Politiikka
22.3.2018 09:22 ・ Päivitetty: 22.3.2018 09:22
”On olemassa rahoitusta, joka ei vaaranna talouskasvua tai työllisyyttä” – SDP taklaa eriarvoisuutta 600 miljoonalla
SDP esitteli torstaina ohjelmansa eriarvoisuuden vähentämiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Muun muassa kasvatukseen ja sosiaaliturvaan keskittyvien uudistusten hintalappu on porrastetusti noin 600 miljoonaa euroa. Malli rahoitetaan SDP:n vaihtoehtobudjetista tutuilla veropoliittisilla toimenpiteillä, joiden avulla kertyy säästöä noin 800 miljoonaa euroa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan kysymys on siitä miten suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta lisääviä rakenteita voidaan pidemmällä aikavälillä poistaa.
– Eriarvoisuutta ei voida torjua ilman, että siihen käytetään rahaa, Rinne sanoi.
Hän kiitteli professori Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmän yhteiskunnallista analyysiä mutta koki ryhmän toimeksiannon vesittäneen ehdotetut toimenpiteet.
– Harmittaa, että kun työryhmässä on ollut paljon asiantuntemusta ja osaamista, niin hallituksen toimeksianto oli niin järjettömän tiukka, että toimenpiteet ovat ongelmien mittakaavaan nähden pieniä.
SDP esittää omassa mallissaan muun muassa toiselle asteelle ulottuvaa oppivelvollisuutta, subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen, perhevapaauudistusta ja sosiaaliturvan kokonaisremonttia. Sotesta mallissa on mukana SDP:n valmistelema versio, jossa kertyy säästöjä 30 vuoden perspektiivillä 3 miljardia euroa.
Julkinen puoli toimisi sote-mallissa palveluiden järjestäjänä ja tarvittaessa myös tuottajana. Sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio toteutuisi Rinteen mukaan perustasolla ja saumattomat hoitoketjut ulottuisivat perustasolta erikoistasolle.
– Se tuottaa ne kustannussäästöt mitä 10 vuotta sitten lähdettiin tavoittelemaan päinvastoin kuin hallituksen malli, joka lisää kustannuksia eri arvioiden mukaan 1,4-4 miljardia euroa.
”Oli surkeata nähdä keskustelu hallituksen sisällä siitä mitä perhevapaauudistukselle tehdään.”
Eriarvoisuuden vähentämiseen tähtäävää politiikkaa rahoitetaan SDP:n mallissa muun muassa listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksia karsimalla, suurituloisia suosivan yrittäjävähennyksen poistamisella ja yli 90 000 tienaaville säädettävällä solidaarisuusverolla.
Toimenpiteet parantaisivat asiantuntijoiden mukaan verojärjestelmän toimivuutta. Veropolitiikan painopistettä malli muuttaisi eurooppalaiseen suuntaan pois palkkatulojen verotuksesta ja kulutusveroista kohti omaisuusveroa.
– Halusimme osoittaa, että on olemassa rahoitusta, joka ei vaaranna talouskasvua tai työllisyyttä, Rinne sanoi.
Listalla on myös hallituksen riitelyyn hiljattain kaatunut perhevapaauudistus.
– Oli surkeata nähdä keskustelu hallituksen sisällä siitä mitä perhevapaauudistukselle tehdään. Eteneminen tehtiin jälleen tiukalla raamilla mahdottomaksi.
– Perhevapaauudistuksen tekemiseen tarvitaan vain poliittista tahtoa, tutkimustietoa on tarpeeksi, Rinne sanoi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.