Politiikka
1.10.2019 05:55 ・ Päivitetty: 1.10.2019 05:55
Orban pitää aietta EU-budjetin kytkemistä oikeusvaltiokehitykseen ”poliittisena iskulauseena”
Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mukaan aikomus kytkeä EU-budjetti oikeusvaltiokehitykseen vaikuttaa poliittiselta iskulauseelta.
Suomi on ajanut asiaa eteenpäin EU-puheenjohtajakaudellaan.
Orban ja pääministeri Antti Rinne (sd.) keskustelivat EU-budjetista maanantaina, kun Rinne vieraili Budapestissa.
Myöhään illalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Orban sanoi, ettei vastusta uuden mekanismin käyttöönottoa.
– Unkarin osalta me emme pidä tätä tarpeellisena, mutta teemme kaikkemme sen eteen, että se voisi oikeassa muodossa tulla esille, Orban sanoi.
Orban korosti, että erinäisiin kysymyksiin tarvitaan vielä vastauksia.
– Jos joku haluaa uusia sääntöjä, niin me haluamme niistä selkeän esityksen, muuten niihin on vaikea ottaa kantaa, Orban sanoi.
Rinne kertoi korostaneensa Orbanille, että unionin talousarvion ja hyvän vallankäytön suojaamiseksi on tarpeen luoda tasapainoinen ja selkeä väline, jolla rahojen vastaanottaminen sidotaan oikeusvaltioperiaatteeseen.
– Tämä rahoituksen suojaaminen koskee kaikkia jäsenvaltioita ja on myös kaikkien etujen mukaista, Rinne sanoi.
Rinne kertoi jo aiemmin, että yhdessäkään EU-jäsenmaassa ei ole periaatteellista, ehdotonta vastustusta budjetin oikeusvaltiokytkennälle.
Ei ratkaisua kaikkiin ongelmiin
Ennen Orbanin tapaamista Rinne arvioi, että oikeusvaltiokehitykseen liittyvällä budjettimekanismilla pystyttäisiin puuttumaan oikeusvaltioperiaatteiden rikkomiseen tietyin osin. Esimerkiksi korruptioon ja EU-rahojen väärinkäyttöön voitaisiin päästä nykyistä paremmin kiinni.
Rinne ei kuitenkaan halunnut spekuloida, miten tehokas keino lopulta olisi.
Auki jää, kuinka mekanismilla pystyttäisiin puuttumaan esimerkiksi juuri Unkarin tilanteeseen, jossa maan populistijohto on käyttänyt EU-tukia omia kannattajiaan hyödyttäviin hankkeisiin ja uudistuksiin.
Orbanin valtakaudella Unkari on herättänyt EU:ssa laajalti huolia. Epäilyksiä on ollut niin sananvapaudesta, akateemisesta vapaudesta, kansalaisjärjestöjen asemasta, turvapaikanhakijoiden kohtelusta kuin oikeuslaitoksen toimivuudestakin.
Rinne pitää selvänä, että budjettimekanismi ei ratkaise kaikkia oikeusvaltio-ongelmia, mutta tuo selkeää edistystä asiaan.
– Tämä on iso, iso askel oikeaan suuntaan, Rinne korosti.
Oikeusvaltioepäilyt Orbanin mukaan poliittista peliä
Oikeusvaltiohuolien vuoksi Euroopan parlamentti on aktivoinut artikla 7:n mukaisen menettelyn Unkaria vastaan, ja maa on ollut kuultavana eurooppaministerien kokouksessa.
Unkarin oikeusministeri Judit Varga kertoi Financial Timesin haastattelussa Unkarin haluavan, että oikeusvaltiomenettely maata vastaan lopetettaisiin. Vargan mukaan toimet ovat olleet absurdeja.
Orban selitti pääministerien tiedotustilaisuudessa, että Unkari kokee oikeusvaltion kyseenalaistamisen loukkauksena. Hänen mukaansa Unkariin kohdistetut epäilykset ovat poliittista peliä.
Unkarilaismedia tölvi jälleen Suomea
Orbanin ja Rinteen tapaaminen Budapestissa lykkääntyi myöhään iltaan, koska Orban osallistui maanantaina Ranskan entisen presidentin Jacques Chiracin hautajaisiin Pariisissa.
Oikeusvaltionäkökulman kytkeminen budjettiin on herättänyt aiemminkin kitkeriä tunteita Unkarissa, sillä maa on huolissaan siitä, kuinka paljon EU-rahaa se jatkossa saa.
Orbanin ja Rinteen esiintyminen lehdistön edessä sujui ainakin näennäisen kohteliaasti.
Unkarilaismediassa sen sijaan jatkui Suomen tölviminen. Orbanin oikeistopopulistista Fidesz-puoluetta myötäilevä Origo esimerkiksi väitti kirjoituksessaan Rinteen toimintaa kaksinaismoralistiseksi ja arvosteli Suomea perustuslakituomioistuimen puutteesta.
STT–Heta Hassinen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.