Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Onko enää varaa vaihtaa alaa? – hätähuuto aikuiskoulutustuen puolesta

Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että aikuiskoulutustuki lakkautetaan ensi vuoden elokuusta alkaen.

Niina Behm

Puolueosaston puheenjohtaja (sd.), Seinäjoki

Aikuiskoulutustuella on ollut merkittävä vaikutus sille, että työntekijä on uskaltautunut pitkänkin työuran jälkeen vaihtamaan ammattia ja nostamaan koulutusastetta.

Perheelliselle aikuisopiskelijalle tuki on ollut elintärkeä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opintoihin kuuluu pitkiä työssäoppimisjaksoja, joista ei palkkaa makseta. Tukea on käyttänyt vuosittain noin 30 000 työntekijää.

Aikuiskoulutustuki on tarjonnut työntekijälle taloudellista tukea osaamisen kehittämiselle. Juuri sille, josta meillä nyt niin kovasti on pulaa.

Osaavasta työvoimasta puhutaan Suomen kilpailukyvyn ja menestymisen edellytyksenä ja nyt ollaan lakkauttamassa tukijärjestelmä, joka on mahdollistanut sen osaamisen hankkimisen. Etenkin matalamman koulutustason omaavat työntekijät ovat hyötyneet aikuiskulutustuesta monin eri tavoin. Tuki on tarjonnut kustannustehokkaan mahdollisuuden myös osa-aikaiseen opiskeluun työn ohessa.

TYÖNTEKO on jatkuvassa murroksessa ja elinikäinen oppiminen työelämässä korostuu. Niin korostuvat myös työelämän vaatimukset, jotka kuormittavat työssä. Yksi motivaatiotekijä alan vaihtoon on ollutkin työn kuormittavuus.

Mielestäni aikuiskoulutustuella on voitu selkeästi ennaltaehkäistä myös pitkiä sairauslomia ja ennenaikaisia eläköitymisiä. Työurien pidentäminen ja osaaminen kytkeytyvät toisiinsa vahvasti ja koulutus on aina sijoitus tulevaisuuteen.

Valitettavasti Orpon hallitus on valinnut leikkausten tien – ja karsimalla koulutusmahdollisuuksia osaamispula ei ainakaan tule helpottumaan. Yhdessä muiden Orpon hallituksen kaavailemien leikkausten lisäksi ei taida kovin monella olla enää varaa vaihtaa alaa.

Kirjoittaja on työsuojelutarkastaja ja puolueosaston puheenjohtaja (sd.) Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE