Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Omistajaohjausministeri Kemijoki Oy:n Sierilä-torppauksesta: “Valtiolla on hallituksessa kaksi jäsentä seitsemästä”

Hanne Salonen / Eduskunta
Kuvassa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.).

Energiayhtiö Kemijoki Oy kertoi tänään luopuvansa Sierilän vesivoimalaitoshankkeesta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Yhtiön tiedotteessa sanotaan muun muassa, että Sierilän voimalaitoksen rakentaminen ei olisi enää mahdollista ilman merkittäviä hankeriskejä.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF ovat kiittäneet tiedotteessaan Kemijoki Oy:ta sen päätöksestä. Niiden mukaan hanke olisi toteutuessaan aiheuttanut muun muassa merkittävää luontokatoa.

Suomen Luonnonsuojeluliiton sivuilla katsotaan, että vuosikymmenien kamppailu Sierilästä voitettiin.

Kokoomuksen kansanedustajat Heikki Autto ja Heikki Vestman ovat vaatineet tuoreeltaan valtion omistajaohjauksen väliintuloa hankkeen toteuttamiseksi.

– Kohtuuttomat sähkön hintapiikit johtuvat säätö- ja perusvoiman puutteesta. Suomen kansantalouden ja suomalaisten etu vaatii uuden säästä riippumattoman sähkön tuotannon rakentamista, Vestman sanoo tiedotteessa.

Kokoomusedustajien mukaan hallitusohjelman tahtotila on selvä:

– Sierilän vesivoimala pitää huoltovarmuudenkin nimissä rakentaa. Valtion omistajaohjauksen pitää nyt toimia tämän mukaisesti, kansanedustajat vaativat.

Käytännössä hallituskumppani kokoomuksen suunnalta heitetään nyt palloa omistajaohjauksesta hallituksessa vastaavalle ministerille, RKP:n Anders Adlercreutzille (r.). Kemijoki Oy:n suurin osakkeenomistaja on Suomen valtio.

DEMOKRAATIN tekstiviestitse perjantai-iltana tavoittama Adlercreutz sanoo, että hankkeesta ja sen luopumisesta on päättänyt Kemijoki Oy:n hallitus.

– Valtiolla on hallituksessa kaksi jäsentä seitsemästä.

Hän toteaa myös, että valtioneuvosto on omalta osaltaan ollut luomassa hankkeelle toimintaedellytyksiä muun muassa ottamalla vesivoiman vahvistamisesta kirjauksia pääministeri Orpon hallitusohjelmaan ja muuttamalla vuodenvaihteessa energiatukiasetusta vesivoiman tukemisen mahdollistamiseksi.

– Sierilän voimalaitoshankkeen luopumispäätöksestä huolimatta Kemijoki Oy jatkaa Suomen huoltovarmuuden parantamista ja energiasiirtymän vauhdittamista muun muassa edistämällä yhtiön pumppuvoimalaitoshankkeita, hän toteaa.

Adlercreutz ei kommentoinut vastauksessaan tätä eksaktimmin kysymyksiä omasta kannastaan hankkeeseen, ympäristöjärjestöjen kantaa tai kokoomuslaisten kansanedustajien vaatimuksia omistajaohjauksen vastuuttamisineen.

Hän toteaa Kemijoki Oy:n tavoin, että Sierilästä luopumisen syynä on ollut se, että tehtyjen selvitysten perusteella Sierilän voimalaitoksen rakentaminen ei olisi enää mahdollista ilman merkittäviä hankeriskejä. Yhtiön yhtiön hallitus ja toimiva johto ovat näin arvioineet.

– Lähes 20 vuotta kestäneen lupaprosessin aikana hankkeen kustannukset, erityisesti rakennus- ja rahoituskustannukset, ovat moninkertaistuneet, ja yhtiö on tullut siihen lopputulokseen, että hankkeen taloudelliset edellytykset ovat heikentyneet, Adlercreutz sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE