Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Oletko jo kuullut ”Päivän Kärnän”? Lapin mies on onnistunut tavoitteessaan pelottavan hyvin, mutta populismin Suomen ennätys ei ole hänen hyppysissään

Politiikka kaipaa persoonia. Varsinkin mediamaailma (Demokraattikin) elää kulmikkaista tyypeistä, jotka herättävät tunteita. Lukijat klikkaavat ahkerasti kohtuuttomasti itseään tyrkyttäviä politrukkeja, joille oman mielipiteen ilmaisu ei enää liity sananvapauteen, vaan silkkaan populismiin.

Media kirjoittaa asioista, joita ihmiset haluavat lukea. Kysymys kuuluukin, onko median vika, että puolihullut poliitikot saavat megafonin kaltaisen huomion?

Yksi tämän hallituskauden kummallisimmista tyypeistä tulee Enontekiöltä. Varapaikalta eduskuntaan ponnahtanut kunnanjohtaja Mikko Kärnä on tehnyt verkossa sellaista klikkijälkeä, että muita edustajia hirvittää. Hänen mielipiteistään voi toki olla montaa mieltä: Vai mitä mieltä olet Katalonian itsenäisyyspyrkimyksen yksisilmäisestä tukemisesta?

BBC:n toimittajakollegani Madridista kysyikin minulta Twitterissä, onko koko Suomi oikeasti Mikko Kärnän linjalla. Vaikea asiaa oli selittää, kun maito oli jo kaatunut. Kärnä onnistui kaappaamaan jopa kansainvälisen median ilmatilan, kun Suomi liitettiin Espanjassa Katalonian itsenäisyysjulistuksen tukijaksi.

Moni toimittajakollega kysyykin lähes päivittäin, oletko kuullut jo Päivän Kärnän?

Viimeisin Kärnän purskahdus koski lasten päivähoito-oikeutta. Hän olisi lainsäädännöllä valmis rajoittamaan rokoteohjelmasta livenneiden perheiden lasten päivähoito-oikeutta. Taitavasti muotoiltu aloite, joka taatusti herättää keskustelua. On sitten aivan eri juttu, onko aloitteessa yhdenvertaisuuden näkökulmasta mitään järkeä.

Mikko Kärnän tiedoteautomaatti on kuitenkin muuttanut poliittisen journalismin kenttää melkoisesti. Moni toimittajakollega kysyykin lähes päivittäin, oletko kuullut jo Päivän Kärnän? Lapin mies on onnistunut tavoitteessaan pelottavan hyvin. Kyseenalaisilla mielipiteillään kunnostautunut ensimmäisen kauden kansanedustaja on nyt jo toimittajapiireissä ilmiö, josta moni pitkän linjan edustaja voi vain haaveilla.

Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan. Kärnän kuningasjuhlat on pilaamassa (kukas muu kuin) Paavo Väyrynen. Hän on ilmoittanut kesän jälkeen palaavansa eduskuntaan joko keskustan puheenjohtajana tai kansalaispuolueen puheenjohtajana. Tuskin Kärnän kynä tylsyy Enontekiön laavuillakaan, mutta julkaisukynnys valtakunnan mediassa nousee merkittävästi. Tosin saattaahan olla, että Kärnä saa jollekin mainosrahoitteiselle kanavalle viihdeohjelman teemalla ”maalaiskunnanjohtaja”. Tällöin Kärnä kisaisi tosissaan Lapin keisarin tittelistä Äkäslompolon julkkiskauppiaan Sampo Kaulasen kanssa.

Päästetään viimeinkin Paavosta irti. Poliittisella sekoilullakin on rajansa.

Populismin Suomen ennätys ei ole kuitenkaan Mikko Kärnän hyppysissä, vaan tottelee Paavo Väyrysen nimeä. Moni myöntää auliisti, että on pudonnut jo kauan aikaa sitten Paavon aivoitusten kyydistä. Vaimonikin kysyi lauantaina saunan jälkeen, että ”mitenkähän se Vuokko oikein jaksaa Paavon kanssa”. Kerrankin koin, että meidän perhehuolet eivät menneet toisten ongelmien edelle.

Pelottavan moni puolitutuistani sanoi presidentivaalien yhteydessä, että aikoo äänestää Väyrystä ihan vaan läpällä. Ihan oikeesti! Alkaisikohan Paavon viime vaiheet riittää jopa poliittisen teatterin himoseuraajille? Eikö Suomen asioita voisi ottaa niin tosissaan, ettei Paavo Väyryselle annettaisi edes pellepoliitikon roolia.

Olen tavannut Paavon useamman kerran. Hän ei ole miellyttävä ihminen. Asioita hän tuntuu osaavan hyvin, mutta persoonansa itsetyytyväisyys hakee sellaisia mittasuhteita, joita ei ole hyvä edes vitsinä tukea. Paavolla on hyvä itsetunto, mutta jos se perustuu persoonallisuuden häiriöön, siinä ei ole mitään opittavaa. Päästetään viimeinkin Paavosta irti. Poliittisella sekoilullakin on rajansa.

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Olen kertakaikkisen väsynyt ”small talkiin”, jonka tarkoitus on vain pitää leukoja liikkeessä – miksi suomalaiset kaipaavat dialogiloikkaa?

Pari viikkoa sitten istuin lentokoneessa matkalla Brysselistä kohti koti-Suomea. Tiistai-illan kone oli tupaten täynnä tärkeää väkeä. Jopa kolme ministeriä oli ahtautunut tavallisen virkamieskansan keskelle. Pohdin, että mikäli kone sakkaisi ilmassa ja mätkähtäisi maahan, Suomessa luultavasti käynnistyisivät hallitusneuvottelut.

Vieressäni istui vilkkaan oloinen keski-ikäinen nainen. Hetken toisiamme mittailtuamme ajauduimme keskusteluun. Pahoittelin aluksi väsymystäni, sillä edellinen kaksi päivää oli kulunut lähes kellon ympäri Brysselin byrokratiaa ihmetellessä. Samaan hengenvetoon totesin, että olen kertakaikkisen väsynyt ”small talkiin”, siis kohteliaaseen puheeseen, jonka tarkoitus on vain pitää leukoja liikkeessä. Nainen hymyili vienosti ja osoitti ilmeellään ymmärtävänsä hyvin, mistä puhuin.

Lentomatka oli siis kaikkea muuta kuin ”small talkia”. Oli kertakaikkisen inspiroivaa puhua ”big talkia” ihmisen kanssa, joka osasi kuunnella ja ruokkia keskustelua taitavilla huomioilla. Uskoisin, että dialogi vei meidät molemmat paremmin ymmärtämään oman ajattelumme juuria ja haastoi laadukkaampaan argumentaatioon. Kaikista asioista ei tarvinnut olla samaa mieltä, mutta pääasia oli, että ymmärsimme, mitä toinen tarkoitti. Siitä hyvässä dialogissa on mielestäni kyse.

Vasta rooleista vapaa vuoropuhelu voi tuoda uusia avauksia yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tällä viikolla sain käsiini Sitran julkaisun ”Dialogin vuoro”, joka oli kuin teoreettinen tutkielma siitä, mitä lentokoneessa pari viikkoa sitten tapahtui. Sitran pamfletti muistuttaa, että monimutkaisessa maailmassa dialogi on lukutaitoon verrattava kansalaistaito. Jotta saamme digiloikasta parhaan hyödyn irti, yhteiskuntamme tarvitsee dialogiloikkaa. Olennaista on hyvässä dialogissa kyseenalaistaa omia ennakkokäsityksiä ja etsiä luottamukseen perustuvaa ymmärrystä.

Suomalaista yhteiskuntaa on kauan johdettu kovin hierarkisesti. Lähtökohtana on ollut se, että johtajat laativat suuntaviivat, joita kohti edetään ja alaiset toteuttavat johtajien aivoitukset. Tämä malli jättää hyödyntämättä ihmisten monipuolisen kokemusmaailman. Sitran julkaisun mukaan hyvin suunniteltu dialogi voi muuttaa tuon vanhan mallin totaalisesti. Yhteiskunta kehittyy sitä kautta, että ihmiset luopuvat rooleistaan ja ”alistuvat” dialogille. Vasta rooleista vapaa vuoropuhelu voi tuoda uusia avauksia yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kun Brysselin kone laskeutui, ”big talkia” tuli melkein ikävä.

Miksi me suomalaiset kaipaamme dialogiloikkaa? Pienenä kansakuntana meillä ei ole varaa kadottaa hyviä ideoita. On kapeakatseista ajatella, että vain johtotehtäviin valittujen ihmisten aivoissa syntyy mullistavia ajatuksia. Olennaista on, että parhaat ideat saadaan käyttöön riippumatta siitä, missä ne ovat syntyneet. Dialoginen yhteiskunta ei luota hierarkiaan vaan luovaan kaaokseen.

Dialogiin suostuminen on siis iso yhteiskunnallinen kilpailukykyloikka. Se on lähes poikkeuksetta hyppy tuntemattomaan, jossa vaatteilla tai asemalla ei voi koreilla. Suomalaisen yhteiskunnan todellisen kyvyn uudistua ratkaisee kyky sisäiseen dialogiin. Mikäli siihen on tilaa, yhteiskunta voi hyvin tulevaisuudessakin.

Kun Brysselin kone laskeutui, ”big talkia” tuli melkein ikävä. Mietin, että merkityksetöntä puhetta on tässä maailmassa hämmästyttävän paljon. Merkityksellinen puhe taas on harvassa. Juuri siksi me tarvitsemme dialogiloikkaa!

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Aikuisten sekoileva elämäntyyli unohtaa lapsen, ja siksi Putouksen Tanhupallo iskee kuin miljoona volttia

”Iskä, mä en haluu mennä Pariisiin. Kaikki menee sinne. Mä haluun New Yorkiin!”

Tällaisen vastauksen sain tyttäreltäni, kun kyselin hänen toiveitaan rippilahjaksi. Selitin, että minä sain aikoinaan vanhemmiltani rippiristin, mutta nyt toiveiden tynnyristä oli selvästi kadonnut pohja kokonaan.

Maailma ja Suomi ovat muuttuneet melkoisesti minun teinivuosistani 1980-luvulta. Kyllä silloinkin vertailimme rivitaloyhtiömme pihan autoja, mutta ero oli siinä, että oman perheen autoa verrattiin pihan huonoimpaan kärryyn. Tänä päivänä vertailukohde on aina se taloyhtiön komein auto.

Oma kymmenen ikäinen poikani on monesti kysynyt minulta: ”Iskä, miksi meillä ei ole tuollaista Audia.”

Media ruokkii loputtomasti ahneuttamme ja mikään elämys ei riitä tyydyttämään kokemusnälkäämme.

Kun suomalaisilta on kysytty onnellisinta vuosikymmentä, on vastauksena monessa kyselyssä ollut juuri 1980-luku. Aika kultaa usein muistot, mutta jotenkin 1980-luvun ilmapiirissä oli ydinsodan uhan varjossakin hyvä olla. Ehkä suurin syy keskimääräiseen onnellisuuteen olivat taloudellinen nousukausi ja hyvin pienet tuloerot. Talouskasvut hedelmät jaettiin yhteiskunnassa oikeastikin aika tasan, eikä rikkaiden pröystäily saanut sellaisia mittasuhteita kuin tänä päivänä.

Kaiken yltäkylläisyyden keskellä elämme nyt yllättävän tyytymätöntä aikaa. Media ruokkii loputtomasti ahneuttamme ja mikään elämys ei riitä tyydyttämään kokemusnälkäämme.

Elämme extreme-yhteiskunnassa, joka vie meidät äärimmäisiin kokemuksiin, mutta toisaalta tavallinen elämä ei riitä meille lainkaan. Harva uskaltaa puhua tavallisen arjen rikkaudesta tai kohtuuden ihanteesta. Ja kuitenkin tavallinen arki, jossa makaronilaatikon juusto sulaa hitaasti uunissa, luo sen tasapainon, josta ihmisen on hyvä lähteä arjen pyörteisiin.

Yksi arjen apostoleista, joka uskaltaa uida vastavirtaan, on lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila. Hän sanoittaa kohtuuden ihanteen mielestäni hyvin sattuvasti:

”Mikä on kohtuullista kaikille, on riittävää myös minulle.”

Mitä kohtuullisuuden asenne antaa elämään? Ainakin vähemmän pettymyksiä. Kun lasten tai teinien odotuksia ei viritetä aivan tappiin asti, myös kohtuullisemmat toiveet tuntuvat hienoilta asioilta.

Tästä sain hyvän esimerkin pari vuotta sitten, kun vein lapseni Tallinnan eläintarhan katsomaan norsuja. Kun viimein pääsimme norsuaitauksen luo ja innokkaasti viittoilin mahtieläinten suuntaan, kuusivuotiaani ei vilkaissutkaan norsuihin päin. Hän nosti maasta jonkun hyönteisen ja sanoi:” Iskä kato, leppäkerttu.” Pienelle pienikin on suurta.

Tanhupallon ratkaisu omaan yksinäisyyteen on vahva oma sisäinen maailma.

Suuri osa suomalaisista tuijottaa lauantai-iltaisin televisiosta mainiota koko perheen Putous-ohjelmaa. Tämän tuotantokauden hahmoista Tanhupallo näyttää vetoavan suomalaisiin erittäin paljon. Tanhupallo on hahmona hyvin viehättävä ja suloinen mutta samalla hyvin yksinäinen lapsi. Hänen ainoat ystävänsä ovat Superhessu ja Brad Pitt.

Tanhupallon hahmo osuu johonkin tämän ajan ytimeen, jossa aikuisten sekoileva elämäntyyli unohtaa lapsen. Tanhupallo huutaa koko ballerinahahmon voimallaan huomiota. Se on samalla hyvin satuttavaa, mutta myös hyvin havahduttavaa.

Tanhupallon ratkaisu omaan yksinäisyyteen on vahva oma sisäinen maailma. Se on ainoa tapa, jolla hän kestää elämäänsä.

Ehkä ajatus kohtuudesta ja lapsen yksinäisyydestä ovat niin kipeitä, että niitä voidaan käsitellä vain huumorin keinoin. Siis superkiitos maikkarille Putouksesta.

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Mitä sanotte, jos Touko Aallon sijasta Emma Kari olisi puheenjohtajana vaihtanut puolisoa lennosta?

Olen 42-vuotias poliittisesti aktiivinen mies. En kuulu sodan jälkeen syntyneeseen sukupolveen, mutta suurten ikäluokkien miesten poliittiset toimintatavat puskevat helposti pintaan mallioppimisen ja geneettisen alttiuden vuoksi. Minun sukupolveni ei enää päätä, ketä muut täysi-ikäiset perheenjäseneni äänestävät, mutta silti tarve vaikuttaa läheisteni äänestyspäätökseen on pelottavan suuri.

Pari vuotta sitten keskustaa lähellä oleva Ajatuspaja e2 julkaisi tutkimuksen, jossa tutkittiin eri sukupuolten käsityksiä omasta poliittisesta osaamisestaan. Noin 60 prosenttia miehistä arvioi, että omat poliittiset tiedot ovat korkeammalla tasolla kuin keskimäärin kansalaisilla. Sama prosenttiluku oli naisilla 30. Kun todellisia tietoja mitattiin, miesten ymmärrys politiikasta oli vain niukasti naisia parempi.

Miehillä on politiikassa erilaiset säännöt.

Poliittinen itsetunto on siis miehillä huomattavasti korostuneempi kuin naisilla. Voi olla, että miehet arvioivat muutenkin osaamisensa olevan korkeampi kuin todellisuus osoittaa. Olen itse tästäkin hyvä esimerkki. Kun hain Demokraatin päätoimittajaksi suhteellisen ohuella lehtimieskokemuksella, vaimoni tokaisi:” Miten edes kehtasit hakea paikkaa!” Ehkä arvostelukykyni petti, mutta silti valinta osui minuun.

Nainen arvioi keskimäärin oman osaamisensa varsinkin yhteiskunnallisissa tehtävissä alakanttiin. Sen vuoksi on upeaa, että SDP:n kansanedustajista suurin osa on naisia. Tähän voi sanoa, että päätöksen osaamisesta ovat tehneet äänestäjät, eivätkä ehdokkaat itse. Sosialidemokratia onkin siis tasa-arvoliikkeenä onnistunut antamaan naisille tilaa poliittisessa päätöksenteossa. Silti paljon on vielä tehtävää jäljellä. Puolueen kasvot ovat presidenttiehdokasta lukuun ottamatta kovin miehiset.

Miehillä on politiikassa edelleen erilaiset säännöt. Vaikka Ilkka Kanerva jäi tekstiviestisekoilujensa vuoksi valitsematta eduskunnan puhemieheksi, miespoliitikko selviää pettämiskohusta paljon pienemmillä ruhjeilla kuin nainen. Vai mitä sanotte, jos Touko Aallon sijasta Emma Kari olisi puheenjohtajana vaihtanut puolisoa lennosta? Vaikka Toukolla ei nyt mene politiikan kentällä kovin lujaa, silti vihreät ovat puolueena vältelleet puheenjohtajansa parisuhdekiemuroilla hersyttelemistä.

Moni tavallinen perheenisä puhuu keskiluokan liian korkeista veroista, kitisee sääntö-Suomen yrittäjyyttä kahlitsevasta lainsäädännöstä ja valittaa liian raskaasta julkisesta sektorista.

Kaiken edellä sanotun jälkeen uskallan silti olla huolissaan miesten poliittisesta aktiivisuudesta. Kun seuraan ikäisteni miesten baari-iltojen keskusteluja, eivät sosialidemokraattiset arvot ole suuressa huudossa. Moni tavallinen perheenisä puhuu keskiluokan liian korkeista veroista, kitisee sääntö-Suomen yrittäjyyttä kahlitsevasta lainsäädännöstä ja valittaa liian raskaasta julkisesta sektorista. Tähän jengiin ei pure sinänsä arvokas puhe feministisestä ulkopolitiikasta tai oppivelvollisuuden pidentämisestä.

Mikäli SDP haluaa laajentaa äänestäjäkuntaansa ja palauttaa keskiluokan miehet äänestäjikseen, on palkkatyön verotusta saatava kohtuullisemmaksi ja luotava positiviinen tulevaisuudenkuva osaksi puolueen viestiä. SDP:n viestin täytyy tulevaisuudessa olla kannustavampi; Jos onnistut elämässäsi, ei valtio tai kunta verota sinua hengiltä. Myös sosialidemokraatti saa menestyä. Sen täytyy olla puolueenkin viesti, jos aiomme todella tapella tulevien eduskuntavaalien voitosta.

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Jos vain joku tulisi käymään: Maija asuu talon neljännessä kerroksessa. Soitan ovikelloa – mitään ei tapahdu.

Viime viikon perjantaiaamun vietin Hakaniemen metroaseman edessä henkiin herätettyä Työmies-lehteä jakaessa.

Säkkipimeässä Helsingissä vastaan tuli väsyneen näköisiä ihmisiä. Ihmiset ottivat lehden vastaan pääsääntöisesti ilman katsekontaktia. Mietin, miten me suomalaiset osaammekin elää niin yksin yhdessä.

Kun kello tuli kahdeksan, menin myyntipäällikkömme Aila Pääkön kanssa tutustumaan vasta avattuun Hakaniemen ”parakkihalliin”. Tapasimme ilahtuneita entisiä hallikauppiaita, joille joulu oli tullut asiakastulvan muodossa myös tammikuun keskelle.

Yksinäisyydestä mieleeni tuli eräs kohtaaminen viime syksyltä 2017.

Hallin käytävällä vastaani tuli kaksi keski-iän ylittänyttä naista. He ottivat ilahtuneena Työmies-lehden vastaan. Puhe kääntyi pian presidentinvaaleihin. Toinen naisista oli huolissaan vaalien keskustelunaiheista. Hän piti sinänsä hyvänä, että vaalitenteissä oli puhuttu eriarvoisuudesta, maahanmuutosta ja turvallisuudesta. Mutta miksi kukaan ehdokkaista ei puhunut vanhusten ja
ikäihmisten asemasta? ”Kirjoitapa joskus ikäihmisten asioista Demokrattiin”, yllytti nainen ja jatkoi matkaansa.

Totta. Vanhusten ja ikäihmisten asiat loistivat poissaolollaan vaalitenteissä. Oikea aika kunnon arvokeskustelulle lienee maakuntavaalien tai eduskuntavaalien yhteydessä, mutta kasvava ikäihmisten joukko olisi ansainnut kunnon käsittelyn jo näissä vaaleissa.

Yksi suurimpia vanhuuteen liittyviä haasteita on yksinäisyys. Vaikka uskomme teknologian tuovan helpotusta hoivapalvelujen järjestämiseen, vain toisen ihmisen läsnäolo tuo todellista turvaa ja hoivaa askelten lyhentyessä. Kun lähestymme tulevia vaaleja, on työelämän, talouden, koulutuksen ja ympäristöpolitiikan lisäksi alettava puhua myös ikäihmisten asioista. Ihan oikeesti.

Yksinäisyydestä mieleeni tuli eräs kohtaaminen viime syksyltä 2017.

Betonitalon rappukäytävässä leijailee puuterin ja parfyymin pisteliäs haju. Maija asuu talon neljännessä kerroksessa. Soitan ovikelloa – mitään ei tapahdu. Soitan toisen kerran – ei ääntäkään.

Kurkkaan postiluukusta – haalistunut väliovi seisoo tylynä edessä.

Lopulta huomaan ovenkarmin toisella puolella sähköisen soittokellon. Kertapainallus riittää ja Mozartin tuttu melodia valtaa koko rappukäytävän.

Pienen yösoiton loppupuolella väliovi napsahtaa auki. Maija on kotona. Varmuusketju ja lukko avautuvat rauhallisesti. ”Maijahan se siinä”, huokaan. Yhdeksänkymmentä vee. On se hurja ikä.

Kun henkisen sumuverhon keskeltä tutut piirteet alkavat hahmottua, Maija huojentuu. Hänen kasvoilleen leviää maailman kaunein hymy:” Mikko, voi kun kiva nähdä pitkästä aikaa.” Hän unohtaa hetkeksi, ettei enää selviä ilman rollaattoria ja rutistaa puolta pitempää miestä, niin että kylkiluut rutisevat.

Silmiini osuu viimeinen käyttöpäivä: 12.11.2016.

Juomme Maijan kanssa kahvit. Muistelemme aikoja, jolloin Maija leipoi pullia ja minulle maistui. Olisin syönyt kaikki Maijan tekemät pullat, ellei äiti olisi tullut poikkeuksetta väliin.

Seurakuntatalon keittiö oli minulle maailman pyhin paikka. Luulin joskus, että Maija asuu siellä. Kun kahvit on juotu, Maija nousee ja ottaa jääkaapin päällä olevasta laatikosta keksipaketin.

”Nämä minä ostin ihan vaan sitä varten että, jos vain joku tulis käymään”, Maija selventää. ”Avaa sinä, kun sulla on vahvemmat sormet”, hän jatkaa. Ja minähän avaan. Kääntelen ruskeaa keksipakettia kädessäni. Silmiini osuu viimeinen käyttöpäivä: 12.11.2016.

Niinpä. Jos vain joku tulis käymään.

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Appiukollani on tapana sanoa, että sadan vuoden päästä ei enää tunnu missään – onko hän oikeassa, kun puhumme Suomen sisällissodasta?

Kun joku perheen tai lähipiirin ihmisistä on törttöilyt oikein kunnolla, on appiukollani tapana sanoa, että sadan vuoden päästä ei enää tunnu missään. Tämä ohje päteekin hienosti epämääräisiin konkursseihin, riitaisiin eroihin ja rattijuopumustuomioihin. Sata vuotta on niin pitkä aika, että historiankirjoitus pyöristää kulmia, ja ihmiset alkavat suhtautua moraalisesti arveluttaviin asioihin hyvinkin lempeästi.

On kuitenkin asioita, jotka vielä sadan vuoden jälkeenkin tuottavat mielessämme voimakkaita tunnereaktioita. Kun vuonna 2039 muistelemme talvisodan 105 kunnian päivää, uudet sukupolvet elävät kansankuntamme kohtalon hetket mielenliikutusten vallassa. Uskon, että talvi- ja jatkosodan tarinat tulevat aina olemaan kansallisen itsetuntomme rakennusaineita. Suomalainen sisu on vuoltu Karjalan männystä ja pettämättömästä graniitista.

Aseisiin tartuttiin, kun kärsimättömyys ja paine kasvoivat liian suuriksi.

Tasan sata vuotta sitten Suomessa käynnistyi sisällissota, kun Helsingin työväentalon torniin sytytettiin punainen lyhty vallankumouksen merkiksi. Itsenäisessä Suomessa oli ollut levotonta jo vuoden päivät Venäjän tsaarivallan kukistuttua. Venäjän levottomuus, pula elintarvikkeista sekä ylimääräiset eduskuntavaalit hermostuttivat koko poliittista järjestelmää.

Epäoikeudenmukaisuuden kokemus muuttui ensin vihaksi, joka ilmeni kiihkona, mielenosoituksina ja mellakkoina. Aseisiin tartuttiin, kun kärsimättömyys ja paine kasvoivat liian suuriksi. Se on Suomen historian yksi suurimmista virheistä. Vaikka sata vuotta noista kunniattomista tapahtumista on kulunut, vieläkin sydämessä puristaa.

Päätoimittajan huoneesta on suora näköyhteys työväentalon torniin.

 

Sisällissodan surullisimmat tapahtumat liittyvät perheiden hajoamisiin. Kun työläistaustaiset jääkärit palasivat Saksasta Suomeen, he joutuivat isiensä ja perheidensä kanssa eri puolille rintamaa. Noiden haavojen päälle on yritetty laittaa käärettä jo sata vuotta. Trauma on kuitenkin niin syvä, että todellinen puhdistus on alkanut vasta muutama vuosi sitten.

Viime aikoina olen monen toverin kanssa puhunut suvun vaiheista sisällissodassa. Katkeria ovat tarinat, joissa naiset ja lapset ovat joutuneet vankileireillä epäinhimillisen kärsimyksen uhreiksi. Mistä syntyy se käsittämätön viha, joka tekee ihmisestä sotatilanteessa hirviön? Tähän kysymykseen emme koskaan saa varmaa vastausta.

Työmiehen erikoisnumero on kunnianosoitus sata vuotta sitten eläneille ihmisille, jotka epätoivo ja luottamuksen puute ajoivat toisiaan vastaan.

Minun työhuoneeni ikkunasta on suora näköyhteys työväentalon torniin. Tänään sinne ei (Luojan kiitos) syty punaista lyhtyä sodan syttymisen merkiksi. Tuo lyhty on nimittäin turvassa juuri uudistetussa Lenin-museossa Tampereen työväentalolla.

Tornia katsoessani muistan tänään erityisesti omaa isoisän isääni Alfred Wellroosia, joka toimi sisällissodan aikana Tampereella pappina. Hän oli ollut jonkin aikaa vuosisadan taitteessa Japanissa lähetyssaarnaajana. Siellä hän oli nähnyt yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden karmeat vaikutukset. Sotatoimien alettua hän ei kyennyt muiden pappien tavoin menemään valkoisten puolelle. En ole koskaan saanut tietää, tarttuiko hän aseeseen, mutta sydämensä oli aina oikeudenmukaisen punainen.

Työmiehen erikoisnumero on kunnianosoitus sata vuotta sitten eläneille ihmisille, jotka epätoivo ja luottamuksen puute ajoivat toisiaan vastaan. Nuori itsenäinen Suomi sai kannettavakseen valtavan henkisen taakan, jossa todellisia voittajia on vaikea löytää.

Tämä lehti on vahva vetoomus sen puolesta, ettei vastaavaa tragediaa enää koskaan tapahdu.

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.