x

”On se kummallista jos…” – Lauslahti ei paljasta kokoomuksen kortteja valinnanvapauden vaiheistamisessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteleva projektiryhmä julkaisi eilen luonnokset, jossa se ehdottaa kaksivaiheista mallia sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden lisäämiseksi.

Uudistus toteutettaisiin vuosina 2019 ja toinen vaihe 2021. Uudistusta kokevat lait kirjoitettaisiin kuitenkin jo kokonaan ensi vuoden aikana.

Ensimmäisen vaiheen toteuduttua jokainen voisi valita itse palveluntuottajan perustason hoidolle ja muun muassa suun terveydenhuollolle. Toisessa vaiheen jälkeen valinnanvapaus olisi laajentunut myös erityissairaanhoitoon.

Yle uutiset oli vihillä työryhmän kaavailuista jo viime viikolla. Sen uutisessa kertomaan nähden eilen julkaistun luonnoksen suurin ero on siinä, että koko valinnanvapauslainsäädäntö tehtäisiin jo tällä hallituskaudella.

Hallituspuolueista kokoomukselle lienee suorastaan luovuttamatonta, että sen hellimä valinnanvapaus menisi läpi ja eittämättä mielellään yhdessä humauksessa tällä kaudella. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on aiemmin lausunut, että valinnanvapaus on puolueelle kynnyskysymys.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.), miltä työryhmän luonnostelema kaksivaiheisuus valinnanvapauden toteuttamisessa kuulostaa kokoomuksen korviin?

– On tärkeää, että teemme päätökset tämän meidän hallituskauden aikana, koska asia kuuluu osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskokonaisuuteen, Lauslahti vastaa Demokraatille.

– On erinomaista, että tulee myös dokumentteja, jotka eivät ole myöskään olleet hallituksen käsiteltävänä, niin ne ovat avoimesti sitten myöskin opposition kommentoitavana, hän toteaa esilletulleista luonnoksista.

”Tämä on ihan looginen kysymys.”

Voiko kokoomus hyväksyä sen, että valinnanvapaus toteutetaan kaksivaiheisena tämän hallituskauden aikana?

– Tämä on ihan looginen kysymys, että sote-uudistuksen päätökset tulee tehdä tämän hallituskauden aikana kauttaaltansa. Se sisältää myös valinnanvapauden. En ota kantaa vielä siihen kaksivaiheisuuteen. Täytyy vielä käydä läpi, mikä se juoksutus sitten tarkalleen tulee olemaan, hän vastaa.

Sen sijaan ajatus, että valinnanvapauden toteuttaminen jaettaisiin kahdelle hallituskaudelle, ei vaikuttaisi Lauslahtea tai kokoomusta miellyttävän.

– Kokonaisuuden kannalta, jos ajatellaan, että puhutaan ennustettavasta toiminnasta, tavoitteena tulisi olla, että koko uudistus saadaan kokonaisuudessaan päätettyä tällä hallituskaudella, Lauslahti pyörittelee.

Ajatukseen siitä, että aikataulu ei riitä ja hallitus päätyisi etenemään valinnanvapauden toteuttamisessa kahden hallituskauden aikana, Lauslahti toteaa, että hallituskaudessa on vielä aikaa.

– Kaksi ja puoli vuotta. On se kummallista, jos ei tänä aikana pystyttäisi arvioimaan riittävän kattavasti lainsäädännön vaikutuksia ja askellusta.

Enteilee hyvää? – äänestäminen jatkui vilkkaana

Kuva: Jari Soini

Ennakkoäänestys on jatkunut viime kuntavaaleja vilkkaampana. Torstaina äänesti runsaat 173 000 ihmistä, kun edelliskerralla neljä ja puoli vuotta sitten luku oli vajaat 157 000 ihmistä.

Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona kävi äänestämässä runsaat 168 000 ihmistä, mikä oli sekin enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Tähän mennessä äänestämässä on käynyt vajaat 342 000 ihmistä, mikä on 7,8 prosenttia äänioikeutetuista. Edellisissä kuntavaaleissa kahden ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana ennakkoääniä annettiin runsaat 310 000.

Naiset ovat äänestäneet edelliskerran tapaan hieman miehiä aktiivisemmin.

Kuntavaaliehdokkuutta ei voi perua – tuomittu PS-valtuutettu jätti kuitenkin yhdistyksen johtotehtävän

Kuva: Aleksi Vienonen

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu urjalalainen kuntavaaliehdokas Arto Tapio Lehtonen on eronnut perussuomalaisten Urjalan paikallisyhdistyksen hallituksesta ja puheenjohtajuudesta, kertoo perussuomalaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Veijo Niemi STT:lle.

Lehtosen kuntavaaliehdokkuutta ei voida perua, mutta Niemi arvioi, että hän tulee osallistumaan vaalikampanjointiin vain hyvin minimaalisesti.

Aamulehti kertoi aiemmin tänään, että Urjalan kunnanvaltuutettuna ja kuntavaaliehdokkaana ollut Lehtonen on tuomittu lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Niemi ei Aamulehden mukaan ollut tietoinen siitä, että Lehtonen on tuomittu lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hänen mielestään asia on vakava ja Lehtosen olisi pitänyt olla yhteydessä puolueeseen asiasta.

Niemi arvioi aiemmin, että tapaus etenee puoluehallituksen käsiteltäväksi. Puoluehallitus voi Niemen mukaan kovimmillaan erottaa Lehtosen puolueesta.

”Ei taatusti ole heikoin lenkki” – Sipilä kehuu Suomen puolustusta

Kuva: LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Suomen puolustusbudjetti on eurooppalaisessa vertailussa ”pontevalla” tasolla, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilä puhui torstaina Euroopan turvallisuustilanteesta Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kevätkokouksessa.

Sipilän mukaan Suomen puolustusbudjetti on suomalaisella laskutavalla tällä hetkellä 2,8 miljardia euroa eli 1,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Nato-maiden laskutavalla Suomen puolustusbudjetti olisi Sipilän mukaan 3,4 miljardia euroa eli 1,6 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on viime aikoina patistanut suorasanaisesti eurooppalaisia Nato-maita nostamaan puolustusbudjettiaan Nato-tavoitteen mukaiseen kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Yhdysvaltain ohella vain muutama Nato-maa yltää tällä hetkellä tavoitteeseen.

Pohjolan äärillä on siis ponteva maa.

Sipilä suhtautuu Yhdysvaltain patistuksiin ymmärryksellä.

– Suomea tämä viesti ei siksi suoraan kosketa, mutta sen perusajatukseen voimme mekin silti hyvin yhtyä: on tärkeää, että Eurooppa alkaa kantaa itse enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja puolustuksestaan, Sipilä sanoi puheessaan Maanpuolustuskurssiyhdistykselle.

Jos Suomen suunnittelemat Merivoimien alushankinnat ja Ilmavoimien hävittäjähankinnat toteutuvat, nousee Suomen puolustusbudjetin osuus bruttokansantuotteesta suomalaisella laskentatavalla 2020-luvulla noin 1,8–2 prosenttiin. Nato-maiden käyttämällä laskentatavalla osuus nousee Sipilän mukaan jo 2–2,25 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Pohjolan äärillä on siis ponteva maa, joka ei taatusti ole eurooppalaisen turvallisuuden heikoin lenkki, Sipilä sanoi.

Presidentti kovan tason tapaamisesta: ”Olisihan se meille hieno asia”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen Suomessa Arktisen neuvoston huippukokouksen yhteydessä toukokuussa olisi hieno asia, kommentoi presidentti Sauli Niinistö Arkangelissa.

Hänen mukaansa esityksessä ei tosin ollut mitään uutta, vaan Putin vastasi asiasta kysyneelle toimittajalle samoin kuin oli vastannut hänelle jo vuosi sitten.

Niinistön mukaan tapaaminen Arktisen neuvoston huippukokouksen yhteydessä olisi mahdollinen, jos tilanne Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä olisi riittävän rauhallinen ja keskusteluihin saataisiin myös jotain arktista asiaa.

– Tässä on nyt syytä käydä keskusteluja, mutta totta kai, jos osalliset ovat siihen halukkaita, olisihan se meille hieno asia.

Ulkoministeri Timo Soinista (ps.) Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Suomessa olisi erinomainen uutinen.

– Olisihan se meille minun mielestäni iso asia, jos tällainen saataisiin Suomen 100-vuotisjuhlavuotena ja silloin, kun Suomi ottaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden.

Eduskunnassa asiaa kommentoinut Soini ei näe, että kokoukseen liittyisi uhkia Suomen kannalta.

Uutistoimisto Reuters kertoi torstaina, että Putin on valmis tapaamaan Yhdysvaltojen presidentin Trumpin Suomessa. Sen mukaan Putin sanoi, että tapaaminen voisi toteutua Arktisen neuvoston huippukokouksen yhteydessä.

Suomi isännöi Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamista viimeksi 20 vuotta sitten, kun Bill Clinton ja Boris Jeltsin tapasivat Helsingissä.

”Olisihan se iso asia” – Soini ilahtui päivän jymyuutisesta

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soinista (ps.) Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Suomessa olisi erinomainen uutinen.

– Olisihan se meille minun mielestäni iso asia, jos tällainen saataisiin Suomen 100-vuotisjuhlavuotena ja silloin kun Suomi ottaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden.

Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi valmis tapaamaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Suomessa. Putinin mielestä tapaaminen voisi toteutua Arktisen neuvoston huippukokouksen yhteydessä.

Soinia Putinin ilmoitus ei yllättänyt.

– Suomihan on pitänyt tätä mahdollisuutta yllä ja kertonut valmiudesta tähän.

Eduskunnassa asiaa kommentoinut Soini ei näe, että kokoukseen liittyisi uhkia Suomen kannalta.