Uutiset

Omakuva: Tiina Isotalus – ”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on yhteiskuntamme selkäranka”

Tiina Isotaluksen mielestä Kokkolan keskustan arvorakennuksia voisi käyttää paremmin kaupungin markkinoinnissa. Kuvassa taustalla Kokkolan Raatihuone.
Tiina Isotaluksen mielestä Kokkolan keskustan arvorakennuksia voisi käyttää paremmin kaupungin markkinoinnissa. Kuvassa taustalla Kokkolan Raatihuone.
Tiina Isotaluksen mielestä Kokkolan keskustan arvorakennuksia voisi käyttää paremmin kaupungin markkinoinnissa. Kuvassa taustalla Kokkolan Raatihuone.

Tiina Isotalus kertoo erään kokkolalaisen kokoomusjyrän ihmetelleen hänelle, miten yrittäjä voi olla demari. Isotalus myöntää, ettei osannut silloin vastata ihmettelyyn kovin hyvin. Nyt Kokkolan SDP:n ryhmässä uutena valtuutettuna aloittaneella 33-vuotiaalla on vastaus valmiina:

– Yrittäjän roolissa olen ollut vasta hetken. Sitä ennen olen ollut opiskelija, työtön, pienten lasten äiti ja korkeakoulutettu pätkätyöläinen. Haluan puolueen, jonka politiikka turvaa minun ja perheeni hyvinvoinnin siitä riippumatta, mikä roolini on. Haluan olla mukana rakentamassa 2020-luvun SDP:tä, joka entistä vahvemmin tekee juuri näin, Isotalus sanoo.

– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on yhteiskuntamme selkäranka, eikä mikään muu puolue kuin SDP ole ottanut sitä ydinarvokseen, hän jatkaa.

Isotalus perusti viime keväänä startup-yrityksen Cookie Mama, joka myy ”hipster-uskottavaa pakastetaikinaa”. Hän katsoo edustavansa uuden aikakauden työläistä. Itsensä työllistäjää, jonka maailma ja tulevaisuudennäkymät ovat aivan erilaiset kuin omien vanhempien sukupolvella.

–Minua kiinnostaa, miten toteutuu sosiaaliturva meillä, joilla ei ole vain yhtä työnantajaa, hän kuvailee.

Kokkola on koti

Kotikaupunkiaan Isotalus kehuu mielellään. Kokkola on hänestä sopivan kokoinen kaupunki, jossa on vilkas kulttuurielämä, lapsiperheelle hyvät palvelut, kaunis keskusta ja merikin on lähellä. Päättäjänä häntä kiinnostaa erityisesti kaupunkikuvan ja kaupunkikeskustan kehittäminen, kaavoitus ja kaupungin elinvoima.

– Kokkolassa on elämänlaatu korkealla. Uskon, että se houkuttaa tulevaisuuden osaajia asettumaan tänne. Ja ennen kaikkea Kokkola on koti, hän summaa.

Kuntavaaleissa SDP säilytti asemansa toiseksi suurimpana puolueena. Valtuuston koon pienentyessä kutistui myös demariryhmä kahdeksanhenkiseksi, mutta puolueen suhteellinen kannatus pysyi ja äänisaalis kasvoi. Isotalus kuvailee kuntapoliitikon arjen alkaneen täysillä ja ruusuisten kuvitelmien karisseen tiukan politiikan syksyn mittaan.

– Nyt väännetään talouden tasapainottamisen keinoista. Keskeisin asia on kuitenkin kuntalaisten hyvän arjen turvaaminen ja alueen elinvoiman kehittäminen. Vaikka talouden ehdoilla mennään, ei se ole itsetarkoitus. Olisi todella tärkeä muistaa, mitä kunnan tehtävät ovat. Kunta ei ole yritys, hän muistuttaa.

Tuoreena valtuutettuna Tiina Isotalus sai merkittävän tehtävän kaupunginvaltuuston 1.varapuheenjohtajana. Hän kokee olevansa kuntapäättäjänä positiivinen, sisukas ja sanavalmis.

– Saan usein kuulla kehuja naurustani ja aika usein myös naurattaa. Vanhemmuuden myötä olen entistä herkempi ihminen. Ja aikaansaava – jos saan päähäni, että jokin asia pitää toteuttaa, menen vaikka läpi harmaan kiven, hän kuvailee.

Toiveammattina diplomaatti

Tiina Isotaluksella on ollut aina paloa yhteisiin asioihin ja vaikuttamiseen. Jo lapsena hän kirjoitti kaverikirjaan toiveammatikseen ”diplomaatti”. Yläkouluiässä hän oli perustamassa Kokkolaan nuorisovaltuustoa ja oli sen ensimmäinen puheenjohtaja. Opinnot veivät hallintotieteisiin ja kunta-alalle.

– Olen ollut mukana vaalityössä ja tukemassa Jutta Urpilaista useammissakin eduskuntavaaleissa. Olen myös tehnyt kaupungin kehittämiseen liittyviä asioita niin töiden kautta kuin omaehtoisesti muun muassa järjestämällä kaupunkitapahtumia, hän kertoo.

Isotaluksen isä toimi pitkään Kokkolan kaupunginjohtajana. Silloin tyttärellä ei ollut halua hakeutua kuntapäättäjäksi.

– Nyt kun isäni jäi tehtävästä eläkkeelle, tein viime hetken päätöksen lähteä mukaan kuntavaaleihin. Olen todella iloinen, että uskalsin. Poliitikon rooli on tuntunut luontevalta, hän kertoo.

Jos Isotalukselle annettaisiin valta korjata yksi asia päätöksenteossa, hän toivottaisi vanhat etujärjestölinjat unholaan.

– Poteroista on vaikeaa miettiä, miten asiat olisi oikeasti hyvä järjestää. Näen tätä jähmeyttä niin muissa kuin omassakin puolueessa, Isotalus toteaa.

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat