Politiikka
14.5.2021 10:34 ・ Päivitetty: 14.5.2021 10:34
Oikeustieteen professori tulkitsee Filatovin toimineen oikein
EU:n elpymispakettia ei voi enää eduskunnan täysistunnossa laittaa pöydälle, arvioi oikeustieteen professori Susanna Lindroos-Hovinheimo Helsingin yliopistosta.
Oppositiopuolue perussuomalaiset esitti yöllä asian pöydällepanoa. Kun täysistuntoa johtanut ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ei tähän suostunut, perussuomalaiset vaati Filatovin toiminnan viemistä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.
Tämän jälkeen Filatov keskeytti keskustelun, joka jatkuu tänään puoli kahdelta. Heti istunnon aluksi eduskunta äänestää siitä, lähetetäänkö Filatovin menettely perustuslakivaliokuntaan.
Eduskunnassa käsiteltäville asioille on erilaiset käsittelymuodot. Kyseinen hallituksen esitys käsitellään eduskunnan työjärjestyksen mukaan niin kutsuttuna ainoana käsittelynä. Tällöin eduskunnan työjärjestyksen mukaan käsiteltävän asian voi panna pöydälle vain kerran. Näin on elpymispaketin käsittelyssä jo tapahtunut.
– Muut asiat voidaan panna pöydälle useammankin kerran, jos eduskunta niin päättää, mutta se riippuu siitä, millaisessa käsittelymuodossa asia eduskunnassa liikkuu, Lindroos-Hovinheimo sanoo.
– Jos se on ainoa käsittely, niin silloin sen voi laittaa pöydälle vain kerran.
Lindroos-Hovinheimo korostaa, että tapaus on visainen ja kertoo ymmärtävänsä, jos se aiheuttaa eduskunnassa tulkintavaikeuksia.
Lisää aiheesta
Elpymispakettia koskeva täysistunto on jatkunut jo monen yön puolelle niin, että paikalla on ollut vain pakettia vastustavien perussuomalaisten edustajia.
Keskustan Kurvinen: Klassinen jarrutuskeskustelu
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen luonnehtii perussuomalaisten puhemaratonia EU:n elpymispaketista klassiseksi jarrutuskeskusteluksi.
– Se on harvinainen, mutta ei täysin poikkeuksellinen ilmiö. Suomen historiassa ja maailmalla on nähty jarrutuskeskusteluja, ei se ole mitenkään kiellettyä.
Kurvisen mielestä perussuomalaisten eduskuntaryhmän olisi reilua myöntää, että kyse ei ole mistään normaalista eduskuntakeskustelusta.
– Tämähän on jarruttamista, jos viisi kansanedustajaa käy vuoron perään pöntössä ja vaihtavat vuoroja. Ei se ole mitään keskustelua. Kaikki argumentit asiasta on jo tuotu pöytään.
Hän arvioi perussuomalaisten koettelevan rajoja kansanedustajan puheoikeudesta, joka on ”hyvin pyhää”. Hän ei osaa sanoa, miten pitkään jarruttamista voi jatkaa.
– Tämä on yksi tapa, mitä parlamentarismissa voi tehdä. Itse en ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että tämä on järkevää toimintaa eduskunnan ja Suomen asioiden hoidon kannalta. Äänestyksessä se sitten ratkaistaan, miten elvytyspaketille käy.
Kurvisen mielestä perussuomalaisilla on myös ihan painavaa ja asiallistakin kritiikkiä pakettia kohtaan, mutta kaikki kannat on jo esitelty.
– Nyt sitten jokaisen kansanedustajan tulisi ottaa kantaa, meneekö tämä EU:n elvytyspaketti eteenpäin vai ei. Nyt olisi minusta sen hetki.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
14.5.2021 08:21
Perussuomalaiset on jatkanut puhemaratoniaan – näin linjaa Halla-aho
Politiikka
14.5.2021 05:30
Lindtman syyttää perussuomalaisia Suomen kansan kiusaamisesta – lähettää terveiset Halla-aholle: ”Mitä se kertoo hänen harkintakyvystään?”
Politiikka
13.5.2021 18:45
Antti Rinne katsoo perussuomalaisten pyrkivän heikentämään toiminnallaan luottamusta eduskuntaan – ”Se on vakava asia”