Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Orpo: Sijoitussäästötilin valmistelu jatkuu nopealla aikataululla – Työryhmä: Kapitalisaatiosopimusten verokohtelua kiristettävä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan perjantaina tulleen työryhmäesityksen jälkeen sijoitussäästötilin valmistelua on tarkoitus jatkaa nopealla aikataululla. Orpo toisti perjantaina toiveensa, että sijoitussäästötilistä voitaisiin tehdä linjaukset jo loppukesän budjettiriihessä.

– Sen pidän vielä auki, milloin laki voisi olla valmis. Henkilökohtainen tavoite on mahdollisimman nopea aikataulu, Orpo sanoo.

Pitkäaikaissäästämisen kannustaminen on suomalaisen verokeskustelun ikuisuusaihe. Viime aikoina kansankapitalismia vauhdittamaan on esitetty sijoitussäästötiliä, jollaisia muissa pohjoismaissa on käytössä.

Sijoittajalle porkkana sijoitussäästötilissä syntyy verotuksen lykkääntymisestä. Sijoitussäästötilikeskusteluun saatiin perjantaina uusia sytykkeitä, kun asiaa selvittänyt työryhmä julkisti raporttinsa. Mitään yksinuottisia mullistuksia työryhmän raportti ei tarjoa, sillä raportin mukaan jatkovalmistelussa tulisi selvittää toimivaa sijoitussäästötilin mallia tarkemmin.

Jos sijoitussäästötili halutaan ottaa käyttöön, perustelluimpana vaihtoehtona työryhmä pitää mallia, jossa luovutusvoitot olisivat verovapaita sijoitussäästötilin sisällä, mutta osinkojen ja muiden juoksevien tulojen verotus olisi järjestelmän ulkopuolella. Tuottoa verotettaisiin aina varoja nostettaessa, ja sijoitussäästötilistä syntyvät tappiot olisivat vähennyskelpoisia tilin lopettamisen yhteydessä.

Orpon mukaan työryhmän ensisijaiseksi nostama malli on hyvä lähtökohta, mutta “kauhean tiukasti” hän ei vielä kantojaan lyö kiinni.

– Minulle on kaikkein tärkeintä, että löytyy sijoitussäästötili tai osakesäästötili, joka on yksinkertainen ja helppo. Kannustaen oikeasti ihmisiä sijoittamaan kotimaisiin yrityksiin, Orpo sanoi.

“Kerta toisensa jälkeen eri jutut on torpattu”.

Osakesijoittamisen puolestapuhujan Pörssisäätiön mielestä tällä hetkellä pörssiosakkeiden verokohtelu on epäedullinen esimerkiksi rahastoihin verrattuna. Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mukaan ihmisten pörssiomistukset ovat usein keskittyneet muutaman yhtiön osakkeeseen.

Kynnyksen sijoitusten hajauttamiseen tuo se, että osakkeita myytäessä niistä pitäisi maksaa luovutusvoittovero. Uudistuksen myötä veroja ei tässä vaiheessa tarvitsisi maksaa, jos varat sijoitettaisiin tilin sisällä eteenpäin vaikkapa toisiin osakkeisiin.

– Ihmiset voisivat paremmin hajauttaa sijoituksiaan, mikä olisi riskienhallinnan kannalta hyvä asia, Lounasmeri sanoo.

Nyt työryhmän ensisijaisesti esittämässä mallissa osingot jäisivät järjestelmän ulkopuolelle. Lounasmeren mukaan Pörssisäätiö olisi toivonut, että osingot olisivat mukana tilissä, eli vaikkapa pörssiosakkeista tulevat osingot sijoittava voisi sijoittaa tilin sisällä eteenpäin ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Vaikka osingot jäisivät pois sijoitustilistä, Lounasmeren mielestä tiliä kannattaa viedä eteenpäin. Osinkoihin voidaan palata myöhemmin.

– Olemme vuosikausia selvittäneet erilaisia vaihtoehtoja, ja kerta toisensa jälkeen eri jutut on torpattu. Lähdetään toteuttamaan oikean suuntaisia rakenteita. Jos se on riisutumpi malli, niin myöhemmin pitää ottaa seuraavia askelia, Lounasmeri sanoo.
Sijoitussäästötilejä voidaan toteuttaa monin tavoin. Työryhmän mielestä tili voisi lähtökohtaisesti sisältää muun muassa pörssiosakkeet, sijoitusrahastot ja pankkitilit.

Kapitaatiosopimusten verokohtelua kiristettäisiin.

Eri sijoitusmuotojen verokohtelua arvioinut työryhmä kiristäisi kapitalisaatiosopimusten verokohtelua. Verohyötyjen takia sijoittamisessa käytetyt kapitalisaatiosopimukset ovat saaneet rajua kritiikkiä julkisuudessa.

Työryhmä esittää nyt, että kapitalisaatiosopimusten ja säästö- ja sijoitusvakuutusten verokohtelu tulisi tehdä keskenään samanlaiseksi. Tällöin kaikkien välillisten sijoituskohteiden verokohtelu vastaisi pääpiirteissään sijoitusrahastosijoitusten nykyistä verokohtelua.

Työryhmän puheenjohtajan Jari Salokosken mukaan tämä kiristäisi kapitalisaatiosopimusten verotusta lievästi niissä tilanteissa, joissa varoja nostetaan kesken sopimuskauden.

Salokosken mukaan nykyinen oikeuskäytäntö on sellainen, että kapitalisaatiosopimuksen sisältä kesken sopimuskauden varoja nostaessa sen katsotaan ensisijaisesti olevan pääomanpalautusta eikä sitä veroteta. Työryhmän mukaan jatkossa nostetuista varoista tulisi aina katsoa veronalaiseksi tuloksi se osa, joka vastaa sopimukseen maksetuille määrille kertyneen tuoton suhteellista osuutta säästöstä.

– Tällä hetkellä voi valita kapitalisaatiosopimuksen, koska se on edullisempi. Muutoksen jälkeen se olisi yhtä edullinen tai epäedullinen kuin sijoitusrahastokin. Silloin oltaisiin siinä suhteessa tasavertaisessa asemassa sijoituskohteiden välillä, Salokoski sanoi.

Raportissa otetaan kantaa myös kertamaksullisiin eläkkeisiin, jotka eivät muun muassa nykyisen verokohtelun takia ole ottaneet Suomessa tulta alleen. Työryhmä esittää, että kertamaksullisten eläkkeiden nykyinen verosanktio poistetaan ja että niihin sovelletaan samaa verotustapaa kuin säästöhenkivakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin.

STT–OLLI KUIVANIEMI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE