Politiikka
7.4.2018 11:14 ・ Päivitetty: 7.4.2018 11:14
”On kysymys paljon vakavammasta asiasta” – Uudistus käsittelyssä, palkansaajajärjestöt varoittavat hallitusta työrauhan horjuttamisesta
Hallituksen sorvaama työaikalain uudistus on saanut palkansaajajärjestöt takajaloilleen, sillä järjestöissä pelätään, että hallitus päätyy uudistamaan lakia Suomen Yrittäjien toiveiden mukaisesti.
Suomen Yrittäjät on halunnut, että uusi työaikalaki mahdollistaisi paikallisen sopimisen työaikaa koskevissa kysymyksissä myös järjestäytymättömissä yrityksissä.
Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajan Janne Makkulan mukaan järjestö haluaa työmarkkinoille yhdenvertaisuutta riippumatta siitä, ovatko yritykset työnantajaliiton jäseniä vai eivät. Samalla järjestö haluaa, että kaikilla työntekijöillä on yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet paikalliseen sopimiseen riippumatta siitä, ovatko he ammattiliiton jäseniä vai eivät.
– Sellainen järjestelmä, missä järjestäytymisen perusteella kohdellaan eriarvoisesti ei ole terve. Sellainen järjestelmä tulee korjata, Makkula sanoi STT:lle.
Suomen Yrittäjien visiossa paikallisessa sopimisessa työnantajan vastapuolena ei olisi välttämättä luottamusmies vaan asioista voitaisiin sopia esimerkiksi suoraan henkilöstön kanssa.
”Murentaisi yleissitovuutta”.
Palkansaajajärjestöjen mukaan työaikalakikiistassa ei ole kysymys pikkuasioista.
– Tässä on kysymys paljon vakavammasta asiasta kuin pelkästä paikallisesta sopimisesta. Tämä on yksi keino murentaa yleissitovaa järjestelmää, sanoo SAK:n työehdoista vastaavan osaston johtaja Annika Rönni-Sällinen.
Rönni-Sällisen mukaan paikallinen sopiminen ilman mahdollisuutta vaatia sopijaksi luottamusmiestä mahdollistaisi sen, että työnantaja voisi päästä sanelemaan työehdot työntekijöilleen.
– Meidän on aivan mahdotonta hyväksyä tällaista, hän summaa.
Akavan johtava asiantuntija Miia Kannisto muistuttaa, että taannoisessa kiky-sopimuksessa osapuolet sitoutuivat edistämään paikallista sopimista nykyisen työehtosopimusjärjestelmän puitteissa, minkä vuoksi paikallisen sopimisen pitää tapahtua luottamusmiesjärjestelmän kautta.
STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto ei lähde ennakoimaan seurauksia, jos hallitus päätyy työaikalain uudistamisessa Suomen Yrittäjien linjoille, mutta sanoo, että tällöin edessä on ”vakava pohdinnan paikka”.
– Toivon hallitukselta viisautta, että ei tehtäisi sellaisia asioita, jotka horjuttaisivat työrauhaa ja työmarkkinoita, Murto sanoi STT:lle.
Hallituspuolueet eripuraisina.
Hallituspiireissä vaietaan tiiviisti työaikalakineuvottelujen tilanteesta. Asian kannalta keskeisten ministerien avustajat suostuivat kertomaan vain sen, että neuvottelut ovat edelleen kesken.
STT:n saamien tietojen mukaan keskusta ja siniset ovat asiassa eri linjoilla kuin kokoomus. Kokoomuksen kerrotaan olevan paikallisen sopimisen suhteen samoilla linjoilla kuin Suomen Yrittäjät. Kokoomuksessa on tiettävästi tyytymättömyyttä paikallisen sopimisen etenemiseen liittokierroksella ja haluja viedä työaikalakiesitystä siltä osin pidemmälle.
Keskustassa ja sinisissä puolestaan ollaan valmiita huomioimaan enemmän palkansaajapuolen näkemyksiä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.