Politiikka

Olemmeko väärissä hommissa? – Sairaanhoitajat tekevät lääkärin tehtäviä, mutta myös siivoavat, pyykkäävät ja luovat lunta

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Liki puolet potilastyötä tekevistä sairaanhoitajista tekee vähintään viikoittain lääkärin töiksi katsottuja tehtäviä, kertoo Sairaanhoitajaliiton tuore kysely. Viidennes kyselyyn vastanneista kertoi tekevänsä näitä töitä joka päivä.

Lisäksi yli puolet hoitajista kertoi tekevänsä joka viikko laitoshuoltajan tehtäviä, kuten siivoamista, pyykkäystä ja roskien vientiä.

Osa vastaajista kertoi myös tekevänsä ylipäätään hoitoalalle kuulumattomia tehtäviä, kuten esimerkiksi lumenluontia ja postitusta.

– Olemme vaarallisella ja kestämättömällä tiellä, kun sairaanhoitajat tekevät vääriä töitä. Se on kaikki pois varsinaisesta potilastyöstä. Lisäksi se, kenen työpanosta käytetään mihinkin tehtävään, on merkittävä taloudellinen kysymys. Järkevää työnjakoa pitäisi miettiä organisaatioissa etenkin nyt sote-uudistuksen kynnyksellä, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Hyvänä puolena hoitajat kokivat, että heidän ammattiaan arvostetaan. Potilastyössä olevista hoitajista peräti 94 prosenttia koki, että potilaat arvostivat heitä. Noin 92 prosenttia vastaajista oli ylpeitä ammatistaan.

Sairaanhoitajaliiton kyselyyn vastasi vajaat 1 700 sairaanhoitajaa yksityiseltä, julkiselta ja kolmannelta sektorilta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat