Politiikka

Orpo: Lähtökohta on, että verolinja pitää puoliväliriihessä

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, ettei ole esittämässä puoliväliriihessä välillisiin veroihin, kuten arvonlisäveroihin, hallitusohjelmasta poikkeavia muutoksia.

Orpon mukaan lähtökohtaisesti puoliväliriihessä ei olla kiristämässä mitään veroja.

– Käsittelemme vielä koko verojen kokonaisuuden ennen kehysriihtä ja huolehdimme myös valtion tulopuolesta, koska siitäkin täytyy kantaa huolta, mutta näillä näkymin en ole esittämässä välillisiin veroihin hallitusohjelmasta poikkeavia muutoksia, Orpo sanoi eduskunnassa.

Hallitusohjelmassa linjataan, että kenenkään ansiotuloverotuksen ei pitäisi kiristyä eikä kokonaisveroaste saa nousta. Se on Orpon mukaan suunnittelun lähtökohta ja hänen tavoitteensa.

Orpon mukaan kilpailukykysopimus toimii niin, että vaikka maksumuutoksia, kuten sosiaaliturvamaksun korotuksia, on kompensoitu veronkevennyksillä tälle vuodelle, seuraavana vuonna samat haasteet ovat edessä.

Sosiaaliturvamaksun korotuksia on linjattu myös tuleville vuosille, jolloin ne leikkaavat palkansaajien käteenjääviä tuloja.

– Kikyn vaikutukset kiristävät edelleen tulevina vuosina yksilötasolla ja lähtökohta on se, että pidetään hallitusohjelmasta kiinni. Teemme koko ajan näitä laskelmia valtiovarainministeriössä ja valmistaudumme kehysriiheen. En usko siihen, että veroja kiristämällä saadaan taloutta ja työllisyyttä nousuun.

Sanna Nikula–STT

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat