”On se kummallista jos…” – Lauslahti ei paljasta kokoomuksen kortteja valinnanvapauden vaiheistamisessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteleva projektiryhmä julkaisi eilen luonnokset, jossa se ehdottaa kaksivaiheista mallia sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden lisäämiseksi.

Uudistus toteutettaisiin vuosina 2019 ja toinen vaihe 2021. Uudistusta kokevat lait kirjoitettaisiin kuitenkin jo kokonaan ensi vuoden aikana.

Ensimmäisen vaiheen toteuduttua jokainen voisi valita itse palveluntuottajan perustason hoidolle ja muun muassa suun terveydenhuollolle. Toisessa vaiheen jälkeen valinnanvapaus olisi laajentunut myös erityissairaanhoitoon.

Yle uutiset oli vihillä työryhmän kaavailuista jo viime viikolla. Sen uutisessa kertomaan nähden eilen julkaistun luonnoksen suurin ero on siinä, että koko valinnanvapauslainsäädäntö tehtäisiin jo tällä hallituskaudella.

Hallituspuolueista kokoomukselle lienee suorastaan luovuttamatonta, että sen hellimä valinnanvapaus menisi läpi ja eittämättä mielellään yhdessä humauksessa tällä kaudella. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on aiemmin lausunut, että valinnanvapaus on puolueelle kynnyskysymys.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.), miltä työryhmän luonnostelema kaksivaiheisuus valinnanvapauden toteuttamisessa kuulostaa kokoomuksen korviin?

– On tärkeää, että teemme päätökset tämän meidän hallituskauden aikana, koska asia kuuluu osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskokonaisuuteen, Lauslahti vastaa Demokraatille.

– On erinomaista, että tulee myös dokumentteja, jotka eivät ole myöskään olleet hallituksen käsiteltävänä, niin ne ovat avoimesti sitten myöskin opposition kommentoitavana, hän toteaa esilletulleista luonnoksista.

”Tämä on ihan looginen kysymys.”

Voiko kokoomus hyväksyä sen, että valinnanvapaus toteutetaan kaksivaiheisena tämän hallituskauden aikana?

– Tämä on ihan looginen kysymys, että sote-uudistuksen päätökset tulee tehdä tämän hallituskauden aikana kauttaaltansa. Se sisältää myös valinnanvapauden. En ota kantaa vielä siihen kaksivaiheisuuteen. Täytyy vielä käydä läpi, mikä se juoksutus sitten tarkalleen tulee olemaan, hän vastaa.

Sen sijaan ajatus, että valinnanvapauden toteuttaminen jaettaisiin kahdelle hallituskaudelle, ei vaikuttaisi Lauslahtea tai kokoomusta miellyttävän.

– Kokonaisuuden kannalta, jos ajatellaan, että puhutaan ennustettavasta toiminnasta, tavoitteena tulisi olla, että koko uudistus saadaan kokonaisuudessaan päätettyä tällä hallituskaudella, Lauslahti pyörittelee.

Ajatukseen siitä, että aikataulu ei riitä ja hallitus päätyisi etenemään valinnanvapauden toteuttamisessa kahden hallituskauden aikana, Lauslahti toteaa, että hallituskaudessa on vielä aikaa.

– Kaksi ja puoli vuotta. On se kummallista, jos ei tänä aikana pystyttäisi arvioimaan riittävän kattavasti lainsäädännön vaikutuksia ja askellusta.

Orpo KL:ssä: Nykyisillä keinoilla ei päästä hallituksen asettamaan 72 prosentin työllisyysasteeseen

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Kokomuksen puhenjohtajan valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan lisäleikkauksista voidaan luopua, jos kevään budjettiriihessä pystytään tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia.

Lisäleikkauksista voidaan luopua, jos kevään budjettiriihessä pystytään tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Kauppalehdessä.

Tähän asti Orpo on puhunut 1–2 miljardin euron lisäleikkaustarpeesta.

Hallitus valmistelee huhtikuun budjettiriihessä muun muassa lisätoimia paikallisen sopimisen vauhdittamiseksi.

– Jos pystymme kevään budjettiriihessä tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia ja ne tuovat kestävää kasvua, meidän ei tarvitse leikata, vaikka emme olisi työllisyystavoitteessa, sanoo Orpo Kauppalehdessä.

Orpon mukaan nykyisillä keinoilla ei päästä hallituksen asettamaan 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Veronmaksajat: Keskituloinen perhe maksaa yli neljä tonnia enemmän veroja Jämijärvellä kuin Kauniaisissa

Kuva: Roope Permanto

Suomen kunnista kirein verotus on Jämijärvellä Satakunnassa, käy ilmi Veronmaksajien selvityksestä. Jämijärven kunnallisveroprosentti on 22,5 ja kirkollisvero 1,85 prosenttia.

Kevyin verotus Manner-Suomen kunnista on perinteisesti Kauniaisissa. Siellä on 17 prosentin kunnallisvero ja prosentin kirkollisvero.

Selvityksen mukaan keskituloinen palkansaajaperhe maksaisi Jämijärvellä vuodessa runsaat 4 500 euroa enemmän kuin Kauniaisissa.

Maakuntakeskuksista kovimmin verottavat Kokkola, Seinäjoki ja Kajaani. Selvästi kevyin verotus maakuntakeskuksista on Helsingissä.

– Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään, selvityksen laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen muistuttaa Veronmaksajien tiedotteessa.

Keskustelua aiheesta

Nyt tuli ministeriarvio: ”Venäjä ei parhaillaan uhkaa Suomea sotilaallisesti”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Venäjä ei uhkaa Suomea sotilaallisesti ”parhaillaan”.

”Etenkin Krimin valtauksen jälkeen Venäjä on alkanut pelottaa monia suomalaisia, ja pelolla myydään iltapäivälehtiä. Suomalainen voi kuitenkin nukkua yönsä hyvin.”

Niinistö kirjoittaa asiasta blogissaan Iltalehdessä.

”Uhka kun on perinteisen määrittelyn mukaan yhtä suuri kuin kyky kertaa tahto. Kykyä Venäjällä kiistatta on, mutta tahtoa uhata Suomea en ole Venäjän poliittisessa nykyjohdossa havainnut.”

Niinistön mielestä Suomen puolustus on kohtuullisessa kunnossa.

”Pohjois-Itämerellä lisääntynyt sotilaallinen aktiviteetti kuitenkin antaa syytä huoleen, sillä sen myötä riskit onnettomuuksille ja tahattomille eskalaatioille ovat kasvaneet. Tähän liittyvät myös niin sanotut pimeät eli ilman transponderia ja lentosuunnitelmia suoritetut lennot, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa myös siviililentoliikenteelle.”

Niinistö sanoo, että Suomen puolustus pohjoisessakin nojaa siihen, että koko maamme uskottavasta puolustuksesta huolehditaan.

”Tähän pyritään muun muassa valmisteilla olevilla strategisilla hankkeilla, joilla 2020-luvulla korvataan meri- ja ilmavoimien vanhenevaa kalustoa. Myös maavoimien suorituskykyä kehitetään määrätietoisesti.”

Sipilä löysi Mayn puheesta hyvää muttei juurikaan mitään yllättävää

Britannian pääministerin Theresa Mayn puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) blogissaan.

Sipilän mukaan Suomen kannalta keskeistä puheessa oli, että May ilmaisi Britannian valmiuden edistää ja ylläpitää maansa ja EU:n välisiä kauppasuhteita.

Sipilä korostaa, että maa on Suomelle tärkeä kauppakumppani, ja tiiviiden kauppasuhteiden säilyminen on todella tärkeää.

Sipilä muistuttaa Eurooppa-neuvoston hyväksyneen kesällä, että yksittäisen jäsenmaan on kyettävä sitoutumaan jokaiseen unionin neljään vapauteen, joita ovat ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus.

– Britannia ei ollut halukas hyväksymään tätä kokonaisuutta. Se valitsi toisen tien. Tämä tie johdattaa maan EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle.

Sipilä pitää myönteisenä myös sitä, että May korosti Britannian pysyvän tiiviisti mukana EU:n rintamassa turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä ja terrorismin torjunnassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Orpolta reaktio Mayn Brexit-puheeseen: ”Yhdistyneenä pysymme pystyssä, hajaantuneena kaadumme”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on ottanut Twitterissä kantaa Britannian pääministerin Theresa Mayn brexit-puheeseen.

Orpo twiittaa, että Britannia on nyt esitellyt brexit-suunnitelmansa, ja muiden EU-jäsenmaiden on seuraavaksi löydettävä yhteinen brexit-kanta.

– Yhdistyneenä pysymme pystyssä, hajaantuneena kaadumme, Orpo kirjoittaa Twitterissä.

May otti puheessaan kovan linjan maansa EU-eroon ja sanoi, että Britannia vetäytyy täysin EU:n sisämarkkinoilta brexitin jälkeen.

Keskustelua aiheesta