

Lisää aiheesta

Moni kokenut myös fyysistä väkivaltaa

Viime vuoden aikana rasismiin pohjaavaa väkivaltaa olivat kokeneet eniten romanit Slovakiassa. Toiseksi eniten väkivaltaa olivat kokeneet Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleet maahanmuuttajat Itävallassa. Heistä noin joka kymmenes kertoi väkivallasta.

Suomessa asuvat afrikkalaismaahanmuuttajat nousevat hekin eniten väkivaltaa kokeneiden listalle. Viisi prosenttia Saharan eteläpuolelta tulleista kertoi väkivallasta.

Luottamus poliisiin on sen sijaan Suomessa korkea. Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleet luottavat poliisiin enemmän kuin missään muussa vertailumaassa. Haastateltujen luottamusta poliisiin kuvaa lukema 8,1, kun 10 olisi merkinnyt täyttä luottamusta.

Haastatelluilta kysyttiin myös, kuinka moni heistä oli tullut poliisin pysäyttämäksi viiden viime vuoden aikana. Suomessa osuus oli 38 prosenttia, kun esimerkiksi Itävallassa osuus oli 66 ja Kreikassa 60 prosenttia.

Myös luottamus oikeusjärjestelmään oli muita maita korkeampi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE