[pro_ad_display_adzone id=68868]

”On se kummallista jos…” – Lauslahti ei paljasta kokoomuksen kortteja valinnanvapauden vaiheistamisessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteleva projektiryhmä julkaisi eilen luonnokset, jossa se ehdottaa kaksivaiheista mallia sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden lisäämiseksi.

Uudistus toteutettaisiin vuosina 2019 ja toinen vaihe 2021. Uudistusta kokevat lait kirjoitettaisiin kuitenkin jo kokonaan ensi vuoden aikana.

Ensimmäisen vaiheen toteuduttua jokainen voisi valita itse palveluntuottajan perustason hoidolle ja muun muassa suun terveydenhuollolle. Toisessa vaiheen jälkeen valinnanvapaus olisi laajentunut myös erityissairaanhoitoon.

Yle uutiset oli vihillä työryhmän kaavailuista jo viime viikolla. Sen uutisessa kertomaan nähden eilen julkaistun luonnoksen suurin ero on siinä, että koko valinnanvapauslainsäädäntö tehtäisiin jo tällä hallituskaudella.

Hallituspuolueista kokoomukselle lienee suorastaan luovuttamatonta, että sen hellimä valinnanvapaus menisi läpi ja eittämättä mielellään yhdessä humauksessa tällä kaudella. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on aiemmin lausunut, että valinnanvapaus on puolueelle kynnyskysymys.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.), miltä työryhmän luonnostelema kaksivaiheisuus valinnanvapauden toteuttamisessa kuulostaa kokoomuksen korviin?

– On tärkeää, että teemme päätökset tämän meidän hallituskauden aikana, koska asia kuuluu osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskokonaisuuteen, Lauslahti vastaa Demokraatille.

– On erinomaista, että tulee myös dokumentteja, jotka eivät ole myöskään olleet hallituksen käsiteltävänä, niin ne ovat avoimesti sitten myöskin opposition kommentoitavana, hän toteaa esilletulleista luonnoksista.

”Tämä on ihan looginen kysymys.”

Voiko kokoomus hyväksyä sen, että valinnanvapaus toteutetaan kaksivaiheisena tämän hallituskauden aikana?

– Tämä on ihan looginen kysymys, että sote-uudistuksen päätökset tulee tehdä tämän hallituskauden aikana kauttaaltansa. Se sisältää myös valinnanvapauden. En ota kantaa vielä siihen kaksivaiheisuuteen. Täytyy vielä käydä läpi, mikä se juoksutus sitten tarkalleen tulee olemaan, hän vastaa.

Sen sijaan ajatus, että valinnanvapauden toteuttaminen jaettaisiin kahdelle hallituskaudelle, ei vaikuttaisi Lauslahtea tai kokoomusta miellyttävän.

– Kokonaisuuden kannalta, jos ajatellaan, että puhutaan ennustettavasta toiminnasta, tavoitteena tulisi olla, että koko uudistus saadaan kokonaisuudessaan päätettyä tällä hallituskaudella, Lauslahti pyörittelee.

Ajatukseen siitä, että aikataulu ei riitä ja hallitus päätyisi etenemään valinnanvapauden toteuttamisessa kahden hallituskauden aikana, Lauslahti toteaa, että hallituskaudessa on vielä aikaa.

– Kaksi ja puoli vuotta. On se kummallista, jos ei tänä aikana pystyttäisi arvioimaan riittävän kattavasti lainsäädännön vaikutuksia ja askellusta.

Suomi auttaa Pohjois-Korea-tapaamisen järjestelyissä – Soini: ”Neuvottelujen sisältö täysin heidän käsissään”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo, että Suomi lähinnä mahdollistaa Pohjois-Korea-keskustelujen pitämisen ja auttaa niiden järjestelyissä.

Soini sanoi STT:lle Brysselissä, että itse neuvottelut käydään osapuolten kesken ja sisältö on täysin heidän käsissään.

Soinin mukaan pohjois- ja eteläkorealaisia toimijoita tapaa Suomessa, ja Suomea on pyydetty fasilitoimaan tapaamisia. Hänen mukaansa asiaa kommentoi ulkoministeriöstä osastopäällikkö, sillä kyseessä ovat saman tason toimijat.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Katalonian syrjäytetty johtaja Suomeen – Keskustan Kärnä: ”Erittäin hienoa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Josep Lago

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont vierailee Suomessa tällä viikolla, kertoo kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Puigdemont tutustuu vierailunsa aikana muun muassa Suomen eduskuntaan eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän kutsumana ja pitää perjantaina julkisen luennon Katalonian tilanteesta Helsingin yliopistolla.

Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Espanjan viranomaiset syyttävät häntä muun muassa kapinaan yllyttämisestä. Jos Puigdemont palaisi Espanjaan, hänet todennäköisesti pidätettäisiin.

– On erittäin hienoa, että saamme näin tärkeän vieraan Suomeen valottamaan viimeaikaisia tapahtumia Kataloniassa. Monet suomalaiset sekä Suomen katalaaniyhteisö iloitsevat Euroopan vapauden ja demokratian sekä ihmisoikeuksien esitaistelijan vierailusta Suomessa.

– Puigdemont taistelee alueiden Euroopan puolesta ja federalismia sekä Espanjan sortotoimenpiteitä vastaan, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnän mukaan Puigdemont matkustaa Suomeen yksityisenä EU-kansalaisena, eikä hallituksella ole mitään tekemistä vierailun kanssa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Sähköistys- ja sähköasennusalalla 2 500 viikoksi lakkoon

Sähköliitto on jättänyt työtaisteluilmoituksen, joka koskee sähköistys- ja sähköasennusalan töitä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n jäsenyrityksissä. Työtaistelu alkaa 9. huhtikuuta kello 06.00 ja päättyy 16. huhtikuuta kello 06.00, mikäli alalle ei sitä ennen saada neuvottelutulosta.

Työtaisteluun osallistuisi noin 2 500 sähköliittolaista.

Sähköliitto on neuvotellut sopimusalan työehtosopimuksesta jo pitkään Palta ry:n ja Sähkötekniset työnantajat STTA ry:n kanssa. Sopimukseton tila on jatkunut helmikuun alusta lähtien, ja alalla on voimassa ylityökielto. Neuvottelut ovat katkenneet kahdesti, viimeksi 15. maaliskuuta.

Sähköliitto ei voi hyväksyä sitä, että viime viikolla uudelleen aloitetuissa neuvotteluissa työnantajapuoli ei sitoutunut jo kertaalleen sovittuihin ratkaisumalleihin vaan veti ne kaikki pois pöydästä.

AVAINSANAT

Antti Rinteen lista Minna Canthin päivänä: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta, perheväkivallan poistaminen…

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että Suomi on monessa asiassa tasa-arvon edelläkävijä. Laakereilla lepäämiseen ei silti ole aihetta.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, että voimme jäädä paikoillemme tyytyväisinä. Tasa-arvo vaatii uudistuksia ja kehittämistä. Monessa asiassa on parantamisen varaa myös Suomessa.”

Tänään vietetään tasa-arvon ja Minna Canthin päivää. Rinne listaa Facebook-sivuillaan parannettavia asioita.

”Samasta työstä sama palkka naisille ja miehille. Perhevapaiden uudistaminen 2020-luvulle. Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta. Perheväkivallan poistaminen.”

Rinteen mukaan kaikki nämä tavoitteet vaativat tasa-arvoista politiikkaa ja uudistuksia.

”Sen eteen SDP tekee töitä joka päivä. On hienoa ja tärkeää, että Suomessa vietetään tasa-arvon päivää. Vielä tärkeämpää on, että tasa-arvo toteutuu yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa. Se on SDP:n tavoite.”

Kehitys Suomessa ”luvattoman hidasta” – ministeri tilasi palkka-avoimuudesta selvityksen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asettaa selvityshenkilön selvittämään palkka-avoimuutta.

Saarikon mukaan palkka-avoimuuden kehittäminen on merkittävässä osassa, jos ja kun halutaan edetä kohti samapalkkaisuutta miesten ja naisten välillä.

Saarikon mielestä samapalkkakehitys on Suomessa luvattoman hidasta, ja se kertoo hänen mielestään siitä, etteivät nykyiset keinot asian edistämiseksi riitä.

Selvityshenkilönä toimii tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Selvityksessä kuvataan samapalkkaisuuden nykytila Suomessa ja tehdään katsaus kansainvälisiin esimerkkeihin.

Selvityshenkilö tekee myös suosituksia Suomen lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi. Selvityksen määräaika on lokakuun alussa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]