Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Orpo myönsi: ”Ei synny tasapainoista budjettia” – syynä 250 000 hengen työttömyyden kova ydin

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) haluaa lisätoimia työttömyyden alentamiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Orpo kertoo pyytäneensä valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköitä käymään läpi hallituksen toteuttamat toimet työllisyyden parantamiseksi ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia.

Hän muistuttaa, että Suomessa on hyvästä talouskehityksestä huolimatta edelleen jäljellä 250 000 hengen suuruinen niin sanottu työttömyyden kova ydin, jonka työllistyminen on vaikeaa.

Samaan aikaan Suomen yritykset kärsivät pahasta työvoimapulasta.

– Meillä on korkea työttömyys edelleen, vaikka työllisten määrä on kasvanut ja työttömyys on sinänsä pienentynyt. Tämä aiheuttaa budjettiin niin suuria menoja, että me emme edelleenkään pysty tekemään tasapainoista tai ylijäämäistä budjettia, vaikka meillä on jo kolmas vahvan kasvun vuosi alkamassa, Orpo sanoi.

– Siksi meidän täytyy noudattaa erittäin tiukkaa budjettilinjaa ja siksi meidän täytyy tehdä töitä, jolla me lisäämme kasvun edellytyksiä. Kolmanneksi meidän täytyy tehdä töitä, että mahdollisimman moni näistä 250 000 vaikeasti työllistyvästä pääsee töihin.

”Ainakaan ei pidä työn perässä liikkua niin paljon.”

Orpon mukaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma pitäisi nyt olla helpommin ratkaistavissa kuin aiemmin, sillä uusia työpaikkoja on syntynyt muuallekin kuin vain suurin kaupunkeihin.

– Nyt meillä on talouskasvun myötä avoimia työpaikkoja syntynyt kaikkialle Suomeen, joten työllistymisen sitä kautta tulisi olla helpompaa. Ainakaan ei pidä työn perässä liikkua niin paljon.

Hän muistuttaa myös, että nyt avoinna olevien työpaikkojen joukossa on kaiken tasoisia tehtäviä eikä suinkaan kaikkiin tarvitse korkeaa koulutusta.

– Varmasti on niin, että työttömien joukossa on edelleen paljon niitä, jotka eivät kerta kaikkiaan ole työkykyisiä. Silloin heidän oikea paikkansa ei ole olla työttömänä, vaan heidän pitäisi olla joissain muissa toimenpiteissä. Mutta ennen eläkkeelle pääsyä meidän pitäisi pyrkiä auttamaan heitä takaisin työelämään.

Orpo kommentoi budjettikysymyksiä Espoon Moisniemessä, missä käydään tänään valtiovarainministeriön sisäisiä budjettineuvotteluja.

Ministeriön sisäiset budjettineuvottelut jatkuvat huomiseen. Valtiovarainministeriö valmistelee ministerin johdolla oman ehdotuksensa talousarvioksi. Koko hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla.

Juttua päivitetty klo 15.13.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE