Politiikka
25.1.2025 12:18 ・ Päivitetty: 25.1.2025 12:40
Orpo joutui selittämään opettajien edessä ”palkkakuoppalakia” – Lindtman: Hallituksen kädet syvällä työntekijöiden taskuissa
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) joutui selittämään opettajien edessä hallituksen ajamaa vientivetoista palkkamallia.
Ajankohtainen asia, sillä myös opettajien palkankorotukset ovat pöydällä kevään sopimusneuvottelujen yhteydessä.
Puoluejohtajat kokoontuivat lauantaina puheenjohtajatenttiin opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa Educassa Helsingissä.
Orpon lisäksi toimittaja Jan Anderssonin juontamassa paneelissa olivat mukana RKP:n Anders Adlercreutz , kristillisdemokraattien Sari Essayah, keskustan Antti Kaikkonen, vasemmistoliiton Minja Koskela, SDP:n Antti Lindtman, perussuomalaisten Riikka Purra , vihreiden Sofia Virta.
RAUHALLISEN alun jälkeen keskustelu sai kierroksia, kun keskusteluun nousivat palkat ja raha. Pääministerin mukaan opettajat ansaitsevat kevään neuvotteluissa riittävät korotukset, mutta hän korosti, että hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli.
– Palkat päätetään työmarkkinaneuvotteluissa. Vientivetoisella palkkamallilla haetaan sitä kykyä, joka meillä on Suomessa maksaa palkankorotuksia. Mutta se ei saa olla ja muodostua esteeksi siihen, että niillä julkisen sektorin aloilla, naisvaltaisilla aloilla, koulutusalalla, että se voisi olla esteenä myöskin tilanteen vaatiessa erilaisille palkkaratkaisuille. Tässä on peloteltu liikaa. Jos joku viesti pitäisi antaa, niin huoli pois.
Orpo ei kuitenkaan sulkenut pois Ruotsin kaltaista ratkaisua , jossa valtio on kohdentanut opettajien palkankorotuksiin korvamerkittyä rahaa.
– Jos pidemmällä aikavälillä näkyy niin, että meillä on kerta kaikkiaan työvoimapulaa, ei ole opettajia riittävästi, ei ole varhaiskasvatuksen opettajia riittävästi, niin silloin se tarkoittaa sitä, että pitää pystyä tekemään myös ratkaisuja, jotka turvaavat palkan kautta työtarjonnan.
LINDTMAN tarttui aiheeseen nopeasti.
– Palkkakuoppalaki ei korjaa julkisen talouden ongelmia. Olette laittaneet kädet syvälle opettajien ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden taskuihin. Kiistatta palkkakuoppalaki heikentää muun muassa opettajien mahdollisuutta pitää huoli heidän ansiokehityksestään. Tämä vähentää vetovoimaa eikä osoita arvostusta opettajille, jotka pitävät huolta siitä, että me voimme olla maailman osaavin kansa.
Lindtmanin mukaan ”riitapolitiikka”, jota hallitus on vienyt työmarkkinoille, näkyy jo nyt päällä olevissa neuvotteluissa.
Myös Minja Koskela antoi Orpolle täyslaidallisen.
– Sanoitte, että poliitikot eivät puutu palkkoihin. Tämä on täysin absurdi lausunto henkilöltä, joka johtaa hallitusta, joka puuttuu palkkoihin muun muassa paikallisella sopimisella ja vientivetoisella palkkamallilla.
Orpo puolustautui sanomalla, että demari- ja vasemmistojohtoiset SAK-laiset eivät halunneet neuvotella palkkamallista.
– Siksi tämä malli, joka tuli, on kevyin mahdollinen, jossa pyritään pitämään palkanmaksukyvystä kokonaisuutena huolta.
Lindtman taas muistutti pääministeriä siitä, että esimerkiksi Kuntatyönantajat vastusti vientivetoista palkkamallia.
– Ei teidän olisi ollut sitä mikään pakko viedä. Toiseksi, te sanoitte, että joko tulee meidän tahto tai sen jälkeen tulee laki, niin eihän sen jälkeen neuvottelusta tule yhtään mitään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.