Omakuva: Emma Kivikangas – Kauhavan nuorinta valtuutettua vauhdittaa halu vaikuttaa ja oppia uutta

Emma Kivikankaan suuri haave on saada työskennellä joskus eduskunnassa.

Kauhavan nuorin kaupunginvaltuutettu löytyy SDP:n valtuustoryhmästä. 18-vuotias abiturientti Emma Kivikangas on myös koko valtakunnassa sosialidemokraattien nuorin kaupunginvaltuutettu.

Kipinä kuntapolitiikkaan Emma Kivikankaalla lähti halusta vaikuttaa asioihin sekä halusta oppia uutta ja olla osallisena päätöksenteossa yhteisistä asioista päätettäessä.

– Huomasin myös, että mitä pidemmälle vaalikampanjani eteni ja mitä enemmän tutustuin kuntapolitiikan sisältöihin, sitä enemmän se alkoi vetämään minua puoleensa ja se on tehnyt minuun kyllä lähtemättömän vaikutuksen, hän naurahtaa.

Emma Kivikankaan mielestä kuntapäättäjä mielletään usein vaikeasti lähestyttäväksi, kiireiseksi, etäiseksi ja jopa kaukaiseksi henkilöksi. Näin ei asia ole, eikä varsinkaan Kauhavan kokoisessa kaupungissa, eikä Kivikankaan mielestä hänen itsensäkään kohdalla.

– Minun sisääni kätkeytyy avoin, helposti lähestyttävä, lämmin ja erittäin sosiaalinen persoona, joka ei vältä sosiaalisia kontakteja. Tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, hän toteaa.

”Mikään päätös ei ole merkityksetön”

Kivikangasta kiinnostaa erityisesti EU-, koulutus-, kansainvälisyys-, ja maahanmuuttopolitiikka. Tärkeitä hänelle ovat myös yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät asiat.

– Kuntatasolla haluan omalla panoksellani päästä vaikuttamaan erityisesti koulutuspalveluihin. Lapset ja nuoret, vanhukset sekä vähäosaiset ovat lähellä sydäntäni. Mikään päätös ei ole merkityksetön ja jokainen tehty päätös on samanarvoinen, Emma Kivikangas sanoo.

Politiikkaan lähdön jälkeen hän on saanut vastata ylivoimaisesti eniten yhteen kysymykseen – miksi SDP?

– SDP:n arvot solidaarinen vapaus, tasa-arvo sekä suvaitsevaisuus ovat minulle hyvin henkilökohtaisia ja tärkeitä asioita. Sosialidemokratia on myös maailman liikkeistä kansainvälisin ja on tärkeää, että puolueessa vaikutusmahdollisuudet eivät rajoitu ainoastaan kotimaahan.

Yhden asian Emma Kivikangas muuttaisi päätöksenteossa.

– Se olisi ehdottomasti päätöksenteon yksinkertaistaminen. Jotkin asiat etenevät aivan liian hitaasti tarpeeseensa nähden, hän tuumaa.

Tuu jo kotia -kampanja kutsuu paluumuuttajia Kauhavalle

Kaupunginvaltuutettu ja kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen kertoo tuttua tarinaa kuntakentältä. Kauhavankin suurin kuntapolitiikan haaste on kuntatalous. Hänen mukaansa investoinnit ovat olleet kaupungissa viime vuosina todella suuria, mutta pakollisia.

– Esimerkiksi uuden koulukeskuksen rakentaminen on pakollinen investointi Kauhavalla, sillä lasten on ehdotonta saada opiskella terveydelle vaarattomissa, puhtaissa tiloissa. Rakentamisessa voidaan hyödyntää myös elinkaarimallia, Emma Kivikangas sanoo.

Hänen mukaansa Kauhavalla pitäisi myös väkiluku saada kasvuun.

– Erilaiset kampanjat ovat tärkeitä. Esimerkiksi jo käytössä oleva ”Tuu jo kotia” pyrkii aktivoimaan heitä, jotka ovat muuttaneet täältä aikoinaan pois esimerkiksi opiskelujen perässä, muuttamaan takaisin, Kivikangas kertoo.

Hänen mukaansa Kauhavan kaupungin paras puoli on sen monipuolisuus. Jokaiselle on jotakin; yrittäjille tilaa yrittää, työpaikkoja, paljon erilaisia aktiviteetteja ja turisteille tekemistä ja nähtävää.

– Kaupunkimme on todella lapsiystävällinen ja täällä viihtyvät ihmiset vauvasta vaariin, Emma Kivikangas kehuu kotikaupunkiaan.


Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Niina Kivinummi – ”Annetaan kuntalaisille mahdollisuus tulla kuulluksi”

Niina Kivinummi iloitsee Ähtärin uudesta liikuntahallista. Tämän suunnittelu on aloitettu jo ennen hänen syntymäänsä ja nyt se toteutuu. Kivinummen mukaan uusi liikuntahalli tarjoaa upeat harrastusmahdollisuudet ja on valtava panostus kuntalaisten hyvinvointiin.

Ähtärissä demarit kasvattivat kevään kuntavaaleissa kannatustaan kuusi prosenttiyksikköä. Ehdokaslistan ääniharavaksi ja uudeksi kaupunginvaltuutetuksi nousi ensi kertaa ehdolla ollut, 29-vuotias fysioterapeutti ja personal trainer Niina Kivinummi.

Neljän lapsen äitiä innosti politiikkaan halu vaikuttaa asioihin konkreettisesti.

– Olen aina ajatellut, että jos ei ole itse valmis tekemään asioiden eteen mitään, ei ole myöskään oikeutta valittaa. Halusin myös oikeasti päästä ymmärtämään asioiden taustoja ja tuomaan kuntapolitiikkaan myös uutta verta, Kivinummi toteaa.

Yksi selittävä tekijä sille, miksi Kivinummi valitsi juuri SDP:n, näkyy nyt ajankohtaisessa presidentinvaalikampanjassa. Tuula Haataisen kampanjassa on Kivinummen mukaan kiteytetty hyvin, että suurin turvallisuusuhka on eriarvoistuminen.

– Tämän ydinajatuksen ympärille rakentuu mielestäni koko SDP:n arvomaailma ja poliittinen ohjelma. Itse koen olevani onnekkaassa asemassa kaikin puolin elämässäni, mutta se ei estä minua nostamasta muiden asioiden ajamista itseni edelle. Yritän asettua toisen ihmisen asemaan ja miettiä, miten jokin päätös vaikuttaisi hänen jokapäiväiseen elämäänsä, Niina Kivinummi pohtii.

Sanavalmis kuuntelija ja oma-aloitteinen vastuunkantaja

Suurperheen äidin arki on kiireistä. Politiikan lisäksi hän harrastaa lentopalloa ja kuntosalia sekä vapaaehtoistyötä Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

– Lasten harrastukset vievät paljon aikaa arjesta. Liikunnan lisäksi luonto kaikessa monimuotoisuudessaan on ollut aina tärkeää minulle. Liikunta auttaa myös kaiken kiireen keskellä pään nollaamisessa, Niina Kivinummi naurahtaa.

Kuntapäättäjäroolin takaa löytyy empaattinen ja sanavalmis kuuntelija sekä avoin ja oma-aloitteinen vastuunkantaja. Kivinummen mukaan hän on helposti lähestyttävissä niin kasvotusten kuin sosiaalisen median kautta.

– Myönnän olevani myös melko herkkä ja otan usein ihmisten murheet harteilleni, hän sanoo.

Ihmisten ja pandojen Ähtäri

Opiskelujen jälkeen perheensä kanssa Ähtäriin palanneen Kivinummen mielestä kaupungin paras puoli ovat sen asukkaat. Kaupungista löytyy valtava määrä taitavia, ahkeria ja persoonallisia ihmisiä, jotka tuovat väriä ja eloa niin elinkeinoelämään, kulttuuriin kuin vapaa-aikaan.

–  Yhteishenki näkyy erilaisissa urheiluseuroissa, työpaikoilla ja kulttuuritapahtumissa, Kivinummi kertoo.

Hänelle tärkeimpiä vaikuttamisen kohteita ovat lapsiperheiden asema, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kaikenikäisten kuntalaisten fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi.

– Monissa asioissa olen törmännyt siihen, että kuntalaisten huoleen ja murheeseen ei voidakaan kuntatason päättämisen avulla vaikuttaa, vaan on laajennettava maakunnalliselle ja valtakunnalliselle tasolle. Se tuo kipinää eteen- ja ylöspäin, myös maakuntavaltuustossa uutena valtuutettuna aloittanut Kivinummi sanoo.

Päivä päivältä pahenevat koulujen sisäilmaongelmat huolettavat sivistyslautakunnan jäsenenä toimivaa Kivinummea. Myös sote-ratkaisuihin liittyvien ongelmien korjaaminen tuo haasteita. Samaan aikaan Ähtärin matkailu on nousukiidossa.

– Kaupunki valmistautuu eri toimin jättiläispandojen tuloon ja tämä on iso ja hyvä asia Ähtärille. Kuntalaisten hyvinvointi on kuitenkin tärkein asia ja kaikki menee hyvin, jos matkailueurot saadaan kanavoitua jatkossa myös entistä parempien palvelujen kehittämiseen, hän pohtii.

Kuntalaiset mukaan

Jos Kivinummi pääsisi korjaamaan yhden asian päätöksenteossa, hän lisäisi sen avoimuutta.

Epäkohtia ei voi Kivinummen mukaan lakaista maton alle. Kun toimitaan avoimesti, saadaan erilaiset tarpeet sovitettua yhteen.

– Avoimuus siitä, että myönnetään ongelmat ja annetaan kuntalaisille mahdollisuus tulla kuulluksi. Ja tämän jälkeen käydään yhdessä kuntalaisten kanssa ratkaisukeskeinen keskustelu, jotta osataan kertoa kaikille mitä, milloin ja miten, hän ehdottaa.

Kivinummi muistuttaa, että jos virkamiehet ja luottamushenkilöt keskustelevat vain keskenään ja suljettujen ovien takana, pysyvät huoltoasemaparlamentit, kampaamojen rippituolit ja pukuhuoneiden juorupiirit voimissaan.

–  Epätietoisuus ruokkii huhuja, joilla on aina tapana muuntua ja väärien tietojen pohjalta levitetään eripuraista ilmapiiriä. Kyräilyt, väärät tiedot ja arvailut ovatkin usein isossa roolissa jarruttamassa uusia innovaatioita ja ovat positiivistenkin muutosten tiellä, Kivinummi toteaa.

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Pohjanmaan sosialidemokraateille edistyksellinen poliittinen ohjelma – työkalu poliittiseen työhön

Pohjanmaan sosialidemokraatit valitsivat syyspiirikokouksessaan yksimielisesti vaasalaisen Matias Mäkysen jatkamaan piirin puheenjohtajana.  Millä mietteillä lähdet uuteen kauteen?

– Viime kaudella oli tavoitteena nostaa piirin poliittista roolia. Ottaa siis yhä enemmän julkisesti kantaa yhä selkeämpien tavoitteiden puolesta. Eteenpäin on menty, mutta edellytykset vielä parantaa ovat hyvät uuden poliittisen ohjelman myötä, Mäkynen toteaa.

Syksyn aikana piirissä on valmisteltu Pohjanmaan sosialidemokraateille uutta, omaa poliittista ohjelmaa. Kolme maakunnallista työryhmää ovat työstäneet erityisesti ohjelman maakuntaosioita. Ohjelma hyväksyttiin viikonloppuna syyspiirikokouksessa.

Työkalu poliittiseen työhön

Ryhmissä käytiin vilkasta ja erityisesti eteenpäin katsovaa keskustelua oman maakunnan tulevaisuudesta ja ennen kaikkea siitä, mitä tavoitteita sosialidemokraattien mielestä tulee jatkossa nostaa voimallisemmin esiin. Matias Mäkynen korostaa, että työryhmät onnistuivat tekemään asiantuntevia ja rohkeita esityksiä.

– Saimme aikaan tasapainoisen kokonaisuuden, joka ottaa huomioon kaikkien alueiden erityispiirteet, mutta sitoo kolmea maakuntaa myös yhteen. Pystymme toimimaan kolmessa maakunnassa sopusoinnussa kaikkien kolmen maakunnan puolesta, Mäkynen painottaa.

Poliittinen ohjelma on ennen kaikkea työkalu piirihallitukselle sekä kunta- ja maakuntatason toimijoille. Asiakirjasta saa tukea, apua ja vinkkejä omaan poliittiseen työhön, esimerkiksi puheisiin, aloitteisiin ja lehtikirjoituksiin eri tasoilla. Maakunta- ja eduskuntavaaleihin ohjelmapaperista on mahdollista johtaa lyhyemmät sekä täsmällisemmät tavoitelistat esitteisiin ja muuhun vaalimateriaaliin.

– Ajatus on, että piirissämme poliittinen ohjelma päivitetään kahden vuoden välein ja se tehdään aina piirikokoustasolla, jolloin saamme myös piirikokoukselle entistä konkreettisempaa poliittista roolia ja valtaa. Saamme myös tätä kautta säännöllisesti osallistettua alueryhmissä jäseniä yhteiseen tavoitteelliseen työhön, Matias Mäkynen toteaa.

Työllisyys tärkeimpänä tavoitteena

Poliittinen ohjelma ohjaa sosialidemokraattien yhteistä työtä niin poliittisesti kuin järjestöllisesti. Ohjelman tärkeimmäksi tavoitteeksi on nostettu työllisyyden tukeminen. Mäkysen mukaan työllisyys syntyy erityisesti hyvistä palveluista, laadukkaasta koulutuksesta ja toimivasta infrasta. Osaava työvoima on Vaasan vaalipiirin kannalta elintärkeä kysymys ja siksi koulutuksesta löytyy ohjelmasta laajimmat osiot.

– Sosiaali- ja terveyspalveluissa haluamme kehittää erityisesti ennaltaehkäiseviä ja kotiin vietäviä palveluita, jotka ovat jääneet viime vuosien keskustelussa aivan liian pieneen osaan. Haluamme kaikille toisen asteen koulutuksen sekä vaalipiiriin laaja-alaisen Merenkurkun yliopiston, Mäkynen avaa ohjelmaa.

Ohjelman lopussa on maakuntakohtaiset osiot, joissa otetaan kantaa konkreettisemmin Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien tavoitteisiin. Asiat, jotka ohjelmaan on nostettu, ovat niin sanotusti maakunnan kokoisia ja tämä oli tietoinen valinta. Esimerkiksi tiestöön liittyviä parannuskohteita löytyy valtavasti eri puolilta vaalipiiriä, mutta tätä listausta ei poliittiseen ohjelmaan tehty valtateiden parannuksia syvemmälle.

– Ohjelma on kaikkien kolmen maakunnan osalta edistyksellinen. Kolmen maakunnan tulevaisuuden vahvuudet kytkeytyvät kaikki ilmastonmuutoksen torjuntaan. Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuuden kehittäminen, Keski-Pohjanmaan kaivosteollisuus ja Pohjanmaan energiateollisuus voivat löytää kasvunsa kestävästä kehityksestä. Ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeä on myös tavoitteemme lyhentää junamatkaa Vaasasta ja Kokkolasta Tampereelle tuntiin ja Helsinkiin kahteen tuntiin, Mäkynen kertoo.

Pohjanmaan sosialidemokraattien poliittiseen ohjelman löydät Pohjanmaan sosialidemokraattien kotisivuilla olevasta piirikokousuutisesta.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Sari Ala-Heikkilä – ”Kunnissa on oltava rohkeutta kiinnittää huomio myös arkoihin asioihin”

Sari Ala-Heikkilä kehuu Vaasan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Ne ovat tärkeä osa kuntien ennaltaehkäisevää työtä.

Sari Ala-Heikkilälle viime kevään kuntavaalit olivat ehdokkaana ensimmäiset. Ehdokkuutta hän oli jo itsekin miettinyt, ja kun kiinnostusta kysyttiin, oli helppo vastata myöntävästi. Organisoija-luonne näki kuntapolitiikan suurena haasteena.

– Mikään ei muutu tai kehity ellei joku yritä. Päätin siis laittaa itseni ja persoonani likoon. En ole ennen ollut mukana poliittisella kentällä ja näen sen toisaalta minulle etuna. Saan tulla täysin avoimin mielin uusien asioiden äärelle. Jokainen meistä on joskus jossain ensimmäistä kertaa, Ala-Heikkilä toteaa.

Miksi sitten juuri SDP? Miksipä ei, sillä ovathan SDP:n arvot – vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus –  Ala-Heikkilälle tärkeitä.

– Mielestäni SDP on ihmisläheinen ja helposti lähestyttävä. Tässä puolueessa ei ole unohdettu ihmistä kaiken keskellä. Toisista välittäminen heijastuu kaikessa toiminnassa. Inhimillisyys on pidettävä mukana myös politiikassa, hän sanoo.


Hyvinvointi sydämen asiana

Vaasan keskussairaalassa päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna toimiva lähihoitaja, 49-vuotias Sari Ala-Heikkilä nousi heti ensikertalaisena Vaasan kaupunginvaltuustoon. Hän on avoliitossa elävä kahden lapsen äiti ja hän opiskelee työn ohella työ- ja organisaatiopsykologiaa Vaasan yliopistolla.

– Olen erittäin kiinnostunut ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja se onkin minulle sydämen asia. Perhe, ystävät ja arjen pikku asiat ovat minulle tärkeitä. Onni tulee eläen, ei etsimällä, hän sanoo.

Kaupunginvaltuutetun ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenen työtä tukee oma positiivinen, energinen ja voimakastahtoinen luonne.

– Tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Pursuan ideoita ja uskallan tarttua vaikeisiinkin asioihin. Elämän realiteetit ja arvot ovat omien traagisten elämänkokemusten myötä mielestäni kohdillaan, Ala-Heikkilä toteaa.


Herkät ja vaikeat aiheet rohkeasti esiin

Sari Ala-Heikkilä haluaa puhua niiden puolesta, jotka eivät saa omaa ääntään kuuluviin. Herkkä ja vaikea aihe on muun muassa vieraannuttaminen ja huoltokiusaaminen. Se aiheuttaa todellista pahoinvointia perheissä.

– Kunnissa on oltava rohkeutta kiinnittää huomio myös tällaisiin arkoihin asioihin. On etsittävä ratkaisuja, miten voimme auttaa muun muassa päiväkodeissa ja kouluissa henkilökuntaa tunnistamaan ja käsittelemään näitä asioita, sekä ymmärtämään, miten tämä näkyy perheiden hyvinvoinnissa, hän muistuttaa.

Tuore kaupunginvaltuutettu puhuu mielellään peruspalvelujen puolesta. Ne tulee olla kaikkien kuntalaisten tavoitettavissa.

–  Haluan vahvasti kiinnittää huomion ennaltaehkäiseviin palveluihin ja saada muutkin päättäjät ymmärtämään niiden vaikutukset pidemmällä aikajaksolla, Ala-Heikkilä toteaa.


Vaasassa ennaltaehkäisyä liikunnasta

SDP oli Vaasassa viime kevään kuntavaaleissa RKP:n jälkeen selvä kakkonen. SDP:n valtuustoryhmän kolmestatoista valtuutetusta Sari Ala-Heikkilä on ainut uusi valtuutettu.

– Toivon saavani tilaisuuden kehittyä. Päättäjille pitäisi suoda riittävästi aikaa perehtyä asioihin. Jo valmistelussa tulisi ottaa laaja-alaisemmin eri näkökulmat huomioon. Avoin ja rehellinen viestintä johtaa parhaaseen lopputulokseen, hän toteaa.

Ala-Heikkilän mukaan Vaasassa on peruspalvelujen ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseen liittyvien asioiden lisäksi suuria haasteita muun muassa urheilurakentamisessa, rakennusten kunnon parantamisessa ja sisäilmaongelmien ratkaisemisessa.

– Pitää rohkeasti kysyä, investoimmeko oikeisiin asioihin ja oikealla hetkellä, hän sanoo.

Vaasa on Ala-Heikkilän mielestä kulttuurisesti rikas kaupunki, jossa on paljon erilaisia tapahtumia eri ikäisille. Asukasmäärään nähden Vaasassa on hänen mielestään runsaasti liikuntamahdollisuuksia. On myös useita seuroja, jotka mahdollistavat terveysliikunnan.

– Juuri liikuntamahdollisuudet on se tärkeä osa ennaltaehkäisevää työtä, jolla on kuntalaisten kannalta merkitystä, hän sanoo.

– Koen myös, että Vaasa kaupunkina kuuntelee kuntalaisia ja päätöksenteossa on positiivinen ja me-henkinen ote, Sari Ala-Heikkilä summaa.

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Tiina Isotalus – ”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on yhteiskuntamme selkäranka”

Tiina Isotaluksen mielestä Kokkolan keskustan arvorakennuksia voisi käyttää paremmin kaupungin markkinoinnissa. Kuvassa taustalla Kokkolan Raatihuone.

Tiina Isotalus kertoo erään kokkolalaisen kokoomusjyrän ihmetelleen hänelle, miten yrittäjä voi olla demari. Isotalus myöntää, ettei osannut silloin vastata ihmettelyyn kovin hyvin. Nyt Kokkolan SDP:n ryhmässä uutena valtuutettuna aloittaneella 33-vuotiaalla on vastaus valmiina:

– Yrittäjän roolissa olen ollut vasta hetken. Sitä ennen olen ollut opiskelija, työtön, pienten lasten äiti ja korkeakoulutettu pätkätyöläinen. Haluan puolueen, jonka politiikka turvaa minun ja perheeni hyvinvoinnin siitä riippumatta, mikä roolini on. Haluan olla mukana rakentamassa 2020-luvun SDP:tä, joka entistä vahvemmin tekee juuri näin, Isotalus sanoo.

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on yhteiskuntamme selkäranka, eikä mikään muu puolue kuin SDP ole ottanut sitä ydinarvokseen, hän jatkaa.

Isotalus perusti viime keväänä startup-yrityksen Cookie Mama, joka myy ”hipster-uskottavaa pakastetaikinaa”. Hän katsoo edustavansa uuden aikakauden työläistä. Itsensä työllistäjää, jonka maailma ja tulevaisuudennäkymät ovat aivan erilaiset kuin omien vanhempien sukupolvella.

–Minua kiinnostaa, miten toteutuu sosiaaliturva meillä, joilla ei ole vain yhtä työnantajaa, hän kuvailee.

Kokkola on koti

Kotikaupunkiaan Isotalus kehuu mielellään. Kokkola on hänestä sopivan kokoinen kaupunki, jossa on vilkas kulttuurielämä, lapsiperheelle hyvät palvelut, kaunis keskusta ja merikin on lähellä. Päättäjänä häntä kiinnostaa erityisesti kaupunkikuvan ja kaupunkikeskustan kehittäminen, kaavoitus ja kaupungin elinvoima.

– Kokkolassa on elämänlaatu korkealla. Uskon, että se houkuttaa tulevaisuuden osaajia asettumaan tänne. Ja ennen kaikkea Kokkola on koti, hän summaa.

Kuntavaaleissa SDP säilytti asemansa toiseksi suurimpana puolueena. Valtuuston koon pienentyessä kutistui myös demariryhmä kahdeksanhenkiseksi, mutta puolueen suhteellinen kannatus pysyi ja äänisaalis kasvoi. Isotalus kuvailee kuntapoliitikon arjen alkaneen täysillä ja ruusuisten kuvitelmien karisseen tiukan politiikan syksyn mittaan.

– Nyt väännetään talouden tasapainottamisen keinoista. Keskeisin asia on kuitenkin kuntalaisten hyvän arjen turvaaminen ja alueen elinvoiman kehittäminen. Vaikka talouden ehdoilla mennään, ei se ole itsetarkoitus. Olisi todella tärkeä muistaa, mitä kunnan tehtävät ovat. Kunta ei ole yritys, hän muistuttaa.

Tuoreena valtuutettuna Tiina Isotalus sai merkittävän tehtävän kaupunginvaltuuston 1.varapuheenjohtajana. Hän kokee olevansa kuntapäättäjänä positiivinen, sisukas ja sanavalmis.

– Saan usein kuulla kehuja naurustani ja aika usein myös naurattaa. Vanhemmuuden myötä olen entistä herkempi ihminen. Ja aikaansaava – jos saan päähäni, että jokin asia pitää toteuttaa, menen vaikka läpi harmaan kiven, hän kuvailee.

Toiveammattina diplomaatti

Tiina Isotaluksella on ollut aina paloa yhteisiin asioihin ja vaikuttamiseen. Jo lapsena hän kirjoitti kaverikirjaan toiveammatikseen ”diplomaatti”. Yläkouluiässä hän oli perustamassa Kokkolaan nuorisovaltuustoa ja oli sen ensimmäinen puheenjohtaja. Opinnot veivät hallintotieteisiin ja kunta-alalle.

– Olen ollut mukana vaalityössä ja tukemassa Jutta Urpilaista useammissakin eduskuntavaaleissa. Olen myös tehnyt kaupungin kehittämiseen liittyviä asioita niin töiden kautta kuin omaehtoisesti muun muassa järjestämällä kaupunkitapahtumia, hän kertoo.

Isotaluksen isä toimi pitkään Kokkolan kaupunginjohtajana. Silloin tyttärellä ei ollut halua hakeutua kuntapäättäjäksi.

– Nyt kun isäni jäi tehtävästä eläkkeelle, tein viime hetken päätöksen lähteä mukaan kuntavaaleihin. Olen todella iloinen, että uskalsin. Poliitikon rooli on tuntunut luontevalta, hän kertoo.

Jos Isotalukselle annettaisiin valta korjata yksi asia päätöksenteossa, hän toivottaisi vanhat etujärjestölinjat unholaan.

– Poteroista on vaikeaa miettiä, miten asiat olisi oikeasti hyvä järjestää. Näen tätä jähmeyttä niin muissa kuin omassakin puolueessa, Isotalus toteaa.

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Vanhukset joutuvat hengenvaaraan joka yö” – sd-kansanedustaja kauhistui: hoitajalla voi olla jopa 30 ihmistä vastuullaan

Kuva: Thinkstock

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) on huolissaan kylmästä leikkauslinjasta, joka vie vanhuksilta yöhoitajan.

– Vanhukset joutuvat hoitolaitoksissa hengenvaaraan joka yö.

Tolppanen ottaa esimerkiksi Vaasan, jonka palvelutaloissa, kuten Krannilassa, on siirrytty yhden yöhoitajan järjestelmään. Krannilan hoitokodissa asuu paljon dementikkoja, ja yhdellä hoitajalle on vastuullaan öisin 30 jatkuvaa hoitoa ja hoivaa tarvitsevaa vanhusta kahdessa kerroksessa. Vanhukset asuvat hoitokodissa kahdessa eri kerroksessa.

– Tämä on törkeää piittaamattomuutta ja ihmisarvon alentamista. Tämä lähentelee jo heitteillejättöä, sanoo Tolppanen.

Tolppanen korostaa, että hallituksen leikkaukset ja hoitajamitoituksen syrjäyttäminen altistavat vanhat sairaat ihmiset kuolemanvaaraan. Hän muistuttaa, että yksi hoitaja – vaikka olisi kuinka hyvä ja pätevä – ei voi taata 30:n vanhuksen hyvinvointia.

– Palvelutaloista kerrotaan, että hoitajamitoitukseen lasketaan nykyään myös avustava henkilökunta kuten keittäjät, siivoojat ja vartijat. Heistä vain vartijat ovat työssä yöllä. Hekään eivät ole hoitolaitoksissa, he kiertävät koko kaupunkia, Maria Tolppanen huomauttaa.