Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

4.8.2023 08:30 ・ Päivitetty: 4.8.2023 08:30

Oikeusministeri Iltalehdelle: Hallitus ei aio säätää maalittamista rangaistavaksi

Arja Jokiaho

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) kertoo Iltalehdelle, ettei hallitus ole aikeissa esittää niin sanotun maalittamisen säätämistä rangaistavaksi. Ministerin mukaan hallitus ei aio myöskään ryhtyä lisäselvityksiin asian suhteen.

Demokraatti

Demokraatti

Meri kertoo lehdelle, että hallitusneuvotteluissa aiheesta käydyissä keskusteluissa katsottiin, ettei maalittamisen erilliskriminalisoinnille ole tarvetta.

Meri huomauttaa, että rikoslaissa on jo paljon sääntelyä, jolla maalittamiseen voitaisiin puuttua. Meren mukaan ”on tullut esille, että rikostunnusmerkistöjä ei ole otettu käyttöön riittävän tehokkaasti”. Meren mukaan maalittamisilmiön rikosoikeudellinen määritteleminen on myös ongelmallista.

– Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate edellyttää, että sääntelyn tulee olla täsmällistä, tarkkarajaista ja ennakoitavaa. Säädettäessä epätäsmällisiä tunnusmerkistöjä seuraa väistämättä se, että ihmisten on vaikea ennakoida, onko heidän tekonsa rangaistavaa, ja säännöksen soveltaminenkin on tällöin sattumanvaraista, Meri sanoo lehdelle.

MARININ hallituksen aikaan selvitettiin, tarvitaanko maalittamiseen puuttumisen tehostamiseksi rikoslainsäädännön muutoksia.

Marinin hallitusohjelmaan oli kirjattu, että hallituskauden aikana toteutetaan poikkihallinnollisesti toimenpiteitä, joilla puututaan nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, joka uhkaa sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä.

Viime syksynä oikeusministeriössä tehdyn arvioinnin perusteella maalittamisen säätämiselle erikseen rangaistavaksi on löydettävissä perusteita.

Ministeriön arviomuistioon sisältyvässä lakiluonnoksessa rangaistavaksi tulisi maalittaminen ja siihen osallistuminen. Luonnoksen mukaan rangaistukseksi määrättäisiin sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta. Maalittaminen olisi virallisen syytteen alainen rikos.

Muistiossa maalittamisella tarkoitetaan sähköisessä tietoverkossa tapahtuvaa ja useiden ihmisten tekemää järjestelmällistä häirintää, joka liittyy kohteena olevan ihmisen työtehtävien tai yhteiskunnallisten tehtävien hoitamiseen. Esimerkkeinä tällaisista ryhmistä esitetään muun muassa poliisit, syyttäjät, toimittajat ja tutkijat.

– Maalittamiseen on suhtauduttava erittäin vakavasti. Se vaarantaa demokraattisen oikeusvaltion ja yhteiskunnan toimivuutta sekä loukkaa kohdehenkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia. Maalittaminen koskettaa laajasti erilaisia henkilöryhmiä, kuten viranomaisia, politiikassa tai muussa yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa mukana olevia, toimittajia sekä tieteen ja taiteen harjoittajia, silloinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU