Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Opettajat saavat kansalta täysiä kymppejä – “Työn arvostuksen pitää näkyä myös tilillä ja työoloissa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaiset pitävät opettajia yhtenä tärkeimmistä ammattiryhmistä Suomen tulevaisuuden kannalta, Taloustutkimuksen tuore kysely kertoo.

Demokraatti

Demokraatti

Kouluarvosanana opettajien ammatti sai täyden kympin peräti 41 prosentilta kyselyyn vastanneista, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 35 prosenttia. Erityisen paljon opettajia arvostavat he, joiden arjessa opettajat ovat tavalla tai toisella jatkuvasti läsnä, kuten lapsiperheet ja eri-ikäiset oppilaat ja opiskelijat.

Kyselyn mukaan erityisen tärkeää opettajien työstä tekee uuden opettaminen sekä oppijoiden kehitykseen ja koko maan tulevaisuuteen vaikuttaminen.

Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi tammikuun alussa yli tuhat suomalaista. Viimeksi vastaava kysely toteutettiin vuosi sitten, ja siihen verrattuna opettajien arvostus on entisestään noussut.

– Jo vuosi sitten arvostus oli tosi korkealla. Korona-ajan kokemukset ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet siihen, että arvostus on vahvistunut entisestään ja että selvästi aiempaa useampi antaa opettajien merkitykselle kouluarvosanana täyden kympin, Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvioi tiedotteessa.

“Työssä onnistumista verottavat liian suuret ryhmäkoot.”

Liki kaikki Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneet ovat sitä mieltä, että opettajien työ on arvokasta koko yhteiskunnalle (97 %), vastuullista (96 %) ja vaativaa (91 %).

Aiempaa useamman mielestä koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen rahoituksen pitäisi Suomessa olla vähintään samalla tasolla muiden Pohjoismaiden kanssa (88 %). Puolet suomalaisista pitää opettajien palkkaa liian pienenä – eri mieltä tästä on vain 12 prosenttia.

– Suomessa on edelleen ristiriita siinä, että opettajia kyllä arvostetaan, mutta arvostus ei välity heille asti. Opettajat kokevat, että arvostuksen pitäisi näkyä paremmin myös tilillä ja työoloissa, Luukkainen toteaa.

Hänen mukaansa työssä onnistuminen vaatii korkean koulutuksen lisäksi aikaa ja mahdollisuuden keskittyä olennaiseen eli kunkin oppijan tukemiseen.

– Tätä verottavat esimerkiksi liian suuriksi kasvaneet ryhmäkoot ja jatkuvasti lisääntynyt turhaksi koettu opetuksen ulkopuolinen sälä opettajien työssä.

Pelkkä arvostus ja sen vahvistuminen eivät Luukkaisen mukaan riitä, jos halutaan pitää kiinni korkeasti koulutetuista opettajista ja houkutella alalle myös uusia huippuosaajia.

– Opetuksen resursseista ja palkoista puhutaan Suomessa usein sen kautta, miten kalliiksi niiden parantaminen tulisi. Tämä on ihan nurinkurista, koska vielä kalliimmaksi inhimillisesti ja taloudellisesti tulee se, jos opettajat uupuvat tai kyynistyvät ja vaihtavat alaa. Opetukseen satsaaminen tänään on taloudellisestikin viisaampaa kuin se, että myöhemmin maksetaan esimerkiksi syrjäytymisestä koituvia kustannuksia.

“Epäkohtia ei pidä lakaista maton alle.”

Luukkainen lähettää viestin päättäjille ja työnantajille: heidän vastuullaan on varmistaa, että opettajien jaksamista nakertavat epäkohdat saadaan ratkaistua.

– Taloustutkimuksen kyselytuloksista näemme, että kaikista positiivisimmin mielikuviin opettajista vaikuttavat omat ja läheisten kokemukset opinpolulta. Se kertoo opettajiemme osaamisesta ja tavasta, jolla he ovat onnistuneet kohtaamaan ja tukemaan yksilöitä läpi sukupolvien.

Viime aikoina julkisuudessa on ollut esillä paljon myös alan epäkohtia. Niitä ei Luukkaisen mielestä pidä lakaista maton alle, vaan päättäjien ja työnantajien täytyy tarttua toimeen, jotta myös tulevat sukupolvet saavat kasvuunsa tukea maailman parhailta opettajilta.

– Opettajat itse arvostavat työtään, ja kansalaiset pitävät opettajia yhtenä tärkeimmistä ammattiryhmistä. Työn arvostuksen pitää näkyä jatkossa myös palkassa, Olli Luukkainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE