Politiikka

”On se kummallista jos…” – Lauslahti ei paljasta kokoomuksen kortteja valinnanvapauden vaiheistamisessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteleva projektiryhmä julkaisi eilen luonnokset, jossa se ehdottaa kaksivaiheista mallia sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden lisäämiseksi.

Uudistus toteutettaisiin vuosina 2019 ja toinen vaihe 2021. Uudistusta kokevat lait kirjoitettaisiin kuitenkin jo kokonaan ensi vuoden aikana.

Ensimmäisen vaiheen toteuduttua jokainen voisi valita itse palveluntuottajan perustason hoidolle ja muun muassa suun terveydenhuollolle. Toisessa vaiheen jälkeen valinnanvapaus olisi laajentunut myös erityissairaanhoitoon.

Yle uutiset oli vihillä työryhmän kaavailuista jo viime viikolla. Sen uutisessa kertomaan nähden eilen julkaistun luonnoksen suurin ero on siinä, että koko valinnanvapauslainsäädäntö tehtäisiin jo tällä hallituskaudella.

Hallituspuolueista kokoomukselle lienee suorastaan luovuttamatonta, että sen hellimä valinnanvapaus menisi läpi ja eittämättä mielellään yhdessä humauksessa tällä kaudella. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on aiemmin lausunut, että valinnanvapaus on puolueelle kynnyskysymys.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.), miltä työryhmän luonnostelema kaksivaiheisuus valinnanvapauden toteuttamisessa kuulostaa kokoomuksen korviin?

– On tärkeää, että teemme päätökset tämän meidän hallituskauden aikana, koska asia kuuluu osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskokonaisuuteen, Lauslahti vastaa Demokraatille.

– On erinomaista, että tulee myös dokumentteja, jotka eivät ole myöskään olleet hallituksen käsiteltävänä, niin ne ovat avoimesti sitten myöskin opposition kommentoitavana, hän toteaa esilletulleista luonnoksista.

”Tämä on ihan looginen kysymys.”

Voiko kokoomus hyväksyä sen, että valinnanvapaus toteutetaan kaksivaiheisena tämän hallituskauden aikana?

– Tämä on ihan looginen kysymys, että sote-uudistuksen päätökset tulee tehdä tämän hallituskauden aikana kauttaaltansa. Se sisältää myös valinnanvapauden. En ota kantaa vielä siihen kaksivaiheisuuteen. Täytyy vielä käydä läpi, mikä se juoksutus sitten tarkalleen tulee olemaan, hän vastaa.

Sen sijaan ajatus, että valinnanvapauden toteuttaminen jaettaisiin kahdelle hallituskaudelle, ei vaikuttaisi Lauslahtea tai kokoomusta miellyttävän.

– Kokonaisuuden kannalta, jos ajatellaan, että puhutaan ennustettavasta toiminnasta, tavoitteena tulisi olla, että koko uudistus saadaan kokonaisuudessaan päätettyä tällä hallituskaudella, Lauslahti pyörittelee.

Ajatukseen siitä, että aikataulu ei riitä ja hallitus päätyisi etenemään valinnanvapauden toteuttamisessa kahden hallituskauden aikana, Lauslahti toteaa, että hallituskaudessa on vielä aikaa.

– Kaksi ja puoli vuotta. On se kummallista, jos ei tänä aikana pystyttäisi arvioimaan riittävän kattavasti lainsäädännön vaikutuksia ja askellusta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat