Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Onko kyseessä Sipilän hallituksen loppusota? – Näin vastaa tiedonannon isä Matti Vanhanen

Hallitus antoi tänään eduskunnalle tiedonannon “hallituksen työllisyyspolitiikasta ja työllistämiskynnyksen madaltamisesta pienissä yrityksissä”.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tiedonannon isäksi on mainittu keskustan kansanedustaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen.

– Minä ainakin olen esittänyt tämän idean. En tiedä, ketkä muut. Olen ainakin yksi niistä esittäjistä, Vanhanen allekirjoittaa Demokraatille.

Työntekijärjestöt vastustavat voimakkaasti muun muassa poliittisin lakoin hallituksen esitystä irtisanomisten helpottamiseksi, joka siis nyt tiedonannossa vääntyy muotoon “työllistämiskynnyksen madaltaminen”.

Vanhasen mukaan tiedonanto pitää tehdä juuri sen vuoksi, että lakot ovat alkaneet. Hän laskeskelee, että ottaa vielä 3–4 viikkoa, ennen kuin hallitus on viimeistellyt lakiesityksensä. Sen jälkeen parisen kuukautta asiaa käsittelee eduskunta.

– Olisi kohtuutonta ajatella, että meillä olisi kolmen kuukauden lakkoaalto ennen kuin eduskunta äänestää.

Vanhanen katsoo, että tiedonannolla ei haeta lain yksityiskohtiin vastausta vaan periaatteellista kantaa siihen, että lakoista huolimatta asia pitää tuoda eduskunnalle. Vanhasen mukaan olisi “vaarallinen ennakkotapaus”, jos hallitus nyt lakkojen takia vetäisi esityksen pois.

– Tällaista ennakkotapausta ei pidä sallia. Se olisi suoraan eduskunnan vallasta pois.

“Lakkolaiset itse päättävät, koska he lakkoilevat.”

Voisi olettaa, että Vanhasen kannoista seuraa se, että hallitus aikoo puuttua poliittiseen lakko-oikeuteen, mikäli lakot tiedonannon jälkeen jatkuvat.

– Ei pidä puuttua, olen sen kirjoittanut moneen kertaan. En ole kuullut, että kukaan esimerkiksi keskustalainen olisi vastustamassa poliittisia lakkoja.

– Lakkolaiset itse päättävät, koska he lakkoilevat. Heillä on oikeus siihen. He tietävät myös sen, että tämän äänestyksen jälkeen lakot eivät tule pysäyttämään lain valmistelua.

– Jos lain valmistelua jatketaan, silloin kansakunta joutuu sietämään vaikutukset. Siitä tulee varmaan kymmenien miljoonien tappio.

Tiedonannon jälkeen keskiviikkona äänestetään hallituksen luottamuksesta. Vanhasen mukaan “lakkolaisille” tulee siis tiedonannosta tieto siitä, että asia etenee eduskunnassa.

Vanhanen käyttää Demokraatin haastattelussa koko ajan sanaa lakkolaiset.

– Ehkä lakkolaiset arvioivat, missä vaiheessa on lakkoa. Pitäisin aika outona, että esimerkiksi perustulakivaliokunnan käsitellessä asiaa, meillä olisi lakot päällä. En usko, että se olisi lakkolaisten kannaltakaan viisasta, jos yritettäisiin valiokunnan vapaaseen, itsenäiseen kannanmuodostukseen vaikuttaa lakoilla.

Oppositiosta hämmästelty tempausta.

Vanhanen sanoo toivovansa, että lakkojen sijaan vaikutettaisiin argumentoimalla esimerkiksi lausunnoilla valiokuntaan. Samaa hän toivoo myös “pienten yritysten edustajilta”.

– Eduskunnan tiedonantokäsittelyn tärkeä viesti on, että asia ei ole vain hallituksen ja sen ministerien asia, vaan sillä on eduskunnan kanta takanaan.

Huomattavaa kuitenkin on, että hallituksen lakiesitys ei ole vielä edes valmis ja jo nyt siitä väsätään tiedonantoa. Miten siis eduskunta voisi edes olla asian takana, jos asiaa ei vielä edes ole esitelty. Oppositiosta onkin hämmästelty, että kyseessä on eräänlainen hallituksen sirkustemppu.

– Tiedonnannossa ei pyritä hyväksymään lakia vaan antamaan valtuutus, että lakoista huolimatta valmistelua jatketaan… Kun asia on eduskunnan käsittelyssä, ennakkotapauksen näkökulmasta olisi vielä tavattomampaa, että lakoilla eduskunta korkeimpana valtioelimenä lopettaisi asian käsittelyn sen takia, että osa yhteiskunnasta lakkoilee.

Onko tässä nyt kyseessä jonkinlainen Sipilän hallituksen loppusota?

Vanhanen vastaa, että “lakkolaisten” puolelta on korostettu asian periaatteellisuutta eli lakiesitys olisi vedettävä pois ja aloitettava neuvottelut puhtaalta pöydältä. Hallituksen periaatteellinen kanta taasen Vanhasen mukaan on, että irtisanomista pitäisi porrastaa yrityksen koon mukaan.

– Lakkoillaan periaatteen vuoksi ja kohde on valtiollinen päätöksenteko. Sitä reittiä pitkin tämä on tietysti edustukselliselle kansanvallalle periaatteellinen kysymys, onko hallituksella oikeus valmistella asiaa, jota eduskunta odottaa. Siinä mielessä tämä on ennakkotapaus. Se syntyisi siitä, jos näin motivoidusta painostustoimenpiteestä hallitus ja eduskunta kääntäisivät kelkkansa. Sillä olisi vakava viesti tulevaisuuteen vastaavanlaiseen tilanteeseen.

Kun Vanhaselle toteaa, että Suomi on sitoutunut sopimuksiin, joissa työmarkkinajärjestöjä on kuultava tällaisia asioita valmistellessa, hän toteaa, että näin tehdään ja lausuntokierrokset ovat olemassa mutta viimekätinen päätösoikeus on eduskunnalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE