Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Oikeus määräsi Astra Zenecan toimittamaan EU:lle lisää rokoteannoksia

LEHTIKUVA / AFP Raul Arboleda

Belgialainen oikeusistuin määräsi perjantaina lääkeyhtiö Astra Zenecan toimittamaan lisää koronarokoteannoksia EU:lle. Määrä on pienempi kuin unionin tavoittelema 120 miljoonaa annosta kesäkuun loppuun mennessä ja 300 miljoonaa annosta syyskuun loppuun mennessä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Oikeus määräsi Astra Zenecan toimittamaan yhteensä noin 80 miljoonaa rokoteannosta syyskuun loppupuolelle mennessä. Lukuun sisältyvät jo ne 30 miljoonaa annosta, jotka yritys toimitti EU:lle jo vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, kertoo AFP:n lisäksi muun muassa Politico.

Yhtiö tulkitsi oikeuden päätöksen voitoksi itselleen. Astra Zenecan mukaan sillä ei tule olemaan mitään vaikeuksia toimittaa oikeuden määräämiä annoksia, sillä toimitettujen annosten määrä on alkuvuoden luvuista kasvanut.

– Tähän mennessä yrityksemme on toimittanut yli 70 miljoonaa rokoteannosta Euroopan unionille, ja määrä tulee ylittämään 80,2 miljoonaa annosta kesäkuun loppuun mennessä, yhtiö kertoi sivuillaan.

Oikeusjuttu sai alkunsa, kun AstraZenecan lupaamat rokotetoimitukset EU:lle jäivät alkuvuonna huomattavasti luvattua pienemmäksi. Lääkeyhtiön mukaan se ei ollut sitovasti luvannut toimittaa rokotteita, vaan ainoastaan yrittää parhaansa.

Myös EU-komissio tulkitsi tilanteen itselleen myönteiseksi.

–  Oikeuden päätös vahvistaa komission tulkinnan: Astra Zeneca ei täyttänyt niitä lupauksia, jotka se oli sopimuksessa tehnyt, tulkitsi taas EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Jos Astra Zeneca ei pysty toimittamaan lupaamiaan lisäannoksia syyskuun loppuun mennessä, se joutuu oikeuden päätöksen mukaan maksamaan sakkoa kymmenen euroa jokaista toimittamatta jäänyttä rokoteannosta kohti.

Juttua on korjattu. Toimitettavien lisäannosten määrä on todellisuudessa pienempi kuin mitä jutussa alun perin luki. Toimitettavien annosten lukumäärään sisältyvät yhtiön jo tähän mennessä toimittamat rokoteannokset. Lähteenä käytetty myös BBC, Politico ja Irish Times. Korjattu juttu perjantailta 18.6.2021.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE