Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen al–Holista: Jussi Halla-aho: ”Onko vai eikö ole?”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Peter Östman (vasemmalla) ja puheenjohtaja Päivi Räsänen, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sekä Liike Nytin Harry Harkimo välikysymyksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa. Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät; perussuomalaisten eduskuntaryhmä, kokoomuksen eduskuntaryhmä. kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmä jättivät välikysymyksen al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten ja Suomesta sinne päätyneiden tilanteesta.

Oppositio on jättänyt tänään hallitukselle yhteisen välikysymyksen liittyen Syyriassa sijaitsevaa al–Holin leiriin. Välikysymys koskee al-Holin kotiuttamistoimista sekä maan hallituksen päätöksenteosta ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa asiassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Välikysymys on käynnistetty perussuomalaisten aloitteesta ja siinä ovat mukana kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

– Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen. Kyse on nyt ollut nimenomaan siitä, pitäisikö Suomen viranomaisten aktiivisilla toimilla edistää heidän paluutaan. Hallituksessa tämä kysymys lankeaa ennen kaikkea ulkoministerin tontille, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa ja osoitti välikysymyksen ulkoministeri Pekka Haavistolle.

Rinteen (sd.) ja sittemmin Marinin (sd.) hallituksen ja erityisesti ulkoministeri Haaviston toiminta Isis-perheiden tapauksissa on ollut epämääräistä ja salakähmäistä, Halla-aho katsoi.

– Esitettyihin kysymyksiin on saatu vältteleviä, monitulkintaisia ja keskinään ristiriitaisia vastauksia, hän jatkoi.

“Jos asia on näin, voidaan kysyä, miksi hallitus ei tee avoimesti päätöstä.”

Halla-ahon mukaan oppositiota kiinnostaa kolme asiakokonaisuutta.

– Ensinnäkin, onko käynnissä viranomaisoperaatio Isis-perheiden tuomiseksi tai avustamiseksi Suomeen.  Onko vai eikö ole?

– Muut Pohjoismaat ovat avustaneet takaisin lähinnä pieniä orpolapsia. Suomen tapauksessa puhutaan aikuisista naisista, jotka ovat omasta halustaan matkustaneet kalifaattiin ja vähintään tukeneet islamistien hirmutekoja elleivät ole suorastaan osallistuneet niihin. Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että Suomeen päästyään nämä naiset jatkavat terroristista toimintaansa ja vahvistavat täällä jo olevaa jihadistista alamaailmaa. He ovat konkreettinen uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle.

Halla-ahon mukaan voidaan pitää hyvin epätodennäköisenä, että Isis-vaimoja saataisiin edes syytteeseen. Jos he pääsevät Suomeen, he voivat vapaasti jatkaa myrkyllisen ideologiansa kylvämistä.

– Toiseksi, mikä on ollut päätöksentekoprosessi ulkoministeriössä ja hallituksessa laajemminkin. Haaviston esittämän tulkinnan mukaan kansainväliset sopimukset ja oikeuskanslerin antama ratkaisu velvoittavat Suomea olemaan aktiivinen Isis-perheiden palauttamisessa. Jos asia on näin, voidaan kysyä, miksi hallitus ei tee avoimesti päätöstä perheiden palauttamisesta ja kerro siitä julkisuuteen.

– Saadut tiedot viittaavat siihen, että hallitus ei äänestäjiensä pelossa uskalla tehdä tällaista ratkaisua, vaan ulkoministeri Haavisto on yrittänyt painostaa virkamiestä ottamaan asiassa vastuun. Jos virkamies on kieltäytynyt, Haavisto on pyrkinyt vaihtamaan virkamiehen.

Kolmanneksi Halla-ahon mukaan oppositio kysyy, antaako ulkoministeri Haavisto totuudenmukaista tietoa eduskunnalle tai edes muille hallituspuolueille. 

“Lapsia tulee auttaa, jos siihen löytyy turvallinen keino.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan tilanne al-Holin leirillä on hyvin traaginen vyyhti.

– Samaan aikaan on selvää, kuten itse asiassa oikeuskansleri 10.10. antamassaan vastauksessaan toteaa, että varsinkin myös aikuisten kotiuttaminen voi saamieni tietojen perusteella johtaa muiden Suomessa oleskelevien perus- ja ihmisoikeuksien vaarantumiseen. Samaa viestiä Suojelupoliisi on välittänyt.

Mykkänen painotti, että jo edellinen hallitukselta tuli linjaus, ettei aikuisten paluuta ole syytä toteuttaa.

– Lapsia tulee auttaa, jos siihen löytyy turvallinen keino. Heitä tulee auttaa myös palaamaan, jos siihen löytyy turvallinen keino, ilman että Isisin kalifaatin toimintaan osallistuneita aikuisia autetaan palaamaan Suomeen.

– (Valtiovarainministeri) Katri Kulmuni (kesk.) sanoi eilen, että ei asiassa ole linjamuutosta, kun ei ole tehty valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä. Se oli mielenkiintoinen kommentti, koska todella edellisen hallituksen loppuvaiheessa ministeriöt olivat yhtä mieltä siitä, että jos asiassa tehtäisiin mitään aktiivisia toimia, se nimenomaan vaatisi valtioneuvoston yleisistunnon päätöksen.

Mykkäsen mukaan ulkoministeri Haaviston versio siitä, millä mandaatilla ja mitä on tapahtumassa on vaihdellut viime viikkoina. Mykkäsen mukaan Haavisto on esimerkiksi lukenut oikeuskanslerin vastausta yksiselitteisesti väärin. Mykkänen kysyi, vääristelläänkö vastausta tietoisesti.

Mykkänen otti kantaa myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaan.

– Pääministeri Marin, tämä ei ole kysymys, joka on pelkästään ulkoministerin käsissä. Te pääministeri Marin johdatte Suomen ulkopolitiikkaa hallituksen osalta. Teidän velvollisuus on varmistaa, että päätökset ovat hallituksen yhteisiä.

Kokoomuksen mukaan on tehtävä lainsäädäntö joka sallii kaksoiskansalaisen tai oleskeluvan saaneen kansalaisuuden menettämisen, jos he osallistuvat terroristijärjestön toimintaan ulkomailla.

Harkimo: Kukaan ei ole kartalla.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan eduskunnalle on vakuutettu edellisen pääministeri Antti Rinteen suulla, että taistelijoita ei haeta Suomeen eikä käytetä konsulilainsäädännön evakuointitoimenpiteitä.

– Nyt on käynyt kuitenkin ilmi, että suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja ilman eduskunnan informoimista, Räsäsen sanoi ja totesi, että vastuuta ei voi vyöryttää virkamiehille.

– Sanna Marin ei ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta ja ristiriitaisista lausunnoista.

Räsäsen mukaan lasten oikeudet on huomioitava. Al-Holin leirit ovat Räsäsen mukaan isiensä ja äitiensä uhreja. Sota-aluueelle vienti olisi peruste huostaanotolle. SotJos löytyy keino auttaa heitä ilman kansallisen turvallisuuden vaarantamista, Räsäsen mukaan hallituksen pitää tehdä tästä selkeä poliittinen päätös.

Liike nytin puheenjohtaja Harry Harkimon mukaan välikysymys on tehty siksi, ettei kukaan ole nyt kartalla siitä, mitä asiassa tapahtuu.

“Vakavia kysymyksiä” Haavistolle.

Media kysyi välikysymyksen tekijöiltä, vaatiiko oppositio ulkoministeri Pekka Haaviston eroa.

Jussi Halla-ahon mukaan tähän asti saadun tiedon perusteella on asettunut kyseenalaiseen valoon, onko ulkoministeri Haavisto toiminut rehellisesti eduskunnalle.

– Valtioneuvoston yhteisen vastuun kiertäminen oikeuskanslerin vastausta väärin tulkitsemalla, virkamiehen painostaminen mahdollisesti lainvastaiseen toimintaan, muunnellun totuuden esittäminen tapahtumien tosiasioista ovat kaikki tietysti vakavia kysymyksiä jo ministerin kyvylle jatkaa luottamusta nauttivana valtioneuvoston jäsenenä, Kai Mykkänen sanoi.

Hän korosti, että kokoomus tekee välikysymyksen siksi, että hallitukselta ja Haavistolta halutaan vastaukset tällä hetkellä hyvin epäilyttävässä valossa esiintyviin “totuuden näkymiin”. Mykkäsen mukaan toimenpiteistä päätetään  hallitukselta saatujen vastausten perusteella.

“Pikkulapsia ei voida käyttää keppihevosena.”

Välikysymyksen tekijöiltä kysyttiin myös, onko oppositio yksimielinen siitä, keitä pitää palauttaa ja keitä ei ja mihin pohjaa se, ettei naisia palautettaisi.

– Yksimielisyys välikysymystekstin pohjalta on siitä, että kalifaatin toimintaan osallistuneita, kalifaattiin muuttaneita aikuisia ei tule auttaa palaamaan. Kaikkihan me tiedämme kansalaisen oikeuden omatoimisesti palata, Kai Mykkänen vastasi.

Mykkäsen mukaan kokoomuksen lähtökohta on se, että jos lapsia löytyy turvallinen tapa auttaa, siihen on kaikki syy.

– Meidän on Suomessa punnittava, niin kuin oikeuskansleri vastauksessaan aivan oikein analysoi, täällä Suomessa asuvien perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamista eli turvallisuutta ja toisaalta auttamisen tarvetta tilanteessa, jossa kuitenkin aukuiset ovat itse päättäneet muutta Isisin hirmuhallinnon kalifaatin osaksi ja ovat tulleet myöskin myötävaikuttaneeksi heidän toimintaan.

Mykkänen sanoi, että Suomi olisi ensimmäinen EU-maa, joka tekisi systemaattisen operaation aikuisten paluun auttamiseksi.

Jussi Halla-ahon mukaan pieniä lapsia tulee pyrkiä auttamaan mahdollisuuksien mukaan.

– Mutta toisaalta al–Holin leirillä olevia pikkulapsia ei voida käyttää keppihevosena, joiden varjolla voidaan tuoda Suomeen sellaisia ihmisiä, jotka vaarantavat suomalaisten hengen ja terveyden.

Jussi Halla-ahon mukaan välikysymystä voidaan pitää paitsi nimellisesti myös asiallisesti yhteisenä välikysymyksenä. Mykkäsen mukaan teksti on muokattu hyvässä yhteisymmärryksessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE