Uutiset

Onkiniemen kiinteistön käyttö kulttuurin, urheilun ja käsityön hyväksi jatkuu

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jukka Gustafsson on tehnyt sitkeästi työtä sen eteen, että Onkiniemen tehdaskiinteistö säilyisi kulttuurin, urheilun ja pienyrittäjien käytössä.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jukka Gustafsson on tehnyt sitkeästi työtä sen eteen, että Onkiniemen tehdaskiinteistö säilyisi kulttuurin, urheilun ja pienyrittäjien käytössä.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Jukka Gustafsson on tehnyt sitkeästi työtä sen eteen, että Onkiniemen tehdaskiinteistö säilyisi kulttuurin, urheilun ja pienyrittäjien käytössä.

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Jukka Gustafsson (sd) esitti huhtikuussa, että Onkiniemen tehdaskiinteistössä peruskorjattaisiin ne terveydelle haitalliset tilat, jotka remontoituna voitaisiin vuokrata edelleen nykyisten toimijoiden käyttöön. Kyse oli tiloista, joista oli löydetty asbestia.

Valtuustoaloitteessa esitettiin myös sitä, että kaupungin kiinteistöistä katsottaisiin mahdollisimman nopeasti korvaavia tiloja, mikäli terveysriskit olisivat esteenä toiminnalle Onkiniemessä.

Edelleen aloitteessa todettiin, että aluetta ja tiloja koskevissa suunnitelmissa turvattaisiin kultturitoimijoiden ja yrittäjien toiminnan jatkaminen lähitulevaisuudessa.

Gustafssonin mukaan tamperelainen kulttuuriväki, liikuntaseurat, omaehtoista kulttuurityötä tekevät ja merkittävä joukko yrittäjiä ovat vakavasti huolestuneet Onkiniemen tehdaskiinteistössä havaituista terveyshaitoista ja omaa tulevaisuuttaan koskevasta epävarmuudesta.

Onkiniemen sukkatehtaalla on toiminut kymmeniä yrittäjiä.

Halua kehittämiseen on

Kaupungin virkamiehistä hankejohtaja Tero Tenhunen sekä kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari ovat suhtautuneet myönteisesti Onkiniemen tehdaskiinteistön kehittämiseen.

Gustafssonin mielestä asiasta käydyn keskustelun myötä ”on vain vahvistunut se näkemys, että laajassa mielessä kulttuurin toimijoilla on paikkansa Onkiniemessä. Monipuolinen kulttuurihautomo kerää taiteen rajat ylittävää lahjakkuutta, osaamista ja luovuutta. Tampereen kulttuuri- ja taideimagon tulevaisuuteen kuuluu Onkiniemen kaltainen kulttuurin aarreaitta, jonka kehittämismahdollisuudet kaupunkilaisten ja turistienkin suuntaan ovat rajattomat. Tämä kaikki on kiistatta niin kaupungin kuin kulttuurin ammattilaisten, harrastajien ja yrittäjienkien etu.”

Kaupungin omistaman tehdaskiinteistön tiloista on vuokrattu alle puolet. Osa tiloista on jo puhdistettu niiden käyttäjiä kiusaavasta asbestista. Osalle käyttäjistä on osoitettu uudet tilat.

Tilakeskus Liikelaitoksen mukaan välittömät remontit maksaisivat 430 000 euroa, josta asbestin käsittelyyn kuluisi 100 000 ja kattoremonttiin 300 000 euroa. Elokuun puoliväliin mennessä rahaa asbestin poistamiseen oli kulut toinen 400 000 euroa. Täydellinen remontti maksaisi 20 miljoonaa euroa. Siihen tilakeskuksella ei lähiaikoina ole mahdolllisuutta. Koko kiinteistön peruskorjaus edellyttäisi täysin uusia suunnitelmia.

Tampereen Tilakeskus liikelaitoksen arvion mukaan nykyisten vuokralaisten toiminta voi tarvittavien korjausten jälkeen jatkua lyhyellä tähtäimellä nykyisissä tiloissa. Julkisuudessa on arveltu, että toiminta voisi jatkua ainakin siihen saakka, kunnes koko Särkänniemen alueen uusi asemakaava valmistuu. Tehdasalue sisältyy uuteen asemakaavaan.

Sukkatehtaan tulevaisuuden käyttötarkoitus ja toimintamalli linjataan meneillään olevan kaavoitusprosessin yhteydessä. Särkänniemen alueen yleissuunnitelman mukaisesti tehdaskiinteistössä voisi tulevaisuudessakin olla kulttuuritoimintoja asumisen, palvelujen ja yritystoiminnan ohella.

Gustafssonin aloitteen allekirjoitti aikoinaan yli 40 edellisen kaupunginvaltuuston jäsentä.

Apulaispormestari Anna- Kaisa Heinämäki kertoi kaupungin maanantaisessa budjetti-infossa 23. lokakuuta, että tarvittavat 430 000 euroa löytyvät kaupungin ensi vuoden budjetista.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat