Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”On vain suunnitelma A” – ulkoministeri Haavisto painotti jälleen Suomen ja Ruotsin yhteisen Nato-tien tärkeyttä

LEHTIKUVA / AFP / GINTS IVUSKANS
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhui medialle lehdistötilaisuudessa Latviassa 25. tammikuuta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei halua spekuloida tulevaisuudella tai sillä, millaisia vaikeuksia Suomen ja Ruotsin Nato-tiellä voi olla. Haavistolta kysyttiin keskiviikkona Viron-vierailulla, voisiko Suomi jatkaa Natoon pyrkimistä ilman Ruotsia, jos Turkki päätyisi asettumaan Ruotsin Nato-toiveiden tielle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Kun katsomme turvallisuustilannetta Itämerellä ja meidän läheisyydessämme, meille on hyvin tärkeää, että Suomi ja Ruotsi tulevat yhdessä Nato-jäseniksi, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Haavistolta kysyttiin kuitenkin, miten Suomi toimisi, jos Turkki ratifioisi Suomen Nato-jäsenyyden, mutta ei Ruotsin jäsenyyttä. Haavisto painotti, ettei suunnitelma B:tä ole, on vain suunnitelma A. Samaa hän sanoi myös tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan.

-  Tietysti tavoitteenamme on, että voimme tulla Nato-jäseniksi samaan aikaan, Haavisto sanoi.

Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen Nato-prosessi on ollut koventuvassa vastatuulessa, sillä Ruotsissa järjestettyjen mielenosoituksien tapahtumat ovat saaneet Turkin ottamaan lisää pesäeroa Nato-ratifiointiin.

Keskiviikkona Haavisto kuitenkin ilmaisi vielä löytyvän optimismia, että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ratifioitaisiin Vilnan heinäkuiseen Nato-kokoukseen mennessä.

HAAVISTO tapasi Virossa ulkoministeri Urmas Reinsalun lisäksi presidentti Alar Karisin. Haavisto vieraili keskiviikkona myös Latviassa, jossa hän kävi keskusteluja presidentti Egils Levitsin ja ulkoministeri Edgars Rinkevicsin kanssa.

Haavistolta kysyttiin Viron-tiedotustilaisuudessa myös siitä, aikooko Suomi lähettää Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainan avuksi nyt, kun Saksa on antanut luvan vaunujen lähettämiseen.

Suomen roolista Leopard-avussa ei ole Haaviston mukaan tällä hetkellä tarkkaa tietoa. Hän kertoi, että asiasta päätetään vähän myöhemmin.

-  Tämä on keskustelu, joka meidän pitää käydä Saksan ja muiden kanssa, jotka toimittavat panssarivaunuja ja muita niihin liittyviä palveluita, Haavisto sanoi.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) ei niin ikään mennyt keskiviikkona tarkempiin yksityiskohtiin siitä, lähettääkö Suomi omia Leopard-vaunujaan vai osallistutaanko vaunujen lähettämistoimintaan muilla tavoin.

Arttu Mäkelä / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE