Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

”Olisiko liikaa vaadittu” – piispa murahtaa K24:ssä Eroakirkosta-palvelulle Vastaamon tietomurron jälkeen

Istock

Kotimaa24 kertoo, ettei Eroakirkosta.fi -palvelu varmenna käyttäjän henkilöllisyyttä. Digi- ja väestötietoviraston palvelut -osaston ylijohtaja Timo Salovaara sanoo lehdelle, että myös kirkosta eroamisen tunnistautumiskäytännöt saattavat tulla uuteen tarkasteluun.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Vastaamon tietomurron jälkeen on nopeasti alettu selvittää, missä palveluissa vuodettuja henkilötietoja mahdollisesti voitaisiin käyttää väärin. Kirkosta eroaminen ja tietojenluovutuskiellon ilmoittaminen sekä esimerkiksi äidinkielen vaihtaminen ovat palveluja, joiden tietoturvaa pitää nyt tarkastella uudelleen, Salovaara sanoo Kotimaa24:ssä.

Vastaamon tietomurron jälkeen julkaisemassaan blogikirjoituksessa Salovaara esittää, että viranomaistoiminnassa pitäisi aina varmistua asiakkaan henkilöllisyydestä ja että henkilötunnuksen käyttö tunnistautumiskeinona lopetettaisiin kaikkialla.

Tilannetta Kotimaa24:lle kommentoi myös Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo. Hän sanoo, että viimeistään nyt on hyvä kysyä, ”olisiko liikaa vaadittu, että kirkosta eroavan ihmisen henkilöllisyys varmistettaisiin”.

– Kirkosta eroamisen pitäisi edellyttää allekirjoitusta tai vahvaa sähköistä tunnistamista. Kun nykyinen liitykirkkoon.fi-palvelu vuonna 2016 avattiin, oli päivänselvää, että kirkkoon liittymisessä edellytetään vahvaa tunnistautumista. On ennenkin ihmetelty, miten eroaminen on mahdollista ilman allekirjoitusta, pelkällä henkilötunnuksella.

Eroakirkosta.fi-palvelu haluaa pitää kirkosta eroamisen helppona. Palvelua Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n kanssa tarjoava Vakaumusten tasa-arvo VATA ry ei pidä vahvaa tunnistautumista tarpeellisena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE