Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Orpo kehuu Vapaavuoren vahvaa otetta: ”Keskustelemme säännöllisesti hänen kanssaan yhteiskunnallisista asioista”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Valtiovarainministeri Petteri Orpo on hyvin informoitu Jan Vapaavuoren tekemisistä. Keskustelut ovat säännöllisiä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Demokraatille keskustelevansa säännöllisesti Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa yhteiskunnallisista asioista.

Viime aikoina Vapaavuori on kunnostautunut kokoamalla isoja kaupunkeja, niin kutsutut C21-kaupungit, ottamaan kantaa hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen.

Suurimmat kaupungeista ovat hyvin kriittisiä maakuntauudistukselle ja pormestari Vapaavuori ja Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) ovat sanoneet suoraan, että se pitäisi perua.

Vaikka kaikki mukana olevat kaupungit eivät olisi maakuntauudistusta kuoppaamassa, Vapaavuoren kasaamasta porukasta puhutaan myös kapinaliikkeenä.

Demokraatti kysyi Orpolta, pitääkö Vapaavuori hänet informoituna myös siitä, mitä kaupunkien kesken nyt tapahtuu.

– Hän toimii myöskin Helsingin pormestarina ja siitä roolistaan hän varmaan tekee totta kai ratkaisuja ja liikkeitä. Me olemme keskustelleet, Orpo vastaa.

Oliko teillä etukäteen tiedossa, että hän tulee tällaisen kaupunkikokouksen pitämään, hyvissä ajoin?

– Kun en muista milloin se julki tuli, mutta kyllä hän on jossain minua informoinut, että hänellä on tällainen kutsu lähdössä.

”No ei varmasti, kun meillä on yksi Suomi.”

Koska hallituksessa kokoomus kannattaa maakuntauudistusta ja nyt Vapaavuorella suunta on täysin toinen, moni on katsonut kokoomuksen ajavan kaksilla rattailla. Tällaista pohdintaa käydään takuulla ainakin keskustan piirissä.

Vapaavuoreen yhteyksiä pitävä Orpo kuitenkin kiistää kahdet rattaat.

– No ei varmasti, kun meillä on yksi Suomi, jossa on kaupungit, joilla on valtavan kokoinen rooli. Vaikka meillä olisi mikä hallintomalli, meidän täytyy huolehtia näiden kaupunkien tekemisistä.

– Vapaavuori on Helsingin pormestari, se on hänen työnsä. Hän tekee sitä vahvalla mandaatilla ja vahvalla otteella. Minusta se on hyvä asia Helsingin ja kaupunkien kannalta, että hän on ottanut ison roolin tässä, koska me tarvitsemme kaupunkien äänen, Orpo sanoo.

”On tosi hienoa kuulla, millaisia esityksiä kaupunkien suunnasta alkaa tulla.”

Petteri Orpo toteaa pitävänsä oikein hyvänä, että kaupungit kokoontuvat ja keskustelevat kaupunkipolitiikasta ja kaupunkien asemasta. Orpon mielestä ne ovat olleet pitkään melko matalalla profiililla liikenteessä.

– Kaikissa ratkaisuissa kaupungeilla on aivan keskeinen rooli Suomen hyvinvoinnin turvaajana. Totta kai me tarvitsemme elinvoimaista maaseutuakin, mutta ihmiset asuvat kaupungeissa yhä enemmän. Kaupungistumiskehitys on globaali megatrendi, joka jatkuu. Työpaikat ovat kaupungeissa. Bruttokansantuotteesta, viennistä syntyy iso osa kaupungeissa. Siksi kaupunkien toimintaedellytysten turvaaminen kaikissa mahdollisissa malleissa, oli kyse sotesta tai maakunnista, on oleellista, Orpo sanoo.

Hän toivookin, että kaupunkien tiivistyneestä yhteistyöstä syntyy myös hallitukselle ratkaisuehdotuksia.

Kuinka iso paine kaupungeilta tulee, että maakuntia mietittäisiin uudestaan?

– Minä en halua mennä tähän vastakkainasettelu-asiaan ollenkaan.

Mutta pitääkö heidän äänensä kuulla?

– Totta kai heitä pitää kuulla ja minä olen iloinen, että he kokoontuvat.

Voiko se vaikuttaa konkreettisesti maakuntauudistukseen?

– On tosi hienoa kuulla, millaisia esityksiä kaupunkien suunnasta alkaa tulla. Tämä oli ensimmäinen tapaaminen. Esityksiä alkaa tulla ja kannattaa ilman muuta ottaa niitä huomioon uudistuksen eteenpäinviennissä, Orpo toteaa.

Hän nostaa esiin kasvupalveluiden uudistuksen. Siinä työllisyys- ja yrityspalvelut siirtyisivät hallituksen kaavailujen mukaan maakuntien järjestettäviksi pois lukien pääkaupunkiseutu, jolle on tarjottu erilisratkaisua.

– Minusta kannattaa hallituksen piirissä vielä harkita uudestaan, voisiko kasvupalveluiden järjestäminen olla kaupungeilla. Olen sen monta kertaa sanonut hallitustyöskentelyn aikana. Kannattaa ilman muuta kuunnella ja katsoa, koska yhdessähän näitä kannattaa tehdä. Mikään ei olisi kauheampaa kuin oikeasti lähteä vastakkainasetteluun. Tehdään mieluummin yhdessä. Katsotaan, mitä kaikkea on sovitettavissa meidän (hallituksen) uudistukseen, Orpo sanoo.

Vapaavuori on korostanut voimakkaasti kaupunkien megatrendimäistä roolia kasvun moottoreina. Siihen malliin eivät oikein maakunnat kuulu.

Jaatteko sen Vapaavuoren ajatuksen, että kaupungit ovat nimenomaan kasvun moottori nykymaailmassa eikä maakunnat vai onko hallituksen mielestä maakunnat se moottori?

– Minä tulkitsen tätä keskustelua aika laajasti. Kaupungitkin tuntuvat hyväksyneen sote-ratkaisun ja sehän tuo maakuntatasolle ison roolin valtavan soten järjestäjänä. Se on erittäin iso vastuu ja tehtävä. Sitten on kyse, kuinka vahvaa muuta maakuntahallintoa (on) ja mitkä ovat kaupunkien toimintaedellytykset. Näihin täytyy löytää balanssi. Hallitus on hallitusohjelmassa ja hallituksen päätöksin sitoutunut tekemään sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen. Niitä me nyt teemme.

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.

Puolustusministeri ei pidä MPK:n kursseja ”nuorison militarisoimisena” – heittää pallon Antti Rinteelle: ”Pitääkö partio kieltää?”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää MPK:n toimintaa isänmaan etuna.

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat, että puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) puuttuisi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) alaikäisille antamaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan, että sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ”ei voi pitää nuorison militarisoimisena”, vaan se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta.

Hän erottelee sotilaallisen koulutuksen sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta. Ensin mainitussa on kyse sotilaallisten taitojen kehittämisestä aseellista selkkausta varten.

– Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon taistelijapari Tuomioja-Paatero tulensa suuntaa, tarkoitetaan muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kuten esim. suunnistusta, kartanlukua ja yleensä luonnossa selviytymistä.

Niinistö mainitsee MPK:n kurssitarjonnasta lukiolaisten turvakurssit ja ”intti tutuksi -tyyppiset tapahtumat”.

– Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan tutustuvansa Tuomiojan ja Paateron kirjalliseen kysymykseen, mutta aikovansa jatkossakin kannustaa MPK:a järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille.

Puolustusministerin mukaan maanpuolustus kuuluu kaikille ja MPK:n toiminta Suomen lain mukaista sekä isänmaan etua palvelevaa. Blogissaan hän heittää vastakysymyksen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle:

– Edustaako Tuomiojan ja Paateron ajattelu laajemminkin SDP:n kantaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen? Pitääkö partio kieltää, koska sekin palvelee varusmiespalveluksesta suoriutumista?

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta