Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Onko jokainen ehdokas tärkeä puolueelle myös vaalien jälkeen?

Koulusta se trauma monelle jäi. Meitä seisotettiin rivissä liikuntatunnilla, ja kulloisenkin lajin parhaat kapteeneina valitsivat rivistä itselleen joukkuetta. Ensiksi tulivat valituksi luokan suosituimmat, sen jälkeen lajissa taitavat urheilijat ja loput rivissä seisojat valittiin vain tarkoituksena vältellä huonointa otetuksi omaan joukkueeseen.

Toki aivan jokainen rivissä oleva toivoi tulevansa valituksi kärkipäässä. Mutta vain viimeisten joukossa seisovat tunsivat huonommuutta. He olivat siinä rivissä muiden arvioitavina ja ehdolla, halukkaina tekemään oman osuutensa joukkueen eteen. He tiesivät viimeisinä seisoessaan, etteivät he olleet joukkueen kärkipelaajia.

Pahinta oli kuitenkin olla näkymätön joukkueelle, johon kuului. Aidosti mukaan ottaminen olisi saanut unohtamaan jopa viimeisenä valituksi tulemisen. Joukkueen kärjessä oli kuitenkin jo niin kova kiire pelaamaan, ettei viimeiseen kiinnitetty enää mitään huomiota.

Kunpa puolue käyttäisi yhtä paljon aikaa ja tarmoa ehdolla olleisiin myös vaalien jälkeen.

Kuntavaalien lähestyessä ympäri Suomen etsitään taas tuhansia ehdokkaita asettamaan ensin itsensä alttiiksi vaaleissa ja sen jälkeen läpi mennessään valtuustotyöhön. Puolueet keksivät, mitä erilaisimpia keinoja löytää ehdokkaita ja saada nimilistat täyteen. Jokainen ehdolle asettuva toivoo varmasti tulevansa valituksi.

Ehdokas on myös valmis antamaan aikaansa ja panostaan yhteisten asioiden hoitamiseen. Vaalien jälkeen moni pettyy. Se, ettei tule valituksi voi olla jopa pienempi pettymys kuin se, että vaalien jälkeen ei löydä enää aktiivista toimintaa, jossa voisi vaikuttaa.

Kunpa puolue käyttäisi yhtä paljon aikaa ja tarmoa ehdolla olleisiin myös vaalien jälkeen. Moni uusi ehdokas ei tule valituksi valtuustoon, muttei myöskään vedetyksi mukaan puoluetoimintaan.

Ennen vaaleja ehdokkaita koulutetaan ja viedään kädestä pitäen mukaan erilaisiin tapahtumiin vaalityön merkeissä. Kun vaalit on käyty, ei ole enää tilaisuuksia minne mennä, eikä mukaan toimintaan vedetä yhtä tarmolla kuin vaalityöhön.

Monelle ehdokkaalle syntyy samanlainen tunne kuin koulun liikuntatunnilla joukkuetta muodostettaessa –joukkueen johtajilla on niin kiire suunnittelemaan tulevaa peliä, ettei viimeiseksi tulleisiin kiinnitetä enää mitään huomiota.

Vaalipäivää seurasi häpeä. Järjellä selittämätön häpeä oli toisille lyhytaikaista, mutta toisia se jopa eristi omaan kotiinsa.

Viime eduskuntavaalien jälkeen puhuin muutamien eri puolueiden kansanedustajien kanssa, jotka eivät tulleet uudelleen valituiksi. Yksi asia nousi useamman puheissa esiin.

Vaalipäivää seurasi häpeä. Järjellä selittämätön häpeä oli toisille lyhytaikaista, mutta toisia se jopa eristi omaan kotiinsa. Kun häpeä laimeni, tilalle tuli pettymys siitä, että yhtäkkiä kaikki se oma osaaminen ja tietotaito ei ollut enää tärkeää edes puolueelle. Valituksi tulemista tärkeämpää olisi ollut aidosti joukkueen mukana oleminen.

”En voisi koskaan lähteä ehdokkaaksi vaaleihin, sillä pääni ei kestäisi itseni alttiiksi laittamista muiden arvioinnille äänestyksessä”, sanoi eräs mies, kun ohimennen mainitsin hänen potentiaalistaan politiikkaan. Heti perään hän sanoi arvostavansa meitä, jotka niin uskaltavat tehdä.

Poliitikkoja paremmin tietävien parjaamisen, kansanedustajista pilkallisesti vitsailevien tai välinpitämättömästi yhteisistä asioista päättämiseen suhtautuvien joukosta tämän miehen sanat pysäyttivät minut. Hänellä oli syvempi ymmärrys siitä, mille kaikelle alttiiksi ihminen itsensä asettaa lähtemällä ehdolle vaaleihin. Vaaleissa moni ehdokas joutuu kohtaamaan myös syvimpiä tunteitaan peloistaan ja hyväksytyksi tulemisesta.

On aivan eri asia arvostella sivusta päättäjiä kuin hakea kannatusta omille ajatuksilleen ja mielipiteilleen vaaleissa. Mielipiteidensä lisäksi siinä laittaa alttiiksi myös itsensä persoonana.

Onneksi näitä rohkeita miehiä ja naisia kuitenkin löytyy ehdolle. Jos vaaleissa ei tule valituksi, siitä ei pidä kokea huonommuutta. Päinvastoin voi olla ylpeä siitä, että niin monista muista poiketen uskalsi uskaltaa. Ja jos puolueyhdistyksissä ollaan yhtään hereillä, jokainen ehdokkaana ollut koukutetaan mukaan poliittiseen toimintaan. Sillä jokainen ehdokas on puolueen tulevaisuudelle tärkeä myös vaalien jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE