Uutiset

Omakuva: Emma Kivikangas – Kauhavan nuorinta valtuutettua vauhdittaa halu vaikuttaa ja oppia uutta

Emma Kivikankaan suuri haave on saada työskennellä joskus eduskunnassa.
Emma Kivikankaan suuri haave on saada työskennellä joskus eduskunnassa.
Emma Kivikankaan suuri haave on saada työskennellä joskus eduskunnassa.

Kauhavan nuorin kaupunginvaltuutettu löytyy SDP:n valtuustoryhmästä. 18-vuotias abiturientti Emma Kivikangas on myös koko valtakunnassa sosialidemokraattien nuorin kaupunginvaltuutettu.

Kipinä kuntapolitiikkaan Emma Kivikankaalla lähti halusta vaikuttaa asioihin sekä halusta oppia uutta ja olla osallisena päätöksenteossa yhteisistä asioista päätettäessä.

– Huomasin myös, että mitä pidemmälle vaalikampanjani eteni ja mitä enemmän tutustuin kuntapolitiikan sisältöihin, sitä enemmän se alkoi vetämään minua puoleensa ja se on tehnyt minuun kyllä lähtemättömän vaikutuksen, hän naurahtaa.

Emma Kivikankaan mielestä kuntapäättäjä mielletään usein vaikeasti lähestyttäväksi, kiireiseksi, etäiseksi ja jopa kaukaiseksi henkilöksi. Näin ei asia ole, eikä varsinkaan Kauhavan kokoisessa kaupungissa, eikä Kivikankaan mielestä hänen itsensäkään kohdalla.

– Minun sisääni kätkeytyy avoin, helposti lähestyttävä, lämmin ja erittäin sosiaalinen persoona, joka ei vältä sosiaalisia kontakteja. Tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, hän toteaa.

”Mikään päätös ei ole merkityksetön”

Kivikangasta kiinnostaa erityisesti EU-, koulutus-, kansainvälisyys-, ja maahanmuuttopolitiikka. Tärkeitä hänelle ovat myös yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät asiat.

– Kuntatasolla haluan omalla panoksellani päästä vaikuttamaan erityisesti koulutuspalveluihin. Lapset ja nuoret, vanhukset sekä vähäosaiset ovat lähellä sydäntäni. Mikään päätös ei ole merkityksetön ja jokainen tehty päätös on samanarvoinen, Emma Kivikangas sanoo.

Politiikkaan lähdön jälkeen hän on saanut vastata ylivoimaisesti eniten yhteen kysymykseen – miksi SDP?

– SDP:n arvot solidaarinen vapaus, tasa-arvo sekä suvaitsevaisuus ovat minulle hyvin henkilökohtaisia ja tärkeitä asioita. Sosialidemokratia on myös maailman liikkeistä kansainvälisin ja on tärkeää, että puolueessa vaikutusmahdollisuudet eivät rajoitu ainoastaan kotimaahan.

Yhden asian Emma Kivikangas muuttaisi päätöksenteossa.

– Se olisi ehdottomasti päätöksenteon yksinkertaistaminen. Jotkin asiat etenevät aivan liian hitaasti tarpeeseensa nähden, hän tuumaa.

Tuu jo kotia -kampanja kutsuu paluumuuttajia Kauhavalle

Kaupunginvaltuutettu ja kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen kertoo tuttua tarinaa kuntakentältä. Kauhavankin suurin kuntapolitiikan haaste on kuntatalous. Hänen mukaansa investoinnit ovat olleet kaupungissa viime vuosina todella suuria, mutta pakollisia.

– Esimerkiksi uuden koulukeskuksen rakentaminen on pakollinen investointi Kauhavalla, sillä lasten on ehdotonta saada opiskella terveydelle vaarattomissa, puhtaissa tiloissa. Rakentamisessa voidaan hyödyntää myös elinkaarimallia, Emma Kivikangas sanoo.

Hänen mukaansa Kauhavalla pitäisi myös väkiluku saada kasvuun.

– Erilaiset kampanjat ovat tärkeitä. Esimerkiksi jo käytössä oleva ”Tuu jo kotia” pyrkii aktivoimaan heitä, jotka ovat muuttaneet täältä aikoinaan pois esimerkiksi opiskelujen perässä, muuttamaan takaisin, Kivikangas kertoo.

Hänen mukaansa Kauhavan kaupungin paras puoli on sen monipuolisuus. Jokaiselle on jotakin; yrittäjille tilaa yrittää, työpaikkoja, paljon erilaisia aktiviteetteja ja turisteille tekemistä ja nähtävää.

– Kaupunkimme on todella lapsiystävällinen ja täällä viihtyvät ihmiset vauvasta vaariin, Emma Kivikangas kehuu kotikaupunkiaan.


Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat