Politiikka
16.10.2018 13:06 ・ Päivitetty: 16.10.2018 13:27
Oppositio ryöpytti hallitusta ”tuplapetoksesta”: ”Käsienpesuyritys, joka ylittää kaikki aiemmin odotetut piruetit”
Oppositiopuolueet ryöpyttivät tänään hallituksen tiedonantokeskustelussa rajusti hallitusta sen kaavailusta helpottaa pienten yritysten työntekijöiden irtisanomista.
– Työelämässä ei etenkään nyt, kun talouden rattaat pyörivät, kaivata vastakkainasettelua, pääoppositiopuolueen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma opasti halllitusta.
Puheensa päätteeksi Heinäluoma esitti hallitukselle epäluottamuslausetta.
Epäluottamuslauseen takana ovat vasemmistoliitto ja vihreät. Myös perussuomalaiset esitti hallitukselle epäluottamusta, sen sijaan RKP ja kristillisdemokraatit eivät.
Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen totesi ryhmäpuheenvuorossaan, että jopa miljoonalla suomalaisella on vanhentunut tai puutteellinen koulutus. Yli 600 000 työikäistä ihmistä on pelkän perusasteen varassa. Lisäksi miljoonalla on riittämättömät tietotekniset taidot.
– On selvää, että tämän porukan asemaa ei paranneta irtisanomislailla eikä hallituksen lupaamalla aktiivimalli kakkosella, joka uhkaa vastuuttaa työllistymissuunnitelman teon työttömälle itselleen, hän sanoi.
– Tämänpäiväinen hallituksen käsienpesuyritys sen sijaan ylittää kaikki aiemmin odotetut piruetit ja kuperkeikat. Jäljelle ei jää kuin ikävä päätös irtisanomislaista, josta jatkossakin vastuu on vain hallituspuolueilla, Järvinen ryöpytti.
”Työntekijä leimataan riskiksi.”
Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen ilmoitti puolueensa olevan tyrmistynyt hallituksen ”kylmästä viestistä työmarkkinoille”.
– Työntekijä leimataan riskiksi, josta pitää voida hankkiutua eroon entistä kevyemmin perustein.
– Kaiken huipuksi hallitus vielä petti lupauksensa, jossa se sitoutui luopumaan työttömyysturvan lisäleikkauksista ja valmistelemaan työlainsäädännön uudistukset kolmikantaisesti. Hallitus on syyllistynyt jopa tuplapetokseen. Ensin tulivat aktiivimalliksi naamioidut leikkaukset työttömille ja nyt yksittäisen etujärjestön lobbaama irtisanomislaki.
– Eikö demokraattisessa yhteiskunnassa myös ammattiyhdistysliikkeellä ole oikeus puolustaa työntekijöiden yhdenvertaista kohtelua ja tasa-arvoista työelämää niillä laillisilla keinoilla, jotka sillä on? Nyt hallituksen esityksellä ajetaan vääjäämättä ammattiliitot tilanteeseen, jossa ainoaksi keinoksi jää aloittaa taistelu sopimusyhteiskunnan ja kansalaisten oikeusturvan puolesta, Hänninen sanoi.
”Irtisanominen mielivaltaisesti pärstäkertoimen mukaan ei ole ratkaisu.”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri katsoi, ettei yleislakkokaan taitaisi hallitusta hillitä.
– Ymmärrämme hyvin pienen yrittäjän arkea, mutta irtisanominen mielivaltaisesti pärstäkertoimen mukaan ei ole ratkaisu, eikä vastaa länsimaista ajattelua työnantajan ja työntekijän yhteistyöstä, hän totesi.
– Hallitus ja erityisesti pääministeri yrittävät juntata yksittäisen lakiesityksen – huonon sellaisen – verhoilemalla sen hallituksen luottamuskysymykseksi. Tämä on ala-arvoinen temppu, hän sanoi.
Tässä vaiheessa, kun eduskunnalle ei ole vielä annettu esitystä eikä lakipykäliä, eikä sitä ole arvioitu valiokuntakäsittelyssä, on mahdotonta ottaa lopullista kantaa, katsoi puolestaan kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.
– Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä. KD eduskuntaryhmä pitää erittäin tärkeänä, että tulevaisuudessa tehdään lainsäädäntömuutoksia työllisyyden parantamiseksi erityisesti paikallista sopimista lisäämällä ja työllistämisen kynnystä madaltamalla mikro- ja pienyrityksissä, hän totesi.
RKP vaatii hallitusta neuvottelupöytään.
RKP:n mielestä paikallinen sopiminen tulisi mahdollistaa tämänhetkistä laajemmin. Näin sanoi puolueen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt kansanedustaja Thomas Blomqvist.
Hän piti kummallisena sitä, että irtisanomislaista annetaan valtioneuvoston tiedonanto.
– Koska eduskunta, meistä oppositiosta puhumattakaan, ei osallistu kyseisen lakiehdotuksen valmisteluun. Siksi emme myöskään tiedä lakiehdotuksen sisältöä. Sen takia emme ota kantaa itse lakiehdotukseen ennen kuin se tavalliseen tapaan tulee eduskuntaan hallituksen esityksenä.
Blomqvist pyysi sekä hallitusta että työmarkkinajärjestöjä katsomaan peiliin.
– Palatkaa neuvottelupöytään, käykää aitoa vuoropuhelua ja saavuttakaa sovinnollinen ratkaisu, hän sanoi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.