Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Olen iloinen” – eurooppaministerit pääsevät nyt arvioimaan tilannetta ensimmäistä kertaa oikeusvaltiokertomuksen pohjalta

Lehtikuva / Vesa Moilanen

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu huomenna Luxemburgissa valmistelemaan 15.–16. lokakuuta järjestettävää Eurooppa-neuvoston kokousta. Neuvosto käy myös vuosittaisen oikeusvaltiovuoropuhelun ja saa tilannekatsauksen EU:n ja Ison-Britannian neuvotteluista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Komissiolta tuli äskettäin ensimmäinen oikeusvaltiokertomus, jonka pohjalta neuvosto käy nyt vuosittaisen vuoropuhelunsa. Kertomusta pidetään tärkeänä pohjana arvioida jäsenvaltioiden tilannetta.

– Oikeusvaltioperiaate on nykyaikaisen demokratian olennainen kulmakivi. Komission uusi oikeusvaltiokertomus on tärkeä osa EU:n oikeusvaltiotyökalupakkia. Olen iloinen, että pääsemme nyt ensimmäistä kertaa keskustelemaan siitä neuvostossa. Tämän on yksi niistä asioista, jonka eteen teimme töitä myös Suomen puheenjohtajakaudella, Tuppurainen toteaa tiedotteessa.

Lisäksi neuvosto käy keskustelun lokakuun Eurooppa-neuvoston päätelmäluonnoksesta. Eurooppa-neuvoston aiheina ovat EU:n ja Ison-Britannian suhde, ilmastonmuutos, ulkosuhteet ja koronaviruksen torjunta. Suomi pitää tärkeänä, että EU:n 2030 ilmastotavoitteen nostosta päätetään mahdollisimman pian, ja että EU voi ilmoittaa korotetun tavoitteensa YK:lle vuoden loppuun mennessä.

Neuvosto saa EU:n brexit-pääneuvottelijan Michel Barnierin tilannekatsauksen EU:n ja Ison-Britannian neuvotteluista. Lokakuun Eurooppa-neuvoston on tarkoitus ottaa asiaan kantaa päätelmissään. Suomen ja EU:n kantojen muuttamiselle ei tällä hetkellä ole tarvetta.

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Saksa antaa kokouksessa tilannekatsauksen rahoituskehys- ja elpymispakettikäsittelystä. Suomi katsoo, että jatkotyössä pitää seurata tarkasti heinäkuun Eurooppa-neuvoston päätelmiä ja käsitellä keskeisimpiä rahoituskehyskysymyksiä yhtenä pakettina. Tehokkaasti toimivan oikeusvaltiomekanismin luominen rahoituksen ehdoksi on keskeistä.

Suomi tukee tavoitetta koordinoida vapaata liikkuvuutta.

Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä myös neuvoston suositus koordinoidusta lähestymistavasta koronakriisistä johtuviin vapaan liikkuvuuden rajoituksiin. Suomi tukee tavoitetta koordinoida jäsenvaltioiden toimia ja tiedottaa niistä selkeästi EU:n tasolla.

– On tärkeää, ettei EU-toimilla rajoiteta jäsenvaltion mahdollisuutta asettaa tarvittaessa muita jäsenvaltioita tiukempia rajoituksia, mikäli se on välttämätöntä kansanterveyden ja yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

EU:n yleisten asioiden neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE