Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

17.11.2020 13:52 ・ Päivitetty: 17.11.2020 13:52

”Onko tähtisadetikkujen valvonta todellakin kunnan hommaa?” – varapuheenjohtajat karsisivat hulluja tehtäviä

Jukka-Pekka Flander

Neljän suurimman puolueen varapuheenjohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että kunnille ei pitäisi sälyttää enää lisää tehtäviä. Tämä kävi ilmi Suomen Yrittäjien järjestämässä väittelyssä, joka käsitteli kuntataloutta.

Marja Luumi

Demokraatti

SDP:n Niina Malm, perussuomalaisten Riikka Purra, kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen ja keskustan Markus Lohi pohtivat debatissa muun muassa kuntien tehtäviä.

Keskustelua vetänyt Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen herätteli varapuheenjohtajia sillä tiedolla, että kuntien työntekijöiden määrä on noussut 260 000 hengellä samaan aikaan, kun yritysten palveluksessa olevien määrä on pysynyt vakiona.

Malm muistutti, että henkilöstömäärään vaikuttavat vaateet selviytyä yhä suuremmasta määrästä tehtäviä.

– Onko esimerkiksi tähtisadetikkujen valvominen todellakin kunnan hommaa, hän kysyi.

Malm miettisi erityisesti ei-lakisääteisiä tehtäviä, kun karsintaa katsotaan. Hän muistutti myös, että lähivuosina noin 16 000 kunnan työntekijää jää eläkkeelle. Tilanne muuttuu radikaalisti, jos vapautuvia paikkoja ei täytetä.

– Ja sote-uudistus muuttaa pakkaa edelleen kuntienkin näkökulmasta, hän muistutti.

Purra piti julkista sektoria liian pöhöttyneenä ja joitakin valvontatehtäviä hän kutsui suoraan ”hulluiksi”. Jos jostain pitää karsia, hän olisi valmis lykkäämään oppivelvollisuusiän pidentämistä, koska se voisi aiheuttaa koulutusleikkauksia.

Samoilla linjoilla oli myös Ikonen, joka ei veisi nyt maaliin oppivelvollisuusajan jatkoa.

– En voi oppivelvollisuudessa kompata, Malm taasen totesi.

Ikonen kehotti myös pohtimaan, kannattaako kunnan tehdä kaikkea omana työnä vai voisiko hyödyntää enemmän yrityksiä ja järjestöjä.

Lohi piti tärkeänä tuottavuuden ja tehokkuuden lisäämistä. Hän haluaisi lisätä hallitusti kuntien ja yksityisten yhteistyötä, koska se kirittäisi kuntiakin parantamaan omia palveluitaan.

”Vastuun ja verotuksen pitää kulkea käsi kädessä.”

Suhtautumisessa tulevien sote-alueiden verotusoikeuteen syntyi näkemyseroja. Malm oli niin sanotun maakuntaveron kannalla.

– Kyllä vastuun ja verotuksen pitää kulkea käsi kädessä, hän perusteli.

Lohi oli myös verotuksen kannalla, mutta tietyin ehdoin. Hänen mielestään esimerkiksi kokonaisveroaste ei saisi sen myötä nousta.

Purra totesi, ettei perustuslaki anna vielä mahdollisuutta verotukselle. Hän kuitenkin piti maakuntaveroa välttämättömänä, jos sote-uudistus tulee maakuntamallin mukaan.

Ikonen lykkäisi koko sote-uudistusta ja maakuntaverolle hän sanoi jyrkästi ei.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU