Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo: Saksan hallituksen sisäiset vaikeudet ovat olleet tiedossa

LEHTIKUVA / AFP / LUDOVIC MARIN

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että eurooppalaisen tai oman puolustuksen vahvuuden eteen pitää tehdä nyt enemmän ja nopeasti. Yhdysvaltojen hallinnolle on myös hänen mukaansa annettava vahva ja yhtenäinen viesti, että Ukrainaa tuetaan niin pitkään ja paljon kuin tarvitsee.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Orpo kommentoi asiaa torstaina Budapestissa Unkarissa, kun hän saapui Euroopan poliittisen yhteisön kokoukseen. Kokouksessa ovat läsnä lähes kaikki Euroopan maat, mutta keskusteluja dominoi väistämättä Yhdysvaltojen vaalitulos.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi kokouspaikalle saapuessaan muun muassa, että Ukrainan vahvistaminen on ”meidän itsemme” vahvistamista. Hän sanoi myös, että Venäjän kaltaisten autoritaaristen maiden kanssa ei voi olla heikko, kun ne vaarantavat kansainvälisen järjestyksen.

Myös Yhdysvalloissa ymmärretään maan omaa etua, hän uskoi.

-  Jos Yhdysvallat olisi heikko Venäjän kanssa, mitä se merkitsisi Kiinalle? Michel kysyi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, että on yhteinen etu, että isot naapurit eivät voi kiusata pienempiään. Hän myös viittaasi aiempiin kokemuksiin työskentelystä Yhdysvaltojen tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa.

-  On hyvin tärkeää analysoida yhdessä, mitkä ovat yhteiset etumme, ja työskennellä niiden parissa, von der Leyen sanoi.

Lisää aiheesta

Naton pääsihteeri Mark Rutte puolestaan painotti, kuinka esimerkiksi Venäjän, Pohjois-Korean, Iranin ja Kiinan yhteistyö aiheuttaa uhkaa myös Ukrainan ulkopuolella. Hänen mukaansa kyseessä on uusi ja vaarallinen kehityskulku.

-  Meidän täytyy keskustella niistä tänään. Mutta odotan myös istuvani alas presidentti Trumpin kanssa luoviaksemme, kuinka yhteisesti kohtaamme vaaran ja pidämme oman osamme maailmasta turvassa, Rutte sanoi.

KESKIVIIKKONA uutismedian täyttivät Yhdysvaltojen vaalit, mutta päivä oli myrskyisä myös eurooppalaisessa politiikassa. Saksan hallitukselle alkoi lähtölaskenta, kun liittokansleri Olaf Scholz erotti valtiovarainministeri Christian Lindnerin.

Lindner johtaa hallituskoalitioon kuuluneita liberaalidemokraatteja. Hallituskriisiksi äitynyt poliittinen myrsky alkoi puolueiden talouteen liittyvistä erimielisyyksistä. Viimeistään Lindnerin erottaminen käynnisti ketjureaktion, jonka odotetaan johtavan uusiin vaaleihin etuajassa.

Orpon mukaan Saksan tilanne voi nyt selkiytyä ja maassa voi olla alkuvuoden suurten linjausten aikaan jo toimintakykyinen hallitus. Hän viittasi muun muassa tuleviin päätöksiin EU-komission ohjelmasta, unionin rahoituskehyksen linjauksista sekä mahdollisesti puolustukseen liittyviin päätöksiin.

-  On tiedossa se, että Saksan nykyisellä hallituksella on ollut sisäisiä vaikeuksia. Ehkä tilanteen selkiytyminen nopealla aikataululla on hyvä, hän sanoi.

ORPO painotti keskiviikkona medialle, että kauppasotaan Yhdysvaltojen kanssa ei tulisi ryhtyä. Tuleva presidentti Trump on väläytellyt uusia 10-20 prosentin tuontitulleja, mikä iskisi voimakkaasti Eurooppaan.

EU-komissio on valmistellut jo pitkälle mahdollisia vastauksia Yhdysvalloille, jos uhkaukset alkavat käydä toteen.

Orpo täsmensi torstaina puhuneensa yleisellä tasolla siitä periaatteesta, että kauppasotaan tai protektionismiin ei pitäisi vastata protektionismilla. Hänen mukaansa jollain tavalla on kuitenkin pakko reagoida, jos Yhdysvallat ryhtyy toimiin.

Komission varautumista täytyy puolestaan katsoa hänen mukaansa rauhassa läpi.

-  Järkeviä vastauksia pitää tietenkin tehdä. Mutta yleisellä tasolla pidän erittäin huolestuttavana sitä, jos Yhdysvallat ja Eurooppa ajautuvat kauppasotaan. Sitä ei pitäisi päästää syntymään.

Orpon mukaan Trumpin tulevaan politiikkaan täytyy nyt yrittää vaikuttaa niin, että tämä ymmärtää siihen liittyvät riskit.

Uutista täydennetty 7.11. klo 14.15.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE