Ulkomaat
27.2.2020 15:24 ・ Päivitetty: 27.2.2020 15:24
”On selvää, että hän on Suomen kokoomuksesta tai keskustasta vasemmalla” – kohu Bernie Sandersin ympärillä kiihtyy, totaalinen paniikkikin mainittu
Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä Bernie Sanders on todennäköisesti saavuttanut haluamansa eli saanut muut demokraattien ehdokkaat ja puolue-eliitin panikoimaan. Paniikkiin voi olla syytäkin, sillä Sanders on menestynyt hyvin ensimmäisissä osavaltioiden esivaaleissa ja vaalikokouksissa.
Kuten Politico-julkaisu kirjoitti tuoreeltaan Sandersin viime viikonvaihteen voittoisan Nevadan vaalikokouksen jälkeen: ”Keskilinjan demokraatit katsoivat kauhuissaan, kun Sanders sai murskavoiton.” Politico luonnehti demokraattien sielunmaisemaa sanoilla totaalinen paniikki.
Laaja työväenluokka taakse
Sandersilla, 78, on tukenaan voimakas kansanliike, jonka ruohonjuuritason kampanjointi on ollut tehokasta ja vetoaa nuoriin äänestäjiin. Liikettä ei yhdistä vain yksi tai kaksi teemaa, vaan useat tärkeiksi koetut asiat, kuten ilmastonmuutos, terveydenhuolto sekä työelämä- ja koulutuskysymykset. Sanders mainitsee usein poliittisen ajattelunsa esimerkkinä Pohjoismaat.
– Ajatuksena on tuoda eri työväenluokkaiset ihmisryhmät yhteen. Hän näkee työväenluokan eri tavoin kuin aiemmin. Ennen ryhmässä olivat ikään kuin duunariluokan valkoiset miehet, mutta nyt nähdään niin, että uusi työväenluokka edustaa värillisiä naisia, vähätuloisia ja palveluammateissa olevia, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.
Hän sanoo, että Sandersin poliittiset linjaukset ovat suomalaisittain ajateltuna vasemmalla, mutta tätä ei voi lokeroida vain yhteen puolueeseen.
– Olisi epäoikeudenmukaista määritellä Sandersille puoluetta, mutta hänen ajamansa asiat menevät niin sanottuun vihervasemmistolaiseen kuplaan. On selvää, että hän on Suomen kokoomuksesta tai keskustasta vasemmalla.
Lisää aiheesta
Mallia Pohjoismaista
Sandersin kiihkeä tyyli karkottaa maltilliset demokraatit, mutta toisaalta takaa hänelle uskollisia ja äänekkäitä kannattajia muutoshakuisista demokraateista. Hän lupaa kampanjassaan taloudellista, sosiaalista ja ympäristöpoliittista oikeudenmukaisuutta ”avoin ja turvallinen Amerikka kaikille” -hengessä.
Hänen sosialismiinsa kuuluu muun muassa lupaus ilmaisesta terveydenhuollosta. Sandersin mallissa yksityiset vakuutukset poistuisivat ja korvautuisivat kansallisella järjestelmällä, joka muistuttaisi pitkälti pohjoismaista systeemiä. Käytännössä se johtaisi veronkorotuksiin.
– Tämä on suuri akilleenkantapää, sillä täsmällisiä lukuja ei ole pystytty kertomaan, huomauttaa Heiskanen.
Hän kuvaa Sandersin terveydenhuoltouudistusta niin radikaaliksi, ”että monelta yhdysvaltalaiselta happi loppuu”.
– Jos katsottaisiin pystymetsästä ja ehdotettaisiin kongressille tällaisia ajatuksia, näyttäisi siltä, että ei menisi läpi. Mahdotonta ei ole, että tilanne muuttuu, jos hän pääsee ehdolle ja saa puolueen ja kansanliikkeen taakseen.
Opintouudistus, ja minimipalkka ylös
Sandersin sosialismin listalla on myös vähävaraisten mahdollisuus ilmaisiin yliopisto-opintoihin. Sanders on myös väläytellyt opintolainojen anteeksiantamista osana koulutusuudistustaan.
Sanders ajaa minimipalkkaa, joka olisi vähintään 15 dollaria eli noin 14 euroa tunnilta. Tällä hetkellä liittovaltiotasoinen minimituntipalkka on alle seitsemän euroa, joskin monissa osavaltioissa se on korkeampi.
– Vaikea se tietenkin on. Laajat uudistukset ovat katkeraa kalkkia ylipäätään, koska ei haluta standardisointia, jota Yhdysvalloissa pidetään tyrannian muotona.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.