Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus pui kehysriihessään työllisyyttä ja eriarvoistumista – jakovara jäämässä vain kymmeniin miljooniin euroihin

Pääministeri Juha Sipilä (oik.), valtiovarainministeri Petteri Orpo ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho hallituksen talousarvioneuvotteluissa eli budjettiriihessä Kesärannassa Helsingissä 30. elokuuta 2017.

Työllisyys, työttömyys ja eriarvoistuminen ovat vahvasti esillä hallituksen kehysriihessä, joka alkaa tänään.
Odotettavissa on ainakin satsauksia täydennys- ja muuntokoulutukseen, jotta työttömät ja työpaikat saataisiin kohtaamaan toisensa paremmin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kehysriihessä ei kuitenkaan ole jaossa isoja rahoja. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi viime viikolla, että pelivara riihessä on kokonaisuutena vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja, ja siihenkin liittyy uudelleenkohdennuksia.

Hallituksen odotetaan myös tekevän viilauksia työttömien aktiivimalliin, joka tuli voimaan vuoden alussa. Aktiivitoimiksi hyväksyttyjen koulutusten listaan on tulossa lisäyksiä, ja työvoimahallinnolle on luvassa lisää resursseja. Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan ole pääsemässä aktiivimallin kriteerit täyttävien toimien listalle.

Kela kertoi viime viikolla, että arviolta puolet Kelan työttömyysturva-asiakkaista täytti aktiivimallin edellyttämän ehdon tammi-maaliskuussa. Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei edeltävän kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana ole täyttänyt mallin ehtoja.

Hallitus päättänee myös toimista eriarvoistumisen kitkemiseksi. Helpotuksia voi tulla esimerkiksi ylivelkaantuneiden ja asunnottomien asemaan.

Professori Juho Saaren vetämä työryhmä antoi omat suosituksensa aiheesta viime kuussa.

Mielenkiintoa herättää työaikalaki.

Lisää aiheesta

Mielenkiintoa herättää myös se, aikooko hallitustrio viedä vielä tällä hallituskaudella eteenpäin työaikalakia. Esimerkiksi SAK:n hallitus vaati viimeksi maanantaina maan hallitusta kunnioittamaan kilpailukykysopimusta, eikä toimimaan työaikalain uudistuksessa samalla tavoin kuin työttömyysturvassa

– SAK on ollut valmis laajentamaan paikallisen sopimisen mahdollisuuksia järjestäytymättömissä yrityksissä ja tämän raamit sovittiin jo kilpailukykysopimuksessa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti.

Kysymys kuuluukin haluaako hallitus ohittaa lainsäädännöllä työehtosopimukset tilanteessa, jossa järjestäytymättömät yritykset haluavat joustoja työntekijöiden työaikamääräyksiin.

Palkansaajajärjestö SAK varoitti jo, että hallitus ei voi laajentaa paikallista sopimista ohi työehtosopimusten ilman, että sillä olisi vakavia seurauksia työmarkkinarauhalle

Indeksijäädytykset vastatuulessa.

Orpo torppasi viime viikolla esimerkiksi etuuksien indeksijäädytysten peruuttamisen, josta julkisuudessa on esitetty vaateita.

Tiukasta taloudenpidosta pitää valtiovarainministerin mukaan pitää kiinni, sillä keskellä nousukautta Suomi velkaantuu edelleen. Orpon tavoitteena on, että valtion euromääräinen lisävelkaantuminen loppuisi vuonna 2020.

Veroratkaisut tehtäneen loppukesällä – Orpo haluaa kiky-kompensaation.

Vaalikausi on lopullaan, joten kehysriihessä katsotaan käytännössä ensi vuoden budjetin raameja.
Vastaan tulevat jälleen myös kilpailukykysopimukseen liittyvät verohuojennukset, sillä sopimuksessa palkansaajien eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja nostetaan ja työnantajien maksuja alennetaan.

Myös ensi vuodelle on jyvitetty sopimuksessa maksumuutoksia, jotka tuntuvat palkansaajan tilipussissa.
Verolinjaukset tehtäneen vasta loppukesän budjettiriihessä, mutta Orpo on jo paaluttanut, että kiky-kompensaatio pitää tehdä myös vuodelle 2019.

– Luen hallitusohjelmaa. Siinä todetaan, että kenenkään ansiotulojen verotus ei kiristy. Lähden siitä, että teemme samanlaisen ratkaisun kuin viime vuonnakin. Kiky-kompensaatio pitää tehdä, Orpo sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE